E suficient să le vezi rodul mâinilor lor, pe care noi le putem numi pe bună dreptate, opere de artă, ca să ne convingem încă o dată că femeile noastre se pot adapta oriunde și pot concura cu cei mai cotați experți. Și o fac la un nivel extrem de profesionist. Cu dedicație. Elena Cumurciuc este una dintre ele – talentată, creativă și ambițioasă, iar produsele ei de patiserie încă nu a lăsat pe nimeni indiferent.


Elena povestește-ne despre tine…

Numele meu este Elena Cumurciuc, dar lumea mă cunoaște ca și Les Delices d’Elena. Vin din Republica Moldova, mai exact din Ialoveni.

 

Denumirea afacerii Les Delices d’Elena ne duce cu gândul emigrarea în Franța…

Așa e. Am venit în urmă cu nouă ani aici. Era sfârșitul anului 2012 și eu împreună cu sora mea mai mică am poposit în vacanță la mama care se stabilise aici de mai bine de un deceniu. Sora a revenit ulterior în țară pentru a-și continua studiile, pe când eu am rămas aici. Azi conștientizez că nu eu ales Parisul, ci el pe mine. Orașul dragostei și al destinațiilor turistice de excepție m-a furat pentru totdeauna…

 

Povestește-ne despre activitatea ta profesională în diasporă.

Până să îmbrățișez meseria dulce de azi, am avut și altele job-uri. În Moldova am făcut Nails ART și machiaj. A fost ceva ce mi-a plăcut, dar la care a trebuit să renunț în clipa când, diasporă fiind, am luat-o de la zero. Am făcut menaj în familii de francezi… Da, știu, nu e munca pe care ne-o dorim, dar privind în urmă, azi nu îmi rămâne decât să spun „merci” pentru că am fost apreciată la jusata mea valoare și tratată ca o personalitate și nu ca un om de clasa inferioară. Și da, nu-i nici o rușine să lucrezi, e rușine să nu faci nimic.

Am lucrat până la prima sarcină, iar în concediul pentru îngrijirea copilului a revenit pasiunea de a face ceva „dulcișor”. La început experimentam doar pentru familie și prieteni, dar cu cât mă adânceam mai mult, cu atât mă îndrăgosteam de rodul muncii mele. Am studiat și studiez în continuare, fac cursuri și formațiuni pentru a învața lucruri noi, pentru a realiza cele mai minunate lucrări. Azi pot spune sus ți tare – ador meseria de „Pâtissier” despre care aș putea vorbi ore întregi.

 

Cum reușești să te împarți și să ai grijă de tine ca femeie, dar și de pasiunea ta?

Femeia trebuie să se îngrijească, indiferent de meseria care o practică. Aici nu există scuze. Punct.

 

Ce te motivează să treci peste greutăți?

Motivația mea a fost și este familia. Soțul și copiii mei îmi dau curaj în toate pornirile mele. Alături de ei voi trece peste orice încercare. Mai mult chiar, îmi voi vedea visul realizat, cel de a deține diploma CAP Pâtissier.

 

Care este mesajul tău pentru femeile acestei comunități?

– Femeilor, nu vă fie frică de obstacolele care apar în drumul vieții. Orice poate fi înfruntat, cu o doză de succes, ambiție, dedicație. Fiți puternice.

Răspunsurile Elenei la întrebările lui Marcel Proust.

– Ce este femeia pentru tine?
– Universul familiei.

– Care este calitatea pe care o admiri la oameni?
– Sinceritatea, simplitatea și demnitatea.

– Care este cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
– Cea mai mare pierdere a fost plecarea bunicii mele mult prea iubite, o femeie blândă, care din păcate nu a mai ajuns să își cunoască strănepoții.

– Care este culoarea și floarea preferată.
Sunt două: alb și roșu, trandafirii și bujorii

Dragă Elena, membrele acestei comunități deja ne-au convins de faptul că orice vis devine realitate, ține de fiecare dintre noi cât de curând el prinde contur. Îți mulțumim pentru confidențele tale, pentru talentul tău în ale patiseriei, pentru că ne faci cunoscuți ca și popor, dar mai ales pentru încrederea ta de a deveni parte din noi, parte din această comunitate care prinde tot mai multă valoare.

Dragi femei din comunitate, aici și acum aveți ocazia să vă delectați cu aceste bunătăți. Mai multe detalii despre activitatea Elenei, servicii și prețuri puteți afla de pe pagina ei: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009142982845

Cu drag, echipa „ O femeie din Paris”
Redactor text: Daniela Borodachi