+5
Vezi Galeria

Duminică, în data de 19 iunie 2022 comunitatea moldovenească din Austria a participat activ la acțiunea organizată de Vienna goes Europe și sprijinită de MoldWien, organizația comunității basarabene din Austria.  


Acțiunea a avut ca scop să consolideze sprijinul țărilor precum: R.Moldova, Georgia și Ucraina în obținerea statutului de stat candidat, pentru a adera la Uniunea Europeană. 

La eveniment au fost prezenți atât reprezentanți ai formațiunilor politice din Austria, cât și reprezentanți ai misiunilor diplomatice care sprijină parcursul european a celor trei țări. Domnul Helmut Brandstätter, deputat în parlamentul Austriei din partea fracțiunii politice NEOS (Partidul Noua Austria și Forumul Liberal) a fost unul dintre politicienii care au fost prezenți la marșul din ziua respectivă, pentru a susține parcursul European al Republicii Moldova, după care, o zi mai târziu a vizitat RM, ocazia cu care s-a întâlnit cu parlamentarii  și guvernanții  Republicii Moldova în vederea păstrării unei ambianțe de previzibilitate, pace și de stabilizare social-economică. 

Fondatoarea MoldWien și consultanță pe probleme de integrare socială Ludmila Tino Sîrbu a ținut un discurs în numele diasporei din Austria, în care a subliniat importanța integrării europene a RM. 

Astazi, trăim posibilul scenariu ca Republica Moldova să revină acasă, în familia Europeană. La fel ca în Austria, tezaurul Republicii Moldova pe lângă valoroase artefacte ale unui trecut glorios, va cuprinde și o propoziție dăltuită în aur:  „Moldova este liberă!”

Libertate înseamnă a fi independent, liber de a decide soarta propriului popor. 

Uniunea Europeană face posibil asimilarea valorilor noastre în marea familie a valorilor europene.”- citat Ludmila Tino Sirbu

Moldovenii din Austria au dat dovada de unitate și solidaritate în aspirațiile lor europene. În pofida faptului ca sunt o minoritate mică în comparație cu celelalte minorități, au venit într-un număr mare, fapt ce reamintește sloganul „small country with big heart”.

Viena goes Europe este o platformă de susținere, consolidare și cooperare între minoritățile naționale și instituțiile europene și internaționale.

Marșul de solidaritate a fost susținut și de Ambasada RM în Austria, prin prezența distinsei doamne, Victoria Scolnic. 

Marșul de solidaritate a adunat reprezentanții Diasporei din mai multe țări, Franța, Belgia, Romania, Germania, Italia. Vibrația acestuia a fost simțită datorită zecilor de pancarde, steagurilor fluturânde si vocilor sonore cu sloganul “MOLDOVA ÎS EU”.