Atelierul care are loc în aceste clipe în Montreuil este cu totul inedit, ceva ce n-a mai fost organizat până acum în și pentru diaspora moldovenilor din Franța. Bucuria noastră, ca și comunitate este dublă, pentru că pe lângă evenimentul în sine, asta ne duce la gândul că suntem vizibili ca și comunitate nu doar în Franța, ci și peste hotarele ei. Și tot mai multe femei de valoare ni se alătură și vin cu propriul aport.
Totul a pornit de la un apel. „Sunt Olesea și vreau să vin în Franța să cunosc diaspora, iar în paralel să invit femeile la un atelier botanic de creație a compozițiilor pentru maturi și copii…” Și iat-o aici! N-am ratat ocazia s-o descoasem, așa pe îndelete…
– Cine este Olesea Ciubotaru?
– Olesea Ciubotaru este femeia cu profesie și cu vise. Dacă acum ceva ani eram de părere că un visător n-are ce căuta în lumea afacerilor, totul s-a schimb în momentul când am participat la un workshop. Acolo l-am cunoscut pe speakerul Eugen Boico, pe care-l admir pentru proiectele sale, în special cele legate de promovarea Moldovei. De la el am ascultat pentru prima oară, cu El a vorbit cu atâta calmitate, dar și încredere despre cum poți transforma un vis în realitate. Și atunci am percutat că uneori o frază sau o expresie pot fi exact mesajul de care ai nevoie exact în clipa ceea. Era un eveniment dedicat business-ului, deloc un seminar motivațional sau altceva.
– InVerde pare să fie un start up destul de îndrăzneț. A pornit de la o ideie? Un vis din copilărie? O ambiție?
-InVerde a apărut în urma unui curs de coaching. La întrebarea lui Alexandru Bordea – ce-ți place cel mai mult să faci? Cu ce petreci mai mult timp? Și ce știi tu cel mai bine să faci, primul răspuns al meu a fost „plantele, îmi plac plantele și le cunosc bine.” Inițial am pornit de la ideea de servicii de întreținere a plantelor de interior în spații de birouri, comerciale și restaurante.
– Se parte că totul a pornit de la o întâmplare. Dar pentru a porni o astfel de afacere e nevoie de capital?
– La vremea ceea nu dispuneam de resurse financiare, respectiv n-aveam cum să investesc. Ce ține de prestări servicii – investiția e minimă. Tu vinzi expertiza, cunoștințele tale, ceea ce ai făcut.
– Cum a debutat InVerde?
– Am început prin a colabora cu câteva restaurante din Chișinău. Cea mai de durată (de-un an) a fost cu Mi Piace. Deși aveam un job fix, de cinci zile pe săptămână, cu un orar de la nouă la șase, mă trezeam la cinci dimineața ca la șase să fiu în Chișinău Locuiam în suburbie pe atunci, astfel că la șapte dimineața eram la restaurant, la nouă – deja la birou.
– Extraordinar ce spui tu aici. Nu te obosea acest program?
– Nu. Dimpotrivă. Am continuat să studiez plantele verzi. Florilor le dedicam nopțile. În cercetarea mea m-au atras foarte mult grădinile japoneze. Astea din urmă (de exterior) sunt o adevărată filozofie, un întreg univers. Nimic nu e pus la întâmplare, iar grădinile din roci mi s-au părut magnifice. Grădinile japoneze te invită la liniște și meditație, iar construcția lor e meticuloasă pentru care ai nevoie de har și inspirate. Și iarăși din lipsă de resurse m-am gândit că nu le voi putea face în exterior, dar cum ar fi să le ai în miniatură și studiul meu a continuat, ca să le văd pe cele mici și verzi încadrate în sticlă. Adică ideea mea a apărut în urma carenței de resurse. Deci nu mereu lipsa a ceva este problema unei nereușite. Dimpotrivă, eu am văzut în asta o oportunitate. Am început singură să le fac, pentru ca să înțeleg pașii și cât de longevive sunt, ca să ajung să le fac la comandă.
– Când a apărut ideea de ateliere?
– Cam tot pe atunci. Mă întrebam cum ar fi să organizez ateliere pentru maturi, anume pentru femei. Activități pentru copii la acel moment în Chișinău erau multe și foarte puține dedicate doar femeilor. Mi-a atras atenția o fotografie din stories. Era o poză destul de îndrăzneață și mi-am zis iată cu cine voi sparge gheața… Oxana Camerzan și Anatol Ursu au fost cei cărora le-am încredințat promovarea. M-am pregătit și am dat startul atunci la prima serie de ateliere pe care le-am intitulat Creator 7. Adică ne-am propus atunci să realizam 7 ateliere cu tematici diferite și am reușit. Cât de mult contează să fim buni observatori, iar când ai impulsul și acțiunea la timpul potrivit, când începi ceva în cale îți apar oamenii potriviți… Nimic nu se face fără oameni, mai ales fără entuziaști și îndrăzneți. Și eu sunt recunoscătoare fiecărei persoane cunoscute în acest drum.
Mă întrebai mai devreme de investiții. Aceasta a constituit-o timpul. Am dedicat acestui proiect seară de seară și weekend de weekend. A fost un amestec de curiozitate, dorință, dedicație, studiu, încercări eșuate, frică și încredere… Am trecut și prin momentul renunțării. Mă supărasem pe proiectul meu ca un copil, pentru că-mi luase din stabilitate și confortul cu care eram obișnuită. Rămăsesem pe cont propriul și trebuia să contez doar pe mine. Și-a spus cuvântul și scepticismul celor din jur – Ce mai este și asta? Apucă-te și fă lucruri serioase… Iar eu ca broscuța cea surdă, nu vedeam nimic decât grădini, într-atât de mult mă captivase domeniul. Nu-mi pot explica de unde și cum, dar eram convinsă că voi reuși.
– Ești unica care vine cu astfel de start up-uri pe piață?
– Când am început, pot spune sigur și ferm că da – am fost prima și unica cu atelierele mele. După care cineva mi-a prins ideea și au început să organizeze ceva similar. Cum am mai spus, atelierele mele erau dedicate doar maturilor, în special femeilor. Și datorită inVerde am cunoscut atâtea persoane interesante, cu profesii și ocupații diferite. Cea mai mare uimire a fost să am printre participanți și designeri, iar energia sau chimia care se petrecea în atelier era atât de faină. De multe ori mă opream să-mi urmăresc participanții dintr-o parte și-mi plăcea atât de mult să-i văd concentrați și dedicați unei plante. Noi chiar ne manifestăm prin lucruri mici, parcă la prima vedere lipsite de importanță. Și când auzeam obiecții la telefon gen „dap eu le fac și singură, este youtube” primul gând era „ba nu, le faci singur, dar nu trăiești atmosfera și viața din atelier împreună cu ceilalți”.
– Copiii? Când au intrat ei în acest proiect?
– Am dedicat și câteva ateliere copiilor. Noi trebuie să ne creștem generația în armonie cu natura și să le putem dezvolta sentimentul de grijă. Grădinile pentru copii le-am făcut să fie vesele și colorate, ca prin joacă să înțeleagă cum se manifestă și ce înseamnă lumea plantelor.
– Masterclass-ul din Franța e primul în afara Moldovei?
– Masterclass-ul din Franța, va fi primul, dar cu siguranță nu ultimul. I-am scris Vioricăi și i-am cerut un număr de contact ca să-i povestesc despre activitatea mea și despre cum ar fi posibil aici să organizez un eveniment major. Am zis și-o zic cu orice ocazie – în orice drum ai nevoie de oameni, și ei apar, cei potriviți. Îi mulțumesc Vioricăi pentru deschidere și implicare. Ah, cât de mare mi-a fost bucuria să aud de la celălalt capăt al firului, „hai să facem!”
– Așteptări?
– Ce ține de așteptări, eu iarăși sunt curioasă cum va fi și am toată încrederea că vom reuși!
– Ultima întrebare – care sunt tendințele acestui an în materie de decor?
– Tendințele decorului de Crăciun din acest an vor fi două stiluri: nordic și culorile calde, de preferat argintiul și auriul. Stilul nordic, preferat de mulți presupune decorarea minimalistă în stil eco.
Se vor utiliza decorațiuni naturale din lemn, conuri de brad nevopsite sau orice altceva în culori neutre. Iar cei îndrăzneți vor face chiar abstracție de jucării și vor lăsa bradul verde fără accesorii, așezat într-un vas tapițat cu hârtie craft, exact cum îl vedem în pădure. Luminițele într-o singură nuanță caldă vor fi suficiente. Sau pot fi utilizate crenguțe de copac vopsite în alb și accesorizate cu jucării în albastru elegant sau transparente. Mă refer aici la boluri din sticlă. Si totuși sărbătorile de iarnă semnifică bucurie și fast, roșul și verdele rămân în tendințe pentru a crea atmosfera feerică de sărbătoare. Argintiul și auriul, la fel, vor da tonul sărbătorilor, fiind foarte aproape de compoziția unui fulg de nea. Nu sunt excluse nici panglicile colorate, jucăriile din stofă și ghirlandele luminoase. Vreau să specific că cele mai de trend culori ale acestor sărbători vor fi verdele ceai și albastrul regal, galbenul tern, ocru și fildeșul în contrast cu auriul și argintul. Cu ele veți da tonul în decor. Culorile ne fac dispoziția, iar culorile acestui an pot spune că sunt de-a dreptul elegante.
– Un mesaj pentru femeile acestei comunități cu care urmează să te întâlnești…
Pentru comunitatea O Femeie din Paris, ar fi mai mult ca un îndemn – să fie deschise, curioase și curajoase, să se implice activ dezvoltare, în special de cea personală. De la fiecare dintre noi începe totul. Deși nu prefer să folosesc cuvântul trebuie, uneori totuși trebuie să te impui să fii activă și implicată, să interacționezi cu alte persoane. Fiecare altă persoană deține cunoștințe pe care noi nu le avem și invers. Pentru asta exista comunicarea – să învățămm unul de altul și să putem oferi. Sunt de părere că fiecare din noi vrea să fie util aici și să avem o comunitate frumoasă unde te poți afirma, inspira și sa invers. Asta contează.
Dragă Femeie, dacă dorești ca și povestea ta să ajungă pe pagina noastră
⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link
Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis
⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține și cu o: donație aici https://www.gofundme.com/f/sustine-echipa-platforma-ofemeiecom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer