Platforma „O femeie din Paris” are deosebita plăcere de a vă prezenta încă o femeie de succes din diaspora moldovenească, provenind dintr-un domeniu de activitate care multora dintre noi li s-ar părea captivant. Angela Golovco este Consultant în dezvoltare internațională, în cadrul „Cabinet de conseil OUEST-EST” cu sediul în Paris și, de mulți ani, se bucură de notorietate în rândul moldovenilor stabiliți pe teritoriul Hexagonului. Ce presupune, mai exact, domeniul său de activitate? I-am oferit oportunitatea chiar ei să ne explice. Un interviu de suflet, cu acorduri francofone, despre afaceri, relații internaționale și leadership la feminin cu Angela Golovco.

– Angela, ești una dintre numeroasele femei de afaceri care au reușit să evolueze și să devină prosperă în această țară. Cum a început totul? Ce te-a determinat să iei această decizie?
– Am înființat această companie de consultanță la Paris din dorința de a crea ceva nou care să corespundă totodată competențelor mele, o întreprindere cu o activitate de consultanță în management și afaceri internaționale pe teritoriul Hexagonului care să conecteze piața moldovenească cu cea franceză. Pentru mine personal, acest lucru reprezintă cea mai mare provocare profesională pe care am avut-o până acum. Merită să menționez, de asemenea, faptul că am lucrat timp de un an la conceperea Cabinetului în sine înainte de lansarea sa oficială. În același timp am inițiat numeroase acțiuni de stabilire a relațiilor de încredere cu parteneri locali care ne-au permis să creștem rețeaua noastră, să sporim interacțiunile cu diferiți actori economici, dar și să ne facem cunoscuți. Toate aceste acțiuni sunt vitale, întrucât criteriile de evaluare ale unei activități de consultanță sunt foarte exigente.

– Ce presupune, mai exact, activitatea ta profesională?
– Faptul că am devenit consultant în management și afaceri internaționale nu a fost o pură întâmplare, ci rezultatul unei munci asidue depuse în timp, la care se adaugă acțiunile întreprinse și competențele acumulate în mod constant de-a lungul anilor. În general, acest domeniu de consultanță este unul foarte dezvoltat în țările din Occident, iar mediul de afaceri din Vest beneficiază de o evoluție rapidă ca urmare a acestui fapt. Cu alte cuvinte, el constituie o sursă externă de calificare înaltă. Până acum, nimeni nu a înființat în Franța o companie de consultanță în afaceri și management axată pe relațiile comerciale bilaterale moldo-franceze. Scopul principal este de a conecta piața economică a Republicii Moldova ce deține un potențial enorm care, din păcate, nu este apreciat cu adevărat – la cea franceză și vice-versa. Activitatea din cadrul companiei se axează pe doi poli de putere, unul fiind destinat exclusiv investitorilor francezi, iar altul sprijinirii întreprinderilor moldovenești. După cum spuneam la început, acest domeniu de activitate legat de consultanța în management și afaceri internaționale, deși consolidat în Occident, este relativ nou pentru țările din Europa de Est. Ei bine, tocmai această „lipsă de cunoștințe si de experiență”, dacă mă pot exprima astfel, noi încercăm să o completăm. Pe lângă activitatea de consultanță oferim servicii de mentorat și, daca e nevoie formam întreagă echipa de lucru a clientului.

– Propun să facem o scurtă incursiune în trecut. Cum ai făcut față provocărilor în momentul când te-ai stabilit în Franța?
– Este important să menționez faptul că, înainte de a mă stabili în Franța, am activat timp de 10 ani într-un grup francez din Chișinău. Această perioadă îndelungată n-a fost suficientă pentru a cunoaște cultura franceza. Iar odată ajunsă în Franța, acum 6 ani în urmă, am constatat că este dificil să cunoști în profunzime un popor de la distanță. Tot atunci am simțit pentru prima dată un „șoc cultural”, dacă pot să-l numesc așa. Într-adevăr, este util să cunoști dinainte obiceiurile și valorile la care se raportează cetățenii țării în care dorești să emigrezi, însă de multe ori acest lucru poate fi insuficient. Însă, înarmată cu răbdare și curaj, am reușit să mă integrez în societate. Bineînțeles, susținerea colegilor și a prietenilor, fără de care nu aș fi reușit să mă ridic la exigențele poporului francez a jucat un rol extrem de important.

– Domeniul în care activezi este unul destul de captivant pentru mulți dintre noi. Pe lângă experiența acumulată în timp, ce elemente au contribuit la evoluția Angelei de astăzi?
– Bunele abilități de comunicare, exigența (ușor exagerată), loialitatea, responsabilitatea, spiritul de inițiativă și atitudinea respectuoasă reprezintă notele mele definitorii. Ele mi-au fost insuflate de către mediul profesional în care am activat până acum. Dintotdeauna mi-a plăcut să creez noi proiecte, să ies cu noi inițiative, cu alte cuvinte, am încercat să fiu o deschizătoare de drumuri, fără a-mi fi teamă de vreun moment de concurență. Prin urmare dispun de curaj în diverse inițiative indiferent de complexitatea lor și mă investesc la maxim când vine vorba de stabilirea relațiilor de încredere. Pentru că încrederea este un element cheie pentru afacerile internaționale; mai ales în Franța. Este extrem de complicat să o dobândești fiind străin si nu are preț atunci cind construiesti relații de afaceri. De asemenea, sunt o persoană care întotdeauna pune pasiune în ceea ce face, tinzând cu fiecare activitate întreprinsă către performanță. Dat fiind faptul că domeniul în care activez necesită o atenție sporită și cunoștințe de specialitate, sunt într-o continuă evoluție. Pentru mine, fiecare zi aduce noi provocări, dar și progrese pe măsură. Drumul pe care pășesc are o tendință ascendentă, iar asta îmi aduce împlinire.

– Care a fost cea mai bună decizie pe care ai luat-o vreodată cu privire la afacerea pe care o gestionezi?
– Sunt atât de multe decizii bune care ar merita să fie menționate, încât îmi este greu să aleg doar una singură. Totuși, o voi aminti pe cea mai recentă, și anume hotărârea de a oferi o parte dintre acțiunile companiei unei terțe persoane care s-a angajat să contribuie la dezvoltarea acesteia, devenind astfel asociatul nostru.

– Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit (în carieră)?
– Sfaturi sunt multe, întrucât, de-a lungul timpului, am întâlnit atât de mulți oameni talentați și dedicați domeniului lor de activitate, adevărați profesioniști, fiecare dintre aceștia reușind să mă motiveze cum a știut mai bine. Totuși, dacă ar fi să menționez un sfat care m-a impresionat pe deplin și care m-a încurajat să fac primul pas în acest domeniu de activitate, acela ar fi «Nu abandona niciodată!» Perseverența este cheia succesului! Prin urmare, dacă ai pierdut, continuă, dacă ai câștigat, continuă! Curajul de a continua este ceea ce contează!

– În retrospectivă, ce ți-ai fi dorit să știi la început de drum? Ce simți că ți-a lipsit în debutul carierei?
– Sinceră să fiu, mi-ar fi plăcut să învăț mai multe direct de la specialiștii cu experiență. În orice domeniu de activitate, există o zicală care sună cam așa: „practica bate gramatica”. De aceea, particip anual la training-uri de perfecționare.

– Care crezi că este cea mai mare provocare pentru o femeie de afaceri?
– Să-și croiască drum prin această așa-zisă lume a bărbaților și să reușească în ea. Când vine vorba despre afaceri, într-adevăr, într-o oarecare măsură, drumul unei femei este puțin mai dificil decât cel al unui bărbat, însă eu cred cu tărie în egalitatea de șanse și în respectul față de ceilalți. Femeile încep să se emancipeze și să-și stabilească propriul loc în afaceri. Chiar dacă uneori par mai timide, de foarte multe ori se dovedesc a fi adevărate profesioniste în domeniile lor de activitate.

– Ce sfat ai oferi femeilor care vor să-și „croiască un drum” în lumea afacerilor asemenea ție, dar care sunt la început de activitate?
– Înainte de toate, le-aș sfătui să se înarmeze cu răbdare și să nu aibă frică de eșec, întrucât din eșecuri tragem învățăminte uneori mai utile decât de pe urma reușitelor. Frica este o reacție naturală, însă nu trebuie să o transformăm într-un partener de viață. În afaceri, este imperios să avem spirit de inițiativă și bune abilități de comunicare. Personal, consider că feedbackul pozitiv și cuvinte de apreciere primite din partea celorlalți m-au ajutat să evoluez mai repede.

Pentru a afla mai multe informații referitoare la activitatea întreprinsă în cadrul companiei, vă invităm să accesați linkul următor: https://conseilouestest.com