Stau în spatele brandului „Authentic” wine of Moldova și tot ei sunt proprietarii unei vinoteci cu același nume, inaugurată în 2021 în apropierea orașului Bologna. Vorbim despre cuplul Aliona Rusnac și Vitalie Barari, pe care nici pandemia nu i-a speriat, pentru că exact în perioada aia s-au lansat în afaceri. 

Au pornit la drum cu o misiune clară – cea de a promova istoria și calitatea excepțională a vinurilor moldovenești, lucru care le-a reușit, ba mai mult chiar i-a ambiționat să facă și următorii pași în creșterea și dezvoltarea acestei afaceri de familie. Iar când au aflat despre faptul că în Italia urmează să fie lansat serviciu „Linia Roșie” și că asta presupune întâlnirea unei comunități active de moldovence, s-au arătat solidari cu ideea și evenimentul în sine, oferindu-se bucuroși să devină și ei sponsorii acestui eveniment. De ce? De când? Cum le merge și ce planuri de viitor au – ne-a povestit Aliona în articolul ce urmează. 

 

Soțul a venit în Italia în îndepărtatul 2002, eu ceva mai târziu – prin 2013. Ne-am cunoscut aici într-o vacanță. Afacerea am deschis-o în 2021 pe timp de pandemie. Uneori ca să te ridici și să schimbi ceva în viață trebuie să cazi jos de tot. Pandemia multora le-a schimbat situația financiară, iar noi nu am fost o excepție. Într-o zi am înțeles că număr ultimii cenți pentru a cumpăra lapte copilului de 3 ani, care a generat o criză enormă, după care am spus „basta”  și ne-am pus pe treabă. Soțul fiind bucătar și pasionat de bucătărie încă de mic copil, a nutrit mereu dorința unui micuț restaurant. Dar nu eram destul de pregătiți la acel moment, așa că a apărut ideea de a deschide pentru început o mică vinotecă.

Începutul, care orice început – cu multe provocări 

Am început timid în plină pandemie, fără să ne imaginăm atunci în 2021 că prin inaugurarea vinotecii „Authentic” în apropierea orașului Bologna, am început „de facto” promovarea istoriei și calității excepționale a vinurilor moldovenești în această zonă. Ideea inițială era de a oferi clienților vinuri internaționale, iar din vinurile moldovenești am avut doar cinci etichete, dar nu în vânzare, ci pentru degustare. A fost un drum mai lung deoarece fiecărui client care intra la noi, îi ofeream contra plată câte ceva din vinurile noastre ,iar odată cu asta și o scurtă istorie lui. Uneori aceste discuții durau și câte jumătate de oră, deoarece practic toți erau uimiți de calitate, dar și de modul nostru de a le prezenta.  Apropo, 90 la sută dintre clienți sunt italieni, care știu rostul vinului de calitate.

Organizatorii Festivalului Vinului Moldovenesc

Următorul an am organizat Festivalul Vinului Moldovenesc în Italia. De data asta am avut parte de un public numeros – cca 1000 persoane,  toți moldoveni. Am crezut că va crește și numărul de clienți după asta, dar n-a fost chiar așa. În schimb, am conștientizat că toate cunoștințele diasporei în legătură cu vinăriile moldovenești se rezumă la doar două – trei vinării, deși știu cu toții ce vinuri excepționale avem și cât de apreciate sunt ele pe plan internațional.

De la vinărie la restaurant

Ce a urmat? Cam doi – trei ani de muncă asiduă asupra afacerii, ca într-un final să devenim importatori oficiali ai vinurilor moldovenești, colaborând cu șase vinării din Moldova și importând peste 60 etichete de vin. La moment ne transferăm la Restaurantul Soffi di Vento, de pe strada Sabbionara 5, Ozzano dell’Emilia BO. E un alt salt în afacerea noastră pentru că am trecut de la o încăpere de 20 m la peste 250 metri.

De ce ne implicăm?

De ce am decis să devenim sponsori ai acestui eveniment? Simplu. Din solidaritate. Dacă umila mea contribuție ar schimba măcar puțin mersul lucrurilor, eu aș face-o în repetate rânduri. Sper ca să ajungă la urechile cât mai multor persoane – atât prezente la eveniment, cât și celor care citesc acest articol – limitele le avem doar în subconștientul nostru. Nimic nu este imposibil, restul sunt doar scuze, pentru că în realitate avem nevoie de doar trei lucruri: idee, curaj, voință de a face primul pas.

Cât privește femeia – ea este ca pasărea PHOENIX – din orice greutate poate să se renască devenind ulterior liberă să-și aleagă propriul zbor, aducând culori unice în diversitatea sa și fiind capabilă să se înalțe deasupra provocărilor cu grație și putere.

Închei acest articol cu următorul mesaj – oricine dorește să-și bucure sufletul cu un vin de calitate, să susțină o familie tânără care s-a ambiționat să-și deschidă o afacere atât de frumoasă, să surprindă pe cineva drag cu un cadou frumos să intre pe site-ul www.enoteca_authentic.it