Femeile sunt acolo unde vor, pot și se simt bine, ca acasă. Pentru Ana Sandra, eroina noastră de astăzi, drumul către una dintre cele mai premiate vinării din lume – Purcari, a început cândva cu meseria de profesor, trecând treptat de-a lungul anilor la o experiență vastă în business. Nu în zadar se spune că „de tine însuţi nu poţi fugi nici la marginea lumii”. Povestea domeniului turismului viticol pentru Ana Sandra este una deosebită, dar și complexă. După ani buni în care activat în mai multe domenii de afaceri, în care a lucrat la mai multe companii, obținând o formare profesională, dar și personală ca la carte, astăzi este directorul turism și servicii hoteliere din cadrul grupului Purcari. Spune că a fost ademenită de cultura vinului, iar mai departe, totul a mers de la sine. Nu în zadar toți oaspeții vinăriei beneficiază de o experiență unică și o atmosferă excepțională.
Cum v-ați descrie?
Sunt o persoană cu o experiență vastă de activitate, care, evident, la orice vârstă, e puțină pentru noile lecții pe care ni le pregătește viața zi cu zi. Sunt extrem de responsabilă, empatică, receptivă și dornică de noi descoperiri. Când încep să fac un lucru – mă copleșește totalmente și nu pot altfel, decât să mă dedic sută la sută la ceea ce fac. Sunt un workoholic incurabil și nu-mi închipui viața altfel. Apreciez sinceritatea și autenticitatea. Simt falsul de la distanță.
Știm deja că de ani buni faceți parte din familia Purcari. Ce înseamnă această vinărie pentru Ana Sandra?
E un organism viu, care mereu se dezvoltă, crește, se schimbă și surprinde prin tot ce face. Pentru Purcari, calitatea e mai presus de orice, e prioritatea nr.1, iar demnitatea și curajul însoțește orice inițiativă pornită. E veche și nouă în același timp. E liniștită ca un vin la odihnă și tumultoasă ca un tulburel, inovatoare și totodată cea care respectă vechile tradiții.
Descrieți puțin activitatea dumneavoastră…
Sunt Director Turism & Servicii hoteliere în grupul Purcari. E o direcție de activitate diferită de cea de bază a companiei, dar nici pe departe mai puțin importantă. Suntem o destinație turistică atrăgătoare, în primul rând, pentru pasionații de vin. Moldova și vinul bun, de fapt, demult au devenit deja sinonime. Turismul vitivinicol devine din ce în ce mai căutat, iar diversitatea experiențelor pe care le poți trăi la Château Purcari, îl fac, indiscutabil, cea mai frumoasă bijuterie turistică din Moldova. Excursii în beciurile istorice, zona de producere recent extinsă, cea de îmbuteliere și de păstrare a vinurilor, degustare de vinuri cu un ghid -somelier profesionist, o experiență gastronomică cu bucate europene, dar și naționale, cazare în camere de lux sau căsuțe în formă de butoi. Astea, dar și multe alte experiențe interesante, vor crea cu certitudine cele mai frumoase amintiri pentru fiecare oaspete.
Ce presupune postul dumneavoastră de lucru la Vinăria Purcari?
Postul meu de lucru e unul care presupune grijă pentru oaspeți de parcă ți-ar fi prieteni, să le oferi calitate și experiență peste așteptări. Să le ghicești dorințele până a și le construi ei în minte, iar după culise: să planifici, să organizezi, să motivezi și să controlezi toate lucrurile ca sa meargă strună.
De ce ați ales domeniul vinificației?
A fost unul nou pentru mine, atunci când am venit în companie, dar m-a ademenit prin faptul că o e cultură veche, interesantă, împodobită cu legende și tradiții seculare. Cu reguli și tabieturi ce nu pot fi încălcate, un domeniu care la o anumită etapă devine o nouă religie. Cred că e unul dintre puținele domenii când arhaismele devin din nou neologisme și capătă noi conotații, dar fără a pierde din valoarea inițială.
Care a fost cea mai bună decizie pe care ați luat-o vreodată cu privire la afaceri?
Cele mai bune decizii, aș spune, sunt că nu mi-a fost frică niciodată de provocări, să încerc ceva nou sau să ies din zona de confort. De aceea, cred, reușesc să fac ceea ce-mi place.
Ce visai să devii in copilărie?
Am visat să fiu profesor, de când mă țin minte. De mică adunam copiii din mahala și făceam lecții cu ei. Chiar și am fost profesor timp de 14 ani. Visam la un job în care să comunic mult cu oamenii, să-i cunosc, să-i ajut, să le pot oferi niște experiențe de care să-și tot aducă aminte… Când eram studentă deja, îmi închipuiam cum voi sta în fața elevilor și le voi explica lucruri interesante, ce-i vor lasă încă mult timp cu gândul la cele discutate la ore. Gândul că le voi putea fi de ajutor, să-i ghidez în viață cât pot, să-i ajut…asta îmi dădea aripi.
Ce v-ați fi dorit să fi știut la începutul carierei?
Să știu că lucrurile nu sunt mereu așa cum par a fi. Că de multe ori, dorințele și aspirațiile nu coincid cu firescul omenesc, iar ziua nu poate fi extinsă la mai mult de 24 de ore, oricât de mult ți-ai dori.
Care e cea mai mare provocare a unei femei în carieră sau business?
Probabil că această provocare este una de ordin universal: să reușești să faci un job care-ți place și căruia te dedici trup și suflet, iar în același timp să ramâi soție și mamă pentru cei de acasă. Cred că pentru fiecare femeie, cea mai mare provocare e să devii mamă, iar în plan profesional, să nu cedezi în fața greutăților, să lupți pentru ceea în ce crezi, până-n pânzele albe. Să reușesc în continuare să am încredere în oameni, să visez și să continui să cred în ceea ce fac – e provocarea zilnică pentru mine.
Ce sfat le-ai da femeilor aflate la început de drum și care vor să obțină succes în afaceri?
Să nu cedeze fără luptă! În momentul în care ai renunțat – ai pierdut cu siguranță. Încrederea în forțele proprii și dorința de a-ți realiza visul e cel mai puternic motivator, iar satisfacția că ceea ce faci este și apreciat – e recompensa emoțională pentru efort și nopți nedormite.
Care e cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat vreodată?
În cazul meu, riscul, evident, unul logic și argumentat, e în primul rând o provocare. Poate a fost cel în care am decis din pedagogie să trec treptat în business, acum 14 ani în urmă. A fost o testare a propriilor abilități, ulterior a oportunităților de a învața ceva nou. Nu-mi închipui viața fară să învăț zi de zi. Sunt un veșnic elev în școala vieții și nu obosesc să o fac. Și, până la urmă, vorba veche spune că cine nu riscă – nu bea spumant!
Cum împaci viața personală cu cea profesională?
Aș minți dacă aș spune că e o armonie totală. Conform regulilor fizicii, dacă undeva e mai mult, neapărat undeva e mai puțin, dar important este echilibrul care trebuie găsit, în mod firesc, în oricare din activitățile noastre.
Ce planuri profesionale aveți pentru viitor?
Creștere și dezvoltare. Apa stătătoare – se strică, de aceea mișcarea e garantul dezvoltării și noilor idei. Zona de confort e periculoasă, întinează mintea și oprește fluxul creativității.
Cine sunt persoanele care vă susțin în tot ceea ce faceți?
Familia și prietenii sunt cei care ”mă suporta” cu tot orarul meu aglomerat, mă înțeleg și mă susțin în tot ce fac.
Cu siguranță, întreaga noastră comunitate are ce învăța de la dumneavostră. Un sfat pentru femeile din Diasporă?
Nu este nimic imposibil când iți dorești cu adevărat. În momentul în care faci totul trecând prin inimă și punând suflet în fiecare acțiune – succesul nu se va lăsa așteptat. Curajul, încrederea și perseveranța, cred că sunt trei elemente de bază când vrei sa reușești. Și nu contează în ce colț de lume ești. Calitățile umane sunt universal valabile. Undeva mai ușor, undeva mai greu – dar oriunde vor fi oameni receptivi, deschiși, care vor aprecia la justa valoare talentul și efortul pe care îl depui.
Dragă Ana, un lucru este sigur: vinăriile mari se țin pe oameni harnici. Echipa Ofemeie.com îți mulțumește pentru că ai acceptat să împărtășești comunității noastre confidențele tale. Tu ai arătat că se poate de trecut de la o extremă la alta, iar Grupul Purcari se poate mândri cu angajați de valoare.
P.S. Este bine să ne amintim că există cinci motive pentru a bea vin: sosirea unui prieten, setea actuală sau viitoare, excelența vinului sau din orice alt motiv. Noi vă asigurăm că Ana Sandra o să vă dea mai multe motive, nu doar pentru a savura un vin, dar și pentru a vizita o Vănărie unică în Moldova: PURCARI.
https://www.facebook.com/ana.sandra1108