Începem săptămâna cu o poveste ce vine din Germania. Și e mai mult decât o simplă istorie de viață. Urmărită de peste 60 de mii de români și moldoveni din diaspora stabilită în Germania, dar și de alte nații, iubită și venerată de unii, blamată de alții, Viorica Robina este, momentan, femeia fenomen pentru mulți. Este una din protagonistele proiectului ,,O femeie din Paris” pe care ești gata s-o citești sau asculți cu pixul în mână, pentru că are ce povesti.  

„M-am născut la Bihor, dar mi-am petrecut copilăria în Grabați, un sătuc minunat de lângă Timișoara. Deși s-a scurs multă apă de-atunci, port până azi în suflet ca pe o icoană sfântă amintirea acelor locuri și timpuri. Dar soarta m-a adus acum trei decenii în Germania, țara pe care n-am ales-o eu, ci fostul soț la care am venit pentru reîntregirea familiei împreună cu cele două fetițe ale noastre, care aveau pe atunci trei și patru ani.”

Are o poveste de viață demnă de Oscar, de aceea e complicat să rezumi în câteva fraze motivul pentru care se trezește în fiecare zi la ora trei dimineața. Acum câțiva ani avea trei școli auto în Germania, azi e un conglomerat de activități și pasiuni. Nimic din ce face nu o împovărează pentru că face totul cu dedicație.

Am devenit instructor auto acum 23 de ani din dragoste față de un bărbat, iar ceea ce fac acum – din dragoste față de oameni, dar și față de mine, pentru că asta mă definește.” Deși la un moment al vieții a închis toate trei școlile auto, numărul mare de solicitări a făcut-o să redeschidă una, din nou.

Predă lecțiile de teorie auto online, astfel că tot mai mulți români și moldoveni sunt instruiți în limba lor. În paralel este consilier MPU (Medizinische Psyhologische Untersuchung), cu alte cuvinte îi ajută pe cei care au pierdut dreptul de a conduce pe teritoriul Germaniei să și-l recupereze, lucru pe care=

În timpul liber (noțiune abstractă pentru ea) face lecții online gratuite de limbă germană pentru începători, dar și avansați. A filmat zeci de lectii pe canalul ei de youtube, iar pagina de facebook a adunat peste 25 de mii de urmăritori. În fiecare zi de joi, începând cu ora 19.00 predă germana pentru începători, iar de la 20.30 – pentru cei mai avansați. Între 50 și 85 persoane sunt prezente de fiecare dată la orele de pe platforma online zoom, persoane dornice să cunoască limba lui Goethe nu doar emigranți români și moldoveni stabiliți în Germania, ci și în alte țări, cum ar fi Austria, Elveția etc.

Nu în ultimul rând, este femeia catalizator, „producătoare de idei” ce are puterea să adune oameni de valoare în jurul ei. Drept dovadă este primul Summit organizat în 2019 „Povestea ta este povestea noastră! care a adunat peste 130 de români și moldoveni, apoi de cel de-al doilea organizat online în toamna lui 2020 – „Trăiește-ți visul”, iar momentan este în plină pregătire cel de-al treilea Summit, la fel online – „Împreună, pentru o lume mai bună”, cu români și moldoveni de valoare din întreaga lume. Ar fi de adăugat aici și întâlnirile online săptămânale, la care se alătură tot mai multe femei antreprenoare dornice de dezvoltare personală, și este o promotoare a tradițiilor și valorilor neamului. Dovada este evenimentul online la scară mondială „Mărțișorul înconjoară pământul” care a unit femei dornire de promovare a tradițiilor de pe toate continentele.

Azi Viorica Robina este căutată zilnic de zeci de persoane care îi cer ajutorul indiferent de domeniul de integrare. Ar fi multe de scris, dar vă invităm s-o urmăriți pe paginile ei de facebook, pe site și pe canalul de youtube. https://vioricarobina.com/ https://www.youtube.com/channel/UCp9pAU82n-0cyGYRgkf7uuw
https://www.facebook.com/viorica.robina
https://www.facebook.com/instructorAutoRomanConsilierMPUGermania
https://www.facebook.com/VioricaRobinaIndependenta

„Am activat toată viața într-un domeniu al bărbaților, ceea ce a însemnat să lucrez cot la cot cu ei, să învăț de la ei, dar totuși să nu-mi pierd individualitatea de femeie. Deși am fost 23 de ani instructor auto, mereu am venit îmbrăcată la patru ace, cu ciorapi de nailon și fustă creion. Probabil de aia, la un moment dat m-am lăsat absorbită de lumea noastră a femeilor. Îmi doresc să le ajut să treacă peste anumite credințe, la fel cum am trecut și eu.

Dacă ați ști de câte ori mi s-a spus că meseria de instructor nu e pentru o femeie și mai ales pentru una migrantă. Și totuși iată-mă, sunt aici și am 23 de ani experiență în spate. Azi gândurile mele, ideile mele, carierea mea este direcționată către femei. Pentru ele am fondat grupul și pagina Viorica Robina Independenta, acolo unde am testat cum e să combini timpul liber cu cariera, cum e să ai parte de o viață profesională de femeie fără hotare.” Azi Viorica Robina e tot mai bine văzută de diaspora din Germania, dar și de cea de peste hotare. Iar faptul că tot mai multe somități o caută pentru a-i propune parteneriate în diferite proiecte de dezvoltare, e de la sine înțeles.

 

„Viața mi-a oferit multe de toate, iar diplomația este una din acele lecții. Am învățat să fiu diplomată până și cu soțul meu. Dragi femei, dacă doriți liniște în casă trebuie să știți când și cum să-i puneți soțului pe tavă problemele de familie. Și nu doar asta. Oferiți-vă vouă timp, ca și cuplu. În familia noastră s-au înrădăcinat mai multe obișnuințe care s-au transformat în tabieturi. Avem o dată la trei luni, zile pe care ni le luăm doar pentru noi. Și încă ceva! Dacă doriți să vă dezvoltați personal, luați-vă și partenerul cu voi. Nu-l lăsați să se bălăbănească undeva acolo în mediocritate, la ani lumină de voi.”

„Cea mai puternică motivație care mă face să trec peste greutăți este dorința de a fi fericită. Ăsta a fost cel mai puternic imbold să mă ridic din genunchi, chiar și atunci când am căzut la propriu și mi-am fracturat piciorul. Dorința de a reuși, de a avea acea stabilitate sufletească m-a făcut să găsesc o soluție pentru a conduce împreună cu elevii mei.

Țeluri și ambiții? Multe. Să urc la vârsta de 100 de ani pe scenă. Să inspir oamenii și să le arăt să ce poate. Să rămân în continuare acel chibrit care aprinde lumânarea curajului în inima femeilor. Să pot transmite acea scânteie a focului lăuntric care nu se stinge niciodată, altor femei.”

Mesajul Vioricăi Robina către comunitatea „O femeie din Paris” este unul deja testat pe propria piele.

„Femei, luați-vă timp de a vă cunoaște, în primul rând, pe voi. Creați-vă propria definiție a vieții, pentru că doar atunci veți lua decizii bune și veți conștientiza ce vreți voi de la viață și nu ce vrea societatea de la voi. Găsiți-vă rolul în viață, indiferent că e vorba de mamă, fiică, antreprenoare, femeie de serviciu. Nu mai folosiți cuvântul „încerc” pentru că etimologic asta ar însemna „în cerc” adică să vă rotiți mereu în urma cozii și să nu mai spuneți niciodată „nu am timp”. Spuneți adevărului pe nume „nu-mi fac timp pentru cutare sau cutare lucru”. Nu vă mințiți pe voi sau pe cei din jur.”

Răspunsurile Vioricăi la cele trei întrebări ale lui Marcel Proust:

– Calitatea pe care o admiri la oameni?
Respectul și sinceritatea.
– Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
Moartea fratelui mai mic.
– Culoarea și florile preferate?
Roșu și lalele.

Dragă Viorica, echipa O FEMEIE DIN PARIS, îți dorește să rămâi mereu la înălțime. Printre vulturi! Iar noi abia așteptăm ziua cea mare 11.11.2021 când te vom avea ca și speacher la gala noastră „O femeie din Paris”, dar și pentru a-ți spune „La mulți ani”. Pe curând.