O femeie puternică înseamnă mai mult decât ne imaginăm. O femeie puternică este mai mult decât o femeie sigură pe ea. O femeie puternică este, în interior, o femeie împlinită, liniștită, fericită, care știe să dăruiască iubire și care face bine oricui îi cere ajutorul. Exact ca și Victoria Butuc-Guranda, care este și eroina noastră de astăzi. Despre ea și despre realizările ei știe o țară întreagă. De ce? Pentru că de mai bine de doi ani, Victoria a fost aleasă în funcția de primară a satului ei de baștină, Dănceni. A reușit să ajungă unde a vrut, pentru că a ales „a nu fi o simplă doamnă, ci o femeie legendă”, iar legendele știu și pot face istorie. Pe lângă toate atribuțiile pe care le are față de săteni, Victoria reușește să fie și o mamă extraordinară, o prietenă devotată și un exemplu pentru diasporă. Crede că „prin puterea exemplului putem schimba lumea”, iar din acest motiv, Victoria nu se oprește niciodată în a aduce lumină în casele oamenilor. Dar mai bine vă lăsăm să o cunoașteți și să vă molipsiți de bunătate.

Cum te numești, de unde vii și care este profesia ta?

Numele meu este Victoria Butuc-Guranda, născută în Chișinău și de la vârsta de 2 ani locuitoare a satului Dănceni, raionul Ialoveni. Sunt juristă de profesie! Primară am devenit urmare a dorinței de a schimba localitatea mea spre bine, de a fi aproape de cetățeni și de a contribui la dezvoltarea satului în care am crescut și pe care îl iubesc atât de mult, și nu în ultimul rând să demonstrez că și femeile pot!

Povestește-ne cum e nu doar să te naști, să trăiești în Moldova, ci și să continui să crezi în viitorul ei? 

Pentru mine, Moldova înseamnă tot, casă, familie, prieteni, copilărie, amintiri, realizări, dragoste și șirul poate continua… Eu m-am născut într-o zi marcantă pentru țara noastră, la câteva ore după ce a fost proclamată Moldova Independentă, am simțit dintotdeauna că acest lucru mă face și mai responsabilă pentru tot ce se întâmplă în țara noastră și eu cred că viitorul Moldovei este unul frumos, chiar dacă la moment trecem printr-o tranziție deloc ușoară, dar care cu siguranță va aduce schimbări semnificative întru dezvoltarea și prosperarea țării noastre!

Dacă e să vorbim de Moldova, care sunt provocările cele mai mari cu care te confrunți în calitate de cetățean? 

Provocări sunt multe, și ne ciocnim de ele zi de zi. De la salariile și pensiile mici cu care trebuie să trăim, sistemul de sănătate, sistemul de învățământ de o calitate net inferioară statelor în dezvoltate, până la ideologiile și percepțiile unei mase de oameni mari, care nu pun accent pe lucrurile cu adevărat importante, nu apreciază munca care se face și nici nu se implică pentru a îmbunătăți situația, preferând să critice în fața televizoarelor sau a telefoanelor.

Și realizările? Cu ce te poți mândri?

Realizările de care sunt mândră sunt multe: studiile pe care le-am obținut și la care nu vreau să mă opresc, proiectele pe care le-am realizat de-a lungul timpului, munca pe care o fac zi de zi pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Iar cea mai mare realizare este desigur familia mea și băiatul pe care am reușit să-l aduc pe lume, în pofida diagnosticului pe care mi l-au pus medicii.

Care este cel mai mare minus sau defect al comunității din care faci parte?

 Eu îmi iubesc tare mult comunitatea din care fac parte,  dar cum spune vorba cântecului ,,I have a dream…” să dispară  indiferența, răutatea, invidia dintre oameni și să fim mai uniți în a face fapte bune!

Te implici în activitățile diasporei și ale societățile civile? Dacă da, cum anume? 

Da, eu am o legătură aparte cu consătenii mei din diasporă și nu doar. De fiecare dată încerc să-i implic în activitățile localității noastre, îi țin la curent cu ceea ce se întâmplă în satul lor de baștină. Mă bucur tare mult că sunt foarte implicați și de fiecare dată vin cu contribuții la proiecte, cu daruri pentru cei mai triști ca noi. Și nu am cum să nu menționez o colaborare frumoasă pe care o avem cu AO ,,Help”, care cu implicarea diasporei franceze vin de sărbători cu daruri minunate pentru copii și bătrâni nu doar din Dănceni, dar din întreaga republică, fapt pentru care Vă Mulțumim. 

 

Ai pe cineva plecat în diasporă? Dacă da, unde și de cât timp? Cât de des vă vedeți? Cum vă alinați dorul unii de alții?

Din fericire, frații și părinții ne sunt acasă, dar am un număr mare de rude și prieteni plecați în lumea mare! Diana, prietena mea din copilărie, este stabilită de mai mult timp în Franța. Marina, omul de care mă leagă amintirile din liceu și care mi-a devenit tare aproape sufletului meu, de câțiva ani buni este plecată în Italia. Dănuța, omul soare și prietena mea din facultate s-a regăsit și s-a stabilit peste ocean, în SUA. Anastasia de care ne leagă o prietenie de peste 10 ani, locuiește în Cehia. Ne vedem nu atât de des pe cât ne-am fi dorit, dar cel mai important, că atunci când se întâmplă, este de parcă ieri ne-am văzut la cafea și am stat la povești, iar kilometrii distanță dintre noi nu a reușit să ne răcească prietenia. Evident că salvarea noastră sunt rețelele de socializare, care ne permit să fim mai aproape una de cealaltă și să fim la curent cu evenimentele din viața noastră.

Te-a încercat vreodată gândul să emigrezi? Ce te-a ținut pe loc? De ce nu ai făcut-o? 

Da, am avut gânduri de plecare și nu o singură dată. Familia și dragostea mea mare față de această țară mă mai ține pe loc.

Cu siguranță că ai călătorit și ai vizitat și alte țări. Din ceea ce ai văzut, din ce te-a impresionat, ce ți-ai dori să implementezi acasă?

Într-adevăr, până la pandemie am reușit să vizitez mai multe țări, multe le am în lista de viitor. Eu cred că fiecare țară are frumosul său și de la fiecare ai ce împrumuta. Cel mai mult m-a impresionat Suedia, are o frumusețe aparte, m-a cucerit fiecare colț de stradă, fiecare detaliu parcă este bine gândit, ne mai vorbind de curățenia care este peste tot fie că ești în sat sau la oraș.

Cum ai aflat despre noi și care ar fi aportul tău pentru comunitatea „O femeie din Paris”? 

Pentru mine „O femeie din Paris” înseamnă Viorica Țîmbalari, cea care prin munca și farmecul ei adună în jurul său o comunitate de femei de la care cu siguranță ai ce învăța

Ai identificat care ar fi misiunea ta pe acest pământ? 

Îmi vine greu să spun, care este misiunea mea pe acest pământ. Am fost învățată de mică să fac bine fără a aștepta nimic în schimb, și știu că prin puterea exemplului putem schimba lumea.

Ai timp pentru tine, Femeie? 

Mă strădui să îmi rezerv timp și pentru mine și aici am marele noroc de a avea un soț înțelegător și o mamă care mă ajută cu copilul.

Cu siguranță, astăzi, comunitatea Ofemeie.com a mai cunoscut o doamnă de excepție: o femeie care stă la la cârma unui sat și care nu se oprește niciodată din a face bine moldovenilor de acasă, dar și celor plecați.

Dragile noastre, nu uitați niciodată: Femeile puternice nu au atitudini, au standarde înalte.