Marcela Rotaru ne-a surprins plăcut. De la ultimul live de acum doi ani organizat aici pe platforma „O Femeie”, Marcela a crescut profesional, dar și personal foarte mult. Se simte multă ambiție, dar și multă muncă… „Oricine poate, dacă își dorește” este credo al ei. Acest interviu este despre femeia care azi este mentoră pentru zeci de alte femei nu doar în ale patiseriei, ci și un bun motivator pentru oricine își dorește să crească, indiferent de domeniu. 

Dacă printre cititoare se găsesc femei care își doresc o activitate în patiserie, ghidate de la și… și până la… de Marcela, precum și să devină parte a unei comunități care crește frumos împreună, acest articol este pentru ele. 

Dacă printre cititoare sunt inclusiv femei care își doresc să cunoască povești de lider, povești care inspiră, acest articol e o doză de motivație. De multă motivație.  

Așadar, Marcela nu doar că ne-a povestit despre cursurile de cofetar, pe care le organizează online, cursuri care ulterior pot deveni pentru unele o sursă de venit în plus, pentru altele, posibilitatea de a ne bucura pe cei dragi cu ceva „bunișor”, ea ne-a vorbit despre multe și interesante lucruri. 

Cine este Marcela Rotaru…?

Marcela Rotaru  este soția unui bărbat puternic, mămica a doi copii minunati, David și Sofia, cofetar de peste opt ani și formator de cursuri în domeniul cofetăriei. Nu în ultimul rând e un om simplu și întotdeauna cu intenții bune și frumoase, față de toți cei care o înconjoară.

Povestește-ne un pic despre viața ta din Moldova… Care a fost activitatea și preocupările tale în perioada când erai în țară?  

În Republica Moldova mi-am făcut studiile în domeniul științelor sociale și am activat în cadrul unui ONG care desfășura activități și dezvolta servicii de suport pentru copii cu necesități speciale precum și pentru familiilor lor. 

Vai, Marcela, ce activitate nobilă. Zi-mi te rog, cine sau ce te-a făcut să emigrezi și să lași în urmă toate acestea? 

În Marea Britanie am ajuns datorită soțului meu pe care l-am cunoscut acum 12 ani și tot de atunci a venit și decizia de a ne reloca pe o scurtă perioadă de timp în Regatul Unit. Ceea ce pe atunci aparent era doar o simplă vizită astăzi, s-a transpus într-o realitate. Ne-am stabilit în Anglia.

De ce ați ales anume Anglia?

În cazul meu nu am ales eu țara, ci țara m-a ales pe mine, din momentul în care am făcut cunoștință cu viitorul meu soț. El deja era stabilit de ceva vreme în Regat.

Mai ții minte cum te-a întâlnit țara aceasta și cu ce provocări de integrare ai avut de lucru?

Mutarea în Anglia a fost cu destul de multe provocări, mai ales în primii trei ani. Aveam mereu tendința de a compara totul prin prisma faptului cum era în Moldova și cum era în Anglia. Cred că aici a fost cea mai mare greșeală. Făcând comparație constantă între cele două țări automat îmi îngrelam procesul de adaptare și acceptare a Angliei cu tot ce oferă ea din toate punctele de vedere.

Să știi că nu ești unica. Aproape toți am trecut prin ceva similar. Spune-ne care au fost primele tale activități, primele job-uri în noua țară? 

Primul meu job în Anglia a fost într-un tradițional shop de Fish and Chips, unde am fost angajată în calitate de vânzătoare. După acel prim job desigur ca au urmat și altele. Am făcut și muncă de depozit o perioadă, deoarece aveam nevoie să lucrez part time, ca să pot beneficia de ore gratuite pentru grădiniță copiiilor! Nu era neapărat un job care îmi aducea plăcere, dar munceam prin prisma unui „trebuie” și atât! Aveam vise să ajung în joburi mai faine și speram să fac poate și muncă de oficiu, ceea ce s-a și întâmplat mai târziu. Am muncit în cadrul unui departament de transport unde responsabilitățile jobului erau destul de mari, dar am reușit să învăț rapid tot ce implica acel job! A mai urmat după, o altă experiență de job în pandemie am fost angajată în cadrul unui departament de Health and Safety. Dar ulterior am înțeles că probabil vocația mea este alta și ar trebui să mă retrag din această activitate și să mă focusezi doar pe cofetărie!

Nu te-ai plafonat pentru că azi vorbim nu despre vânzătoarea Marcela Rotaru, ci despre patisera și femeia de afaceri. Povestește-ne despre Vanilla Cakes – cum s-a născut ideea? Ai avut din start ideea unei afaceri, sau „pofta a venit mâncând”? 

Mereu am avut o pasiune aparte pentru gătit, însă o atenție mai deosebită am început s-o acord în perioada concediului de îngrijire a copilului, acum aproape nouă ani. Rutina zilnică și monotonia pe alocuri, mă plafonau și simțeam nevoia ca în puținul timp liber pe care îl aveam să mă refugiez într-un domeniu frumos, creativ și interesant. Astfel mi-am descoperit și dezvoltat o pasiune aparte pentru deserturi. Sincer vorbind, nu m-am gândit niciodată că pasiunea mea pentru gătit deserturi, într-o bună zi se va transforma în ceva mai mult. Dar, așa cum noi femeile suntem inventive, creative și puternice uite că totul este posibil cu un pic de perseverență, disciplină și dorință de a te autodepăși.

Care au fost primii tăi pași în acest domeniu? Cu ce ai început tu mai exact? Cât ți-a luat ca și timp să înțelegi încotro te îndrepți?

Începutul nu a fost deloc ușor deoarece cea mai mare problemă a fost faptul că eu nu știam ce înseamnă cofetăria și cum se face un tort la modul practic. Am început prin mult studiu și multă practică. A fost un proces dificil de auto-învățare, cunoaștere și aplicare în practică a teoriei, pe care reușeam să o găsesc cu greu în online. Ușor nu a fost, însă doar dorința de a ajunge totuși la niște rezultate palpabile m-a susținut în acest drum. Încercări și provocări au fost de tot felul ca și în oricare alt domeniu de activitate, dar atâta timp cât există ambiție, orice eșec și insucces poate să se transforme într-o reușită. Rezultatele nu se întâmplă într-o singură zi. E nevoie de timp și multă muncă. În materie de timp, cred că abia după doi-trei ani am înțeles că deja lucrurile parcă încep să devină un pic mai ușoare și să fiu un pic mai relaxată, deoarece recenziile erau din cele mai bune, eram în top recomandări și cerere pe piață.

Foarte motivant. Bravo. Care sunt pașii de lansare a unei afaceri în Anglia, atât din punct de vedere financiar cât și logistic?

Inițierea unei activități (afaceri) în domeniul alimentației publice în Regatul Unit nu este deloc greu și complicat. Totul începe prin depunerea unei aplicații la primăria locală prin care informăm că urmează să activăm de acasă.

Începerea unei afaceri alimentare de acasă mi-a permis să-mi transform pasiunea pentru cofetărie într-o afacere profitabilă. Este un cost relativ scăzut și ușor de pus în funcțiune – odată ce ați înțeles reglementările de siguranță și igienă din Marea Britanie.

Nu este greu de înțeles principiile de funcționare de ce începerea unei afaceri alimentare la domiciliu. Există o piață mare pentru alimente de înaltă calitate, gătite în casă, iar afacerile mici pot obține un avantaj față de concurenții mai mari care tind să sacrifice calitatea pentru cantitate.

Activarea de acasă mi-a  permis, de asemenea, să testez cererea înainte de a face saltul și de a merge cu ea cu normă întreagă. Fie că vindeți prăjituri de casă la piețele de weekend sau evenimente de catering de câteva ori pe lună, afacerea dvs. poate fi atât de flexibilă.

La ce etapă de business te afli în acest moment și care este următorul tău pas în dezvoltarea afacerii?

La moment, pe lângă faptul că continui să-mi deservesc clienții mei fideli făcând torturi pentru evenimentele lor de familie, de asemenea ofer cursuri de cofetărie și pentru alte femei care își doresc să învețe să facă torturi. Acest curs de patiserie a fost conceput astfel încât fiecare cursantă să poată pregăti un desert de la zero, indiferent de cunoștințele dobândite anterior. Structura cursului și informațiile oferite fac rețetele foarte ușor de pregătit, deoarece descriu toate procesele, ingredientele și tehnicile de lucru și tot ce este necesar pentru a crea deserturi inedite, atât ca aspect cât și ca gust, iar suportul meu este prezent.

📁Cui se adresează acest curs?

Acest curs de patiserie este ideal pentru:

📌Începători care doresc să facă primii pași în patiserie

📌Pasionații de deserturi care doresc să descopere noi rețete interesante

📌Cofetari de nivel mediu care doresc să exploreze produse de patiserie și deserturi noi.

Povestește-ne un pic detalii din culise?

Structura cursului este foarte flexibilă ceea ce permite ca cursantele să-și organizeze mai întâi de toate activitățile primare, cum ar fi jobul, familia, iar printre ele să  reușească să studieze materialul din curs, care mai apoi să fie pus în practică!

Cursul conține circa 25 rețete. Aceste rețete sunt de nivel simplu, mediu și mai avansat, care permite fiecărei cursante să aleagă, în funcție de nivelul de pregătire a acesteia. Cursul include și două E-book-uri care vin cu un plus de informație pentru o pregătire rapidă și ușoară a tuturor rețetelor. Manualele conțin informații cu privire la ingrediente, temperaturi, ustensile și tehnici de lucru! Cursul are loc în cadrul unui grup închis în care au acces doar cursantele și săptămânal avem o lecție live unde eu răspund și ajut participantele care întâmpină anumite dificultăți. Instruirea permite studierea și punerea în practică în ritm propriu a celor învățate, fără a fi constrânse de un interval orar.

3 sfaturi pentru femeile ambiționate să-și urmeze propria cale?

Una dintre calitățile must have este încrederea-n sine.

Nu trebuie să ne pese de ce cred alții despre voi, părerile altor oameni sunt valuri. Noi trebuie să fim stânci, deoarece ceea ce cred alții despre noi, nu este realitatea noastră.

Învață din trecut și privește spre viitor!

Cu toatele am trăit experiențe negative pe parcursul vieții. Deși se confruntă cu piedici și probleme, o femeie de succes învață din trecut. Când cade, ea se ridică din nou și greșelile din trecut sunt transformate în lecții de viață și experiență.

Stabilește obiective clare!

O femeie de succes știe cum să-și gestioneze timpul. Încă de când ne trezim dimineața, putem planifica sarcinile, identifica obiectivele, care trebuie întotdeauna să fie specifice, realiste și măsurabile în timp. Mai mult decât atât, e bine să ne stabilim întotdeauna scopuri realizabile pe care le putem atinge. Ce rost are să visăm sau să muncim pentru țeluri imposibil de atins?

Un mesaj pentru femeile comunității O Femeie.

Noi femeile suntem mai puternice decât ne putem imagina și avem o forță interioară inimaginabilă.

Le doresc femeilor aibă grijă de ele și să se iubească mai mult decât o fac. Noi, femeile, avem din plin dragoste și iubire pentru cei dragi, grijă pentru cei din jur, sentimentul datoriei pentru oamenii ce depind cumva de noi… Cred cǎ merităm și momente de alint doar pentru pentru noi, ca semn de prețuire, încurajare, respect, mângâiere.

Fiți bune cu voi și iubiți-vă mai mult.

Marcela, îți mulțumim pentru interviu și îți dorim succes în tot ce faci. Dragi femei, dacă doriți să luați legătura cu Marcela, o puteți face pe https://www.facebook.com/marcela.rotaru1  pe https://www.instagram.com/marcelarotaru89?igsh=MTI0OXJncWRmanB3 sau pe https://www.instagram.com/vanillacakes_curs?igsh=MTd1M2FvZHRpeXhsMQ==

Dragă Femeie, dacă dorești ca și povestea ta să ajungă pe pagina noastră ⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis ⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com ⚜️Ne poți susține și cu o: donație aici https://www.gofundme.com/f/sustine-echipa-platforma-ofemeiecom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer