Vineri, 17 iunie 2022 va rămâne o zi importantă pentru noi şi pentru toate femeile din ţară. Ne-am bucurat enorm să fim invitate şi să participăm direct la lansarea platformei ,,Femeile Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a.” Acest eveniment a avut loc în incinta Parlamentului Republicii Moldova, unde au participat reprezentanți ai Parlamentului RM și altor autorități ale statului, reprezentanți ai societății civile, organizațiilor internaționale și ambasadelor acreditate în țara noastră. A fost o întâlnire cu și despre pentru femei.Misiune, valori şi scopuri

Această platformă reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate din Republica Moldova să găsească un numitor comun pentru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară.

Platforma este înfiinţată cu scopul de a promova echitatea și egalitatea de drepturi a femeilor, a preveni și a combate violența împotriva femeilor și a violenței domestice, dar și pentru a contribui la promovarea independenței și abilitării economice a femeilor și a politicilor prietenoase familiei prin inițiativă și sprijin legislativ.

Evenimentul de lansare a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova cu susţinerea partenerilor UNDP, UNFPA, UN Women şi UNICEF.

Prima femeie preşedintă

La lansarea platformei a participat şi prima femeie preşendintă din istoria Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta se bucură că în RM, femeile reuşesc din ce în ce mai mult să ocupe funcţii importante în stat şi împreună să apere şi lupte pentru drepturile fundamentale ale femeilor.
,,Astăzi avem în parlament un număr record de femei deputate, 40 din 101 deputaţi.

Mai mult decât atât, Preşedenţia, Guvernul, Curtea constituţională, Ministerul afacerilor interne, câteva alte ministere, sunt conduse astăzi de femei. Fiecare a cincea primărie din RM este condusă de O Femeie.” a declarat aceasta de la tribuna parlamentului.

Iar vizavi de lansarea platformei aceasta a ţinut să menţioneze că: ,,Platforma pe care o lansăm astăzi este o bună oportunitate de conlucrare între femeile cu viziuni politice diferite. Dar pentru a reuşi şi această cooperare, toate părţile implicate în dialog, trebuie să lucreze în interes public, în interesul cetăţeanului. Integritatea este foarte importantă pentru succesul acestei colaborări bipartizane.”

Aceasta a recunoscut că nu este uşor să fii femeie în politică în societatea noastră, dar nici imposibil nu este. ,,Sper că exemplul meu şi al colegilor mele va încuraja fetele şi femeile din Moldova să aibă mai multă încredere în ele şi să-şi realizeze potenţialul creator aici, în Republica Moldova.”

Mesajul de final al preşedintei pentru toate participantele la eveniment dar în special pentru femeile membre a platformei a fost următorul: ,,Vă urez succes în activitatea platformei Femeile Deputate. Sunt convinsă că veţi avea o agendă de lucru plină. Femeile, copiii, persoanele vulnerabile din RM au nevoie de atenţia şi ajutorul vostru.”

Viaţă fără violenţă

După mulţi ani de luptă, discuţii, implementări, proiecte, problema violenţei fizice şi verbale către femei încă este destul de întâlnită în ţara noastră. Femeile sunt supuse violenţei şi din frică sau ruşine preferă să nu divulge nimănui şi să rămână victime în tăcere. Astfel, prin lansarea acestei platforme se va lucra în continuare pentru combaterea violenţei asupra femeilor.

Faptul că şi în RM la 1 mai 2022 a intrat in vigoare Convenţia Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută sub numele de Convenţia de la Istanbul este deja un mare pas spre schimbare.

Invitata Veronica Teleucă – reprezentantă a Coaliţiei Naţionale ,,Viaţa fără violenţă în familie” este O Femeie care cunoaşte în fiecare zi femei victime ale violenţei domestice, cunoaşte problemele cu care se confruntă femeile şi le sare în ajutor atunci când acestea au nevoie.
De la tribuna parlamentului aceasta a vorbit despre prevenirea violenței şi a oferit nişte soluţii pentru ameliorarea acestei probleme, precum – lucrul cu mass-media, implicarea mediului de afaceri, includerea în curricula școlară a subiectului sănătății sexual reproductive precum şi susținerea femeilor pe termen lung.

Femeile din diasporă sunt tot ale noastre

Emigrarea femeilor din RM este o altă mare problemă în ţara noastră. Avem sute de mii de femei puse în faţa diferitelor situaţii, care iau drumul străinătăţii, pleacă în comunităţi unde nu îşi pot exprima trăirile şi muncesc pentru a face o schimbare.

Dar puţini se întreabă cine apără aceste femei, ale cui sunt ele, a ţării natale sau a celei adoptive? Astfel, în cadru acestei lansări, Viorica Ţîmbalari – fondatoarea platformei ,,O Femei” a reprezentat femeile din diasporă. ,,Când femeile decid să plece la muncă, la studii sau pentru o viaţă mai bună îşi pun în bagaje pe lângă lucrurile de primă necesitate şi fricile, grijile, problemele şi stereotipurile din copilărie. Acestea pleacă în toată lumea şi acolo se confruntă cu probleme şi provocări mai mari decât se aşteptau.

Fiind acolo, necunoscând limba, legile, drepturile, neştiind unde să se adreseze ele sunt puse în faţa unei mari provocări. Pe această cale vreau să fac apel către noi, toate femeile care ne aflăm aici, haideţi să creăm şi pentru ele servicii de asistenţă socială. Ele au nevoie de noi. Chiar dacă în ţările unde se află sunt sisteme bune sociale, barierele de limbă nu le permit să ajungă acolo. Noi am putem crea punţi ca să le consiliem, să le informăm unde să se adreseze.” a declarat aceasta de la tribuna parlamentului.
Iar mesajul de final a fost ,,Locul femeii este acolo unde îşi doreşte ea”


Evenimentul s-a încheiat cu o expoziţie de picturi art-moderne al artistei Elvira Cemortan-Voloşin, dedicată lansării Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a.

Credem că datorită acestei platforme, datorită femeilor care se vor implica activ, femeile din ţara noastră şi întreaga lume, vor deveni mai fericite, mai împlinite, se vor simţi protejate, vor fi mai deschise să comunice şi ceară ajutor.

Este important ca ele să cunoască că are cine le proteja şi au unde se adresa. Femei, iubiţi-vă pe voi şi nu lăsaţi pe nimeni să vă taie din vise, scopuri şi din personalitate.

https://www.flickr.com/photos/parliamentrm/albums/72177720299857486?fbclid=IwAR3LmLgop4VIWXznQqqtvtumz5DHnjGbQqaImKwJazoX1Ger_ETbMzCtzCM

De Veronica Miron – editor text ,,OFemeie.com”