Deși pare greu de acceptat, capriciile sunt normale. În spatele lor se ascund nevoile pe care copilul nu le poate exprima prin cuvinte, iar, din păcate, părintele nu le înțelege. Un copil capricios nu este nici prea răsfățat, nici prost crescut. Capriciile reprezintă moduri în care copilul își exprimă emoțiile, plictiseala, supărarea, frustrarea.


❓Cum cooperezi cu un copil capricios?
✅ Stabilește reguli simple și, foarte important, reguli care să fie înțelese de copil.
✅ Încurajează copilul să-și exprime emoțiile! Copilul este supărat și are dreptul să fie. Nu îi nega emoția prin cuvinte de genul „nu mai face asta!”, „oprește-te din plâns!”. Mai bine spune-i „înțeleg că ești furios, dar asta este situația, nu sunt de acord cu tine”.
✅ Fără bătaie și amenințări!. Cu țipete și bătaie nu veți rezolva nimic, ci dimpotrivă, faceți rău. Oricât ar fi de provocator să acceptați încăpățânarea copilului, încercați să vă păstrați calmul și răbdarea. Niciun copil nu este rău. Nu din răutate apar comportamentele dificile ale copilului, ci din neînțelegere, frustrare, violență venite din partea părinților.
✅ Apreciați comportamentele pozitive! Nu uitați să recompensați reușitele copilului cu vorbe de încurajare, folosind cât mai puțin cadouri sau recompense dulci.
✅ Fiți un bun exemplu! Atunci când impuneți o regulă sau îi cereți ceva copilului, mai întâi analizați-vă propriul comportament. Cum să mănânce copilul spanac dacă părinții au pe masă doar cartofi prăjiți!
Tu ce metodă ai folosit cel mai des, în ultimele 2 săptămâni, pentru a-l face pe al tău copil să coopereze?