Fondatoarea platformei OFEMEIE.COM
„OFemeie„ mică de statură dar cu visuri mari. Femeia care indiferent de încercarea la care a pus-o viaţa preferă să nu rămână în umbră, dar invers, să iasă în evidenţă, să demonstreze că „OFemeie„ poate totul şi să motiveze şi ajute persoanele din jurul ei care se confruntă cu aceleaşi probleme. Dizabilitatea ei a motivat-o să devină consilier local în localitatea Dolna şi să lupte pentru
schimbare. Povestea ei te poate motiva şi pe tine, haideţi să o aflăm.
Dna Elena în ce circumstanţe sau cum a venit ideea de a candida la funcția de consilier local în
localitatea dvs?
Ideea de a candida la funcţia de consilier local în satul meu natal, Dolna, a venit în momentele când mă confruntam cu lipsa accesibilității în instituțiile publice locale și raionale. Atunci când îmi era practic imposibil să ajung în unele instituţii pentru a-mi rezolva din probleme. Mă mai confruntam şi cu discriminare din partea APL. Astfel, am decis să candidez la funcţia deconsilier local în localitate pentru a elimina aceste probleme, a ajuta şi a apăra drepturile persoanelor cu dizabilităţi din localitate.
Cum a fost privită această acțiune de către oamenii din localitate?
Oamenii din localitatea mea au fost foarte deschişi şi au privit cu ochi buni această acţiune a mea, ba mai mult, m-au votat şi susţinut. Am fost primită în drepturi egale, aveau încredere în oamenii noi şi era nevoie de cineva care să-i inspire la schimbări în jurul loc. Îşi doreau condiţii mai bune de asistenţă medicală în localitate, pentru ceea ce luptam şi eu.
Care au fost cele mai mari provocări care le-ați întîlnit în tot acest parcurs?
În tot acest parcurs am avut parte şi de mai multă discriminare pe criteriul de dizabilitate din partea altor candidaţi divizaţi în diferite culori politice. Nici un partid politic nu a acceptat să fiu candidată din partea lor. Astfel, am candidat independent, iar acest fapt a impus şi mai multă muncă şi implicare.
Cum aţi reuşit să-i convingeţi pe locatari că meritaţi această funcţie?
I-am convins cred eu prin ideile principale cu care am pornit la drum. Convingerile că toţi consătenii mei dragi merită şi au dreptul la asistenţă medicală accesibilă şi de calitate. Faptul că angajaţii medicali au nevoie de condiţii decente de activitate pentru a rămâne în localitate.
Ce impedimente întîlnește „O femeie„ cu dizabilități cînd are inițiativă și dorește să schimbe
lucruri?
Cel mai mare impediment este cel că oamenii în general nu sunt deschişi cu noi, persoanele cu dizabilităţi iar autorităţile publice locale nu se arată interesaţi de a colabora cu noi. Ne dorim şi noi schimbări şi implicare. Iar în urma colaborării cu noi aceste instituţii ar avea şi ele foarte mult de câştigat. O femeie în general este privită drept mai neputincioasă, dar imaginaţi-vă cum suntem privite noi, femeile cu dizabilităţi.
Funcția dvs presupune întruniri în diverse instituții publice, cît de adaptate și accesibile pentru
nevoile dvs sunt aceste instituții?
Cu părere de rău, multe dintre instituții publice în care sunt nevoită să mă deplasez nu sunt accesibile până la momentul actual. Dar deja sunt obişnuită cu acest fapt. Acum, pentru deplasări aş avea nevoie de un automobil, acesta mi-ar uşura mult activitate şi mi-ar permite să economisesc mult timp.
Cunoaștem că sunteți fondatoarea Asociației Obștești “Alianță pentru Dolna”, care este scopul
și misiunea acesteia?
Scopul acestei asociaţii este de a promova şi proteja drepturilor civile, economice, sociale, culturale, și a altor drepturi şi libertăţi legitime ale persoanelor cu dizabilități prin acţiuni de lobby, advocacy şi programe de dezvoltare a potențialului lor. Asociația Obștească „Alianța pentru Dolna” a fost creată în 2019. Banii colectați inclusiv de la diasporă au contribuit la reparația 180 m2 de trotuar care duce spre Oficiul Medicilor de Familie. Ca rezultat al pledoariei Asociației, au fost construite 4 rampe de acces: la primărie și oficiul poștal al medicilor de familie. Încă o rampă de acces urmează a fi construită la centrul de agrement. Datorită acţiunilor asociaţiei şi împreună cu suportul Consiliului raional Străşeni am reuşit să reparăm Oficiul Medicilor de Familie din localitate, zeci de familii şi persoane în etate au primit daruri de sărbători. În 2021-2023 AO „Alianța pentru Dolna” va implementa proiectul „Echipă Mobilă – servicii calitative de suport pentru persoanele cu dizabilități și familiile lor la ele acasă”, finanțat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu AO „Keystone Human Services International Moldova” și AO „Institutum Virtutes Civilis”. Bugetul proiectului respectiv este de 60.000 EUR.
Sunteți „O femeie„ mică dar cu scopuri mari, din ce sau de la cine primiți motivația?
Motivaţia vine atunci când privesc în jurul meu şi văd câte lucruri sunt încă de făcut, cât de
multe persoane au nevoie de un ajutor. Astfel, prin propriile mele nevoi şi necesităţi înţeleg ce trebuie să fac şi pentru cei din jurul meu.
Care este mesajul dvs pentru femeie cu dizabilități care preferă să rămînă în umbră?
Să nu le fie frică să iasă în societate și să se implice activ în toate domeniile ale vieții publice – afaceri, politică etc. „Avem abilități – creăm posibilități!”.
Care sunt lucrurile care vă fac împlinită şi fericită ca femeie?
Mă face fericită să ştiu că las o umbră în urma mea şi că prin implicarea meu reuşesc să ajut mai
multă lume. În adâncul sufletului mă simt împlinită că reuşesc să aduc la finalitate visele mele.
Care este moto-ul după care vă conduceţi în viaţă?
Motto-ul meu de suflet este „Nu te întreba ce face ţara pentru tine, întreabă-te ce faci tu ca să
contribui la dezvoltarea ei„
Ce vă spuneţi atunci cînd vă priviţi în oglindă?
Recunosc că mă uit în oglindă mai rar ca restul femeilor, dar atunci cînd mă şi uit îmi spun: Eu
sunt ca toţi, în drepturi egale. Sunt aşa cum sunt şi mă accept aşa. Dacă nu mă voi iubi eu pe mine nu cred că cineva mă va iubi mai mult. Iubeşte-te pe tine exact aşa cum eşti.
Vă mulţumim pentru curaj, implicare şi motivare. Mesajul de final este unul care ar trebui să ajungă la cât mai multe femei.