Ironie sau ba, dar ultimele articole apărute pe site-ul nostru sunt în mare parte cu femeile noastre de acasă. Ceea ce ne bucură pe de o parte și ne întristează pe de alta este linia roșie care trece prin fiecare istorie – o țară în care greu te descurci și totuși optimismul de a continua să lupți pentru ea, pentru viitorul ei, de dragul părinților în etate, de dragul copiilor care abia prin aripi. Istoriile acestea mai au și menirea să scoată în prim plan frumusețea femeilor noastre – cea exterioară, dar mai ales cea interioară. Olesea Agapi este una din ele.
Povestește-ne cum e nu doar să te naști și să trăiești în Moldova, ci și să continui să crezi în viitorul ei?
E greu să crezi că Moldova are viitor. La moment e o mlaștină, atât în politica cât și în părerile oamenilor care cândva erau cu singură gândire. Adică aveau aceleași gânduri, referințe și speranțe. Incompetență totală. Frica de a schimba ceva, frica de ceea ce au fost, se tem de umbra lor. Nu acționează acum. Hotărâți nu sunt.
Dacă e să vorbim de Moldova, care sunt provocările cele mai mari cu care te confrunți în calitate de cetățean?
Birocrație. Toți își pun regulile lor. Tergiversare.
Și realizările? Cu ce te poți mândri?
Îmi fac a treia diplomă de studii. Al doilea master în alt domeniu, decât cel ce îl am în licență și alt domeniu, cel al relațiilor internaționale. Atingerea obiectivelor pentru anul 2021 au fost atinse în proporție de 100% în cadrul serviciului unde îmi desfășor activitatea, cu o evaluare a performanțelor de „foarte bine”.
Care este cel mai mare minus sau defect al comunității din care faci parte?
„Ce ai tu de la asta?”. Cunoscută expresie, nu? Majoritatea oamenilor tot ceea ce fac și văd convertează sau egalează în bani. După părerea mea, însă nu totul se rezumă la venituri. Mai sunt și calitățile interioare, care simt că trebuie să facă și ceva frumos. Este o necesitate sufletească, sau o împlinire, o mândrie că „am făcut ceva frumos, bine, benefic, ceva ce a adus lacrimi de bucurie…”
Noi știm că te implici în toate activitățile de voluntairiat ale diasporei și ale societățile civile și ținem să îți mulțumim pentru asta.
Mulțumesc și eu pentru tot ceea ce faceți de departe. Da, mă implic prin intermediul AOHelp, Diaspora, O femeie.com., participări active live-uri, dezvoltare personală, dezbateri, voluntariat, promovări de idei, discuții, ședințe…
Ai pe cineva plecat în diasporă? Dacă da, unde și de cât timp? Cât de des vă vedeți? Cum vă alinați dorul unii de alții?
Diaspora îmi este fratele și cumnatul, în Marea Britanie de trei ani, respectiv în Spania de doi ani. La fel mulți prieteni, cumetri, colegi de lucru, de facultate, consăteni ș.a. Ne întâlnim de câteva ori pe an, la mese și în familie. Dorul ni-l alinăm prin rețelele de socializare.
Te-a încercat vreodată gândul să emigrezi? Ce te-a ținut pe loc? De ce nu ai făcut-o?
Da, dar m-au ținut pe loc părinții, familia, copiii… Soțul nu e hotărât pentru a emigra din țară. Nu am emigrat din motivul responsabilităților față de părinți. Parcă ne este greu să lăsam tot și să plecăm.
Cu siguranță că ai călătorit și ai vizitat și alte țări. Din ceea ce ai văzut, din ce te-a impresionat, ce ți-ai dori să implementezi acasă?
Nu am călătorit în multe țări, însă m-a impresionat mult atitudinea altor oameni de altă naționalitate față de oricare persoană care intră în dialog. Voia bună, zâmbetul, tactica de comunicare și dialogare, pozitivismul, afacerile cum sunt făcute, hărnicia unor oameni, grija altora față de ei înșiși din punct de vedere a sănătății, odihnei…
Cum ai aflat despre noi și care ar fi aportul tău pentru comunitatea „O femeie din Paris”?
V-am cunoscut pe rețele de socializare. Fac voluntariat și sunt membru AO HELP.
Ai identificat care ar fi misiunea ta pe acest pământ?
De a deveni mamă, în primul rând, apoi, de a lăsa ceva frumos în urmă, de a face ceva pentru țara mea în limitele posibilităților, de a face ceva bun și util oamenilor din țara mea.
Ai timp pentru tine, Femeie?
Găsesc timp și pentru mine, sau cel puțin, mă ambiționez să merg la sport, la manichiură, coafor din când în când, la cosmetolog.
Cum te numești, de unde vii, care este profesia ta, cu ce te ocupi aici și dacă nu ne-ai spus până acum?
Sunt Agapi Olesea. Vin din comuna Boșcana, raionul Criuleni, sunt jurist-economist și activez în cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal a RM.
Blitz interviu:
Sărbătoarea care adună toți membrii familiei la o masă și îți amintește de Moldova este…
CRĂCIUNUL și Paștele!
Ce gătești cel mai frecvent din bucătăria noastră tradițională?
Sarmale, mămăliga, fripturică, borș scăzut.
Care este cartea de pe noptieră?
Diplomație în culise, Suveranitate, Independență, Război și Pace.
Olesea, noi întreaga comunitate de femei, îți mulțumim pentru motivație, pentru dragostea cu care vorbești de plaiul nostru natal.