Zici că are o viață de poveste! Iar cuvântul definitoriu este „circ”. La propriu. Copilăria și-a petrecut-o prin turnee și călătorii. A urcat pe cele mai diferite scene. În diferite țări și pe diferite continente. Dar azi o găsim acasă. Gata să dea afară din confindențe… Pentru azi povestea incomparabilei Veronica Mereuță, artistă de circ, iar în paralel profesor și designer de costume tot pentru cei din lumea circului.
– Veronica, în primul rând, îți mulțumim pentru că ai găsit câteva minute libere pentru a ne inspira cu povestea ta. Hai să începem cu începutul…
– Hai. M-am născut la Chișinău, dar copilăria mi-am petrecut-o prin turnee. Am trăit în mai multe țări. Frumoase toate. Dar în felul lor. Am ajuns cu circul până-n Africa. Însă nicăieri nu e mai bine ca acasă. Așa că am decis să revin în Moldova pentru a implementa unele proiecte aici.
– Hmm, sună motivant. Până să ne spui despre proiectele actuale, povestește-ne mai multe despre acea perioadă.
– Am debutat ca și artistă de circ la doar patru ani, într-un număr de duet acrobatic împreună cu tatăl meu, Vitalie Mereuță. Am devenit atunci cea mai tânără artistă a Circului de Stat din Chișinău. Acest drum mi-a permis să mă dezvolt în mai multe direcții artistice precum dansul, regia, teatrul. Am activat și activez până în prezent în calitate de profesor, formând specialiști în domeniul artelor de circ.
– Este vorba de acele proiecte pentru care ai revenit în Moldova?
– Da. În Chișinău am deschis cursuri și sunt grupuri de arte aeriene (gimnastică artistică pe inel aerian, trapez etc.), gimnastică acrobatică pentru copii, hula hoop, fitness, stretching. Sunt diferite nivele. Oricine poate obține această experiență. Activez ca și artistă prezentând numere de cerc aerian, trapez și dans de hula hoop la diverse evenimente.
– … și creatoare de costume?
– Adevărat. Sunt designer și creatoare de costume pentru spectacole. Costumele mele accentuează frumusețea multor artiști în cele mai frumoase spectacole, cu care ai participat pe scenele din toată Europa și nu numai. Sunt o mare pasionată de tot ce e frumos, artistic, îndeosebi de muzică și pictură. În timpul liber compun și pictez.
– Fantastic câte talente într-un singur om. Reușești să-ți faci timp și pentru tine?
– Îmi vine în gând piesa Irinei Rimes “N-avem timp”… pe care o ador. Mă conduc după conceptul că „tu ești investiția ta cea mai bună” și e important să-ți faci timp, să ai grijă de tine, de sănătate, de aspect, de creștere intelectuală și spirituală. Astfel devenim mai performanți pentru carieră, inspirându-i și pe cei dragi la rândul lor, să atragă atenție asupra acestor aspecte.
– Foarte bine spus. Cine sau ce te ajută să treci peste greutăți?
– Iubirea de viață, conștientizarea clipei prezente, aprecierea oamenilor dragi – sunt trăiri ce pun sub un alt aspect greutățile vieții. Chiar și în cele mai sumbre momente nu mi-am pierdut speranța. Mă consider o luptătoare, dar și o norocoasă.
– O luptătoare care tinde spre țeluri și ambiții de viitor…?
– Sunt o fire ambițioasă și lucrez deja la diferite proiecte artistice. Ce-i drept nu toate sunt încă în faza de lucru, unele – încă la etapa de „on the to do list”. Nu pot divulga mai multe detalii, până nu le văd realizate.
– Ce mesaj ai oferi femeilor acestei comunități?
– Nu există limite în ce poți atinge și ce poți fi. Dar nu uita ca în drumul tău spre succes să zâmbești! Femeile fericite sunt cele mai frumoase.
Răspunsurile Veronicăi la întrebările lui Marcel Proust.
Ce este femeia pentru tine?
Geneză.
Calitatea pe care o apreciezi la oameni?
Autenticitatea.
Care este cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
Eșecul nu există în concepția mea. E doar o fază temporară în care ai aflat că o modalitate nu a funcționat. Scopul rămâne să găsesc noi modalități.
Floarea și culoarea preferată.
Trandafirul, roșu.
Dragă Veronica, ți-am urmărit prestația și suntem mândre de succesul tău, dar mai ales pentru că ai găsit timp să-ți împărtășești experiențele tale cu noi. Îți mulțumim și te așteptăm și cu alte ocazii la noi.