,,Pentru mine rolul de femeie mamă, femeie gospodină, femeie bunică și femeie pensionară ajunsă și măturătoare e un statut care îl accept ca pe un dar de la cel de sus,, – mi-a răspuns Galina în interviul de mai jos.

Ea nu are facebook si nici Instagram, nu știe de insulele Maldive sau Caraibe, fără manichiură și pedichiură, fără machiaj și măști tonifiante în schimb pe aceasta minunată femeie o văd mereu plină de viață și de speranță de parcă ar fi o zână din povești.

Pe Galina o întâlnesc în fiece dimineață afară, în fața blocului, atunci când îmi duc copilul la grădiniță.

Mi-a atras atenția cu felul ei de a fi, e liniștită, sârguincioasă, cu fața mereu în pământ, cu mătura-n mână, adună toate deșeurile aruncate pe afară și mereu îmi zâmbește, chiar dacă nu mă cunoaște. Indiferend că plouă, că bate vântul, ninge, e frig sau soare, Galina e ca o albinuță care strânge și mătură ogrăzile a mai multor blocuri locative din sectorul unde locuiesc. Iar când am hotărât să-i spun mulțumesc din solidaritate că așa am simțit eu, ea mi-a răspuns:

– De ce?

– Pentru că meritați un Mare Mulțumesc că ne faceți curat și ne simțim bine, vizual, fără miros neplăcut și mucuri de țigară, hârtii care dau un aspect de indiferență a celor care aruncă deșeurile acolo unde le pică, coji de semințe și multe altele am răspuns eu.

Prima dată când m-am oprit în loc și am admirat munca ei suficient de obositoare, murdară și neapreciată de trecători, a fost să îi pun un milion de întrebări: Ce vârstă are? Cum se descurcă la bătrînețe? Ce o motivează pe ea să muncească ? E fericită?

Mi-a răspuns cu mult tact, cu o voce domoală și luminoasă, dar puțin grăbită să le reușească pe toate.

Galina e pensionară, are 65 de ani, are o familie frumoasă cu copii și nepoți. A venit la Chișinău alături de fiica ei să o ajute, vrea să o susțină cu ce poate, ca o mamă.

Deși, dacă a ajuns la pensia bine meritată, putea alege să stea acasă, privind zi de zi seriale și cărți, însă tot ea ne declară că nu poate ședea locului, iar timpul investit în a face curat îi aduce multă satisfacție, bucurie și recunoștința celor din jur, chiar mai mult decât atât e fericită că aduce bucurie altor oameni.

Declară că nu are nereușite în viață și acceptă tot ceea ce-i oferă bunul Dumnezeu. E recunoscătoare că are puteri.

Fără mari pretenții îi ajunge o singură zi de Duminică.

Unica zi grea e ziua de luni, deoarece când revine la muncă e foarte mult gunoi aruncat peste tot, pe jos, în iarbă, pe scări, oriunde. Munca Galinei începe la orele 6 dimineața și se încheie pe la orele amiezii, dumneaei are o singură rugăminte către noi toți:

,, Păstrați curățenia, deoarece asta e sănătatea noastră a tuturor! Apoi, fiecare avem câte o ladă de gunoi, iar pentru mine ar fi mai simplu dacă veți fi atenți unde aruncăm deșeurile,,

La final cu un zâmbet frumos a spus: ,,Omul cu cât lucrează, cu atât se simte mai bine.”

Cu drag pentru Revista Online ,,O femeie din Paris”

Editor text / SMM: Razvan Elena