Natalia Pavalachi, sexolog în Elveţia: « Dacă totul ar fi posibil în lumea asta, aș fi făcut sexologie și nu drept  » și de aici planetele s-au aliniat.

Natalia este femeia care după lungi căutări, emigrări şi întâmplări şi-a găsit domeniul în care se simte împlinită şi utilă. Abuzul sexual din adolescenţă nu a frânt-o, dar din contra, a ridicat-o, a motivat-o, i-a dat curaj şi putere să studieze şi să fie unică şi bună în domeniul sexologiei. Astăzi este sexolog în Elveţia, dar nu uită nici de femeile de acasă. Prin ea şi povestea ei ne convingem încă o dată că femeile au puteri nemărginite. Haideţi să-i aflăm istoria.



Povestiţi-ne când şi în ce circumstanţe a venit ideea de a emigra din Republica Moldova?

Am luat această decizie la ai mei 20 de ani. Nu eram dintr-o familie cu relații, nici bogaţi nu eram. La plecare părinţii mi-au dat banii care de fapt îi strângeau pentru nunta mea. Nu-mi imaginam unde aș putea găsi de muncă după facultate, fără pile. Cu siguranță aceasta era o credință limitativă dar asta m-a convins să-mi încerc norocul peste hotare. M-am înscris la facultatea de psihologie în Franţa, pe atunci fiind pasionată de tot ce era legat de psihologie. Astfel,mi-am dat o nouă șansă în viață.

Studiile în domeniul sexologiei a fost un obiectiv de la bun început sau un gînd spontan?

După finisarea studiilor în drept şi psihologie am început a activa în aceste domenii, dar simţeam că nu este totuşi ceea ce îmi doresc pe de plin. Toate studiile mele mă împingeau înspre sexologie, dar nu deodată mi-am dat seama de acest lucru. Vorbind cu un prieten mi-am spus o dată « dacă totul ar fi posibil în lumea asta, aș fi făcut sexologie și nu drept  » și de aici planetele s-au aliniat, am lăsat doctoratul în drept și am făcut un CAS in sexologie la Universitatea din Geneva.

Care au fost acele marile provocări apărute în calea emigrării şi regăsirii?

Fiecare etapă a venit cu provocările sale. Emigrarea în sine este deja o provocare. Ajunsă în Elveția, ea fiind o țară foarte scumpă, să învăț și să lucrez pentru a mă întreține nu a fost deloc uşor. Să mă deprind și cu prețurile de aici a fost destul de greu. La început calculam totul în lei și mi se ridica părul în cap, să știu că o pâine costa 70 de lei, că o oră de transport cam vreo 60 de lei MD, o masă la cantina universității 250 de lei și tot așa. Dar omul se deprinde cu toate şi se adaptează oricărei situaţii.

Este un act de curaj să fii născută și crescută într-o țară unde tema sexualității practic nu exista și peste ani să devii sexolog. Credeți că acest aspect v-a motivat și mai mult?

Întotdeauna am avut o parte rebelă și provocatoare în mine, aceasta cred că se manifestă acum și prin meseria pe care o am. Abuzul sexual din adolescența mea, tot cu siguranță a jucat un rol, a trebuit să mă reconstruiesc și să găsesc un sens. Deseori când trăim un traumatism, ori suntem frânți ori încercăm să luptăm și să combatem, eu am ales să combat, să devin mai puternică, să cresc şi să ajut. Cunoașterea este putere.

 

 

Care sunt principalele probleme cu care ajung femeile la sexolog?

Acestea diferă de la caz la caz. Dar de cele mai multe ori femeile se adresează cu problematici de conflicte de cuplu, dureri în timpul actului sexual, lipsa dorinței sexuale sau anumite blocaje care nu le dau voie să se simtă libere şi să-şi descopere plăcerile.

Cine sunt mai deschiși la discuție și schimbări în acest domeniu : femeile sau bărbații?

E dificil să răspund la întrebarea aceasta. De obicei bărbații sunt mai reţinuţi la tot ce ține de vizită medicală sau la discuţia cu un psiholog, dar din fericire viața sexuală este un domeniu care este foarte important pentru ei. Cred că am mai mulţi pacienţi bărbaţi, dar nu este o diferenţă foarte mare. Deci, ambele genuri vin și sunt motivați de a găsi soluții.

De ce problemele pe plan sexual din cuplu cel mai adesea sunt puse pe spatele unei femei?

Nu am această viziune dar e adevărat că multe femei nu sunt foarte fericite în viața lor sexuală, însă foarte mulți factori influențează acest lucru: societatea cu normele ei foarte restrictive și dure față de femei, necunoașterea faptului că bărbații și femeile nu se excită cu aceeași viteză și de la aceleași lucruri și deci este văzut că femeia are careva probleme, dar asta nu e așa. Dinamica din cuplu poate foarte mult să degradeze viața sexuală, deci ambii parteneri sunt responsabili de dificultățile lor.

Consultația cu un sexolog poate ameliora relația dintre un cuplu în prag de divorț?

Dacă mai există ceva de salvat acolo, desigur că ajută, dar câteodată e prea târziu, prea au utilizat ei, simbolic vorbind, toate resursele lor interne încât nu mai rămâne nimic, e moartă relația. Din acest considerent eu spun tot timpul, mai ales bărbaților, « dacă partenera ta îți spune să mergeți să vedeți un terapeut de cuplu, auziți mesajul ăsta că de altfel riscați la un moment dat să fie prea târziu »

Care ar fi sfaturile unui sexolog ca o relație de cuplu să reziste în timp?

Să fim buni unul cu altul, să avem grijă de vulnerabiliatea și emoțiile fiecăruia. Când aceste lucruri sunt reunite, noi putem avea acces la acea parte din noi jucăușă și curioasă ,care vrea să experimenteze și să trăiască pe deplin o sexualitate frumoasă și activă.

Pragul cabinetului dvs este pășit doar de cupluri de elvețieni sau și de conaționali de ai noștri?

În mare parte de cupluri de elvețieni, dar am și câteva persoane din Moldova și România. Pentru publicul de la noi încerc să ajut prin materialele video și webinarele pe care le organizez.

Republica Moldova la sigur are nevoie de specialiști ca dvs acasă. Mai există speranța reîntoarcerii?

Să mă întorc acasă pentru totdeauna nu cred că aș putea, am soț elvețian, copii elvețieni, viața mea e alături de ei. Cred că soțul meu ar răsufla un pic mai liniștit acum, pentru că el deseori mă aude despre proiectele și visele mele legate de Moldova şi se teme să nu-i pun un ultimatum într-o zi.

 

Ce i-ați spune Nataliei cea de la 20 de ani care a pornit să-și croiască propriul drum departe de casă?

O să-ți reușească toate, ai încredere și pur și simplu avansează.

Ce mesaj ați dori să transmiteți femeilor de acasă și din întreaga lume?

Aș vrea să le transmit că sunt minunate, puternice și pline de resurse. Iar lucrul pe care-l fac, în deosebi, are obiectivul ca femeile să fie sigure, să-şi cunoască mai bine nevoile şi plăcerile. Să se simtă fericite în viaţa şi în cuplul lor.

Îţi mulţumim Natalia pentru acest interviu şi pentru concluziile care le avem de luat din el. Îţi dorim succes în proiectele şi visele tale de viitor. Chiar dacă eşti departe ne bucurăm să te vedem activă pe online şi deschisă spre colaborări. Mulţumim.

Întodeauna fericirea unui cuplu depinde de ambii parteneri. Cît de fericiți nu am fi există loc și de mai bine. Natalia deține 8 taine ale unui cuplu fericit, vezi și tu în cursul din link-ul de mai jos care sunt acestea :

https://www.sextalkacademy.com/curs/8-taine-ale-unui-cuplu-fericit-20/51

 

De Veronica Miron – editor text pentru platforma ,,OFemei.com”

Pe Natalia Pavalachi o găsiţi aici :https://www.instagram.com/viata_de_sexolog/?hl=fr

⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link

Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis

⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com

⚜️Ne poți susține cu o donație aici :https://gofund.me/f1e20379

⚜️ Scrie-ne un mesaj sau înregistrează-te pe link-ul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeQ0xmQyeKo1FuAjkapwFUpbFkHuWKsUhPCeTkTLqiIi8Stg/viewform, iar comunitatea noastră va putea cunoaște și istoria Ta.