De facto, în salonul „Constans Flowers” găsești de la cele mai simple buchețele pentru fetițe până la aranjamente florale pentru diferite ceremonii, de o complexitate uimitoare. De jure, o explozie de culori și o frumusețe pe care nu te mai saturi să o admiri. Emigrarea a făcut-o să scoată la iveală pasiuni de care nici nu bănuia, amiția a făcut-o să-și pună osul la treabă și după mai multe școlarizări în domeniul floristicii, azi Andriana Domenti poate să facă rost de diferite flori și să realizeze cele mai complicate comenzi. Dar să le luăm pe rând pentru a-i afla întreaga poveste.


Andriana, povestește-ne de unde vii?
Mă numesc Andriana Domenti și vin din Roșcani, Anenii Noi, satul meu de suflet, leagănul primilor mele amintiri.

Și totuși faci parte din diasporă? De ce ai ales să vii în Marea Britanie? 

Sunt la Londra de cinci ani. Am ales Marea Britanie, mai exact Londra, pentru că acest oraș este unul din cele patru mari capitale ale modei, alături de Paris, Milano și New York. De aceea, în clipa când a trebuit să punem în discuție destinația de emigrare l-am ales unanim. Și-au spus cuvântul inclusiv obiectivele turistice ale orașului și a țării, dar și distanța. Cum n-ai da, Londra e mai aproape decât New York.

 

Vi s-a dat ușor această decizie?

Aveam acasă jobul de vis, jobul care îmi aducea satisfacție sufletească, dar nu și financiară. Activam în domeniul jurisprudenței și emigrasem cu ideea de a aduna bani și de a reveni acasă, acolo unde mă așteapta cariera mea profesională, dar mai ales oamenii dragi.

Când ai descoperit că jurisprudența nu este unica ta pasiune?

Pasiunea mea pentru flori, natură, călătorii, cunoaștere a fost dezvoltată în copilărie și îmi doream foarte mult să fac ceva care să ofere zâmbete oamenilor. Londra mi-a reamintit de ea!

 

Care a fost primul tău pas?

Primul pas a fost făcut mai târziu, pentru că odată venită în UK am început să fac un altfel de muncă. Am dus-o așa până când am intrat în concediu de maternitate. Și atunci m-am ambiționat și mi-am promica ca în momentul când voi avea din nou liber la job, să fac doar ceea ce îmi produce plăcere. Și atunci am făcut acel pas de care m-ai întrebat – ore online cu un florist din Rusia. Așa a început epopeea mea de florist, care m-a absorbit total. Deși s-ar părea că specializarea în drept și activitate vamală nu se prea pupă cu floristica, dar uite că se poate.

Cum ai ajuns la ideea de a face o afacere din pasiunea ta?

În momentul când m-am regăsit, sau cu alte cuvinte, în momentul când floristica m-a inundat total, am început să cresc la propriu și la figurat. Și că tot vorbim de pași, să știi că fiecare nouă instruire/ calificare, fiecare client, fiecare comandă, fiecare provocare și experiență m-au determinat către următorul pas – Salonul de flori modest și drăguț „Constans Flowers”, dar care nu va fi și ultimul pas. Apropo, nu vreau să îmi atribui toți laurii mie. Fără susținerea soțului nimic din ce descriu eu aici nu era posibil.

 

Cum ai grijă de tine ca femeie, dar și de afacerea ta? 

Atribuirea personală a respectului de sine este drumul direct către sentimentul de încredere. Când te iubești pe tine însăți analizezi ceea ce ești și ceea ce vrei să devii. Eu sunt femeie, creație frumoasă. De ce să nu mă alint cu tot ceea ce mă face fericită și să simt că trăiesc. Îmi fac ordine în timpul meu și atunci le reușesc pe toate.

 

Cine sau ce te motivează să treci peste greutăți?

Eu le-aș numi problemuțe care trebuiesc discutate și gândite astfel încă să se găsească o cale rezolvabilă. Am învățat un lucru în viața asta – că tot ce se face se face spre binele omului. Eu niciodată nu grăbesc lucrurile. Și da, desigur am un puișor frumos de om acasă care îmi alungă toata tristețea și nu uită niciodată să îmi spună că „tu ești cea mai bună mamă din lume”. Nu uit nici de familia ce o am mereu alături, care mă susține și în care mă regăsesc.

 

Ce scopuri și țeluri ți-ai propus din punct de vedere profesional?

Să îmi dezvolt/extind cariera de florist și afacerea pentru a o aduce la succesul scontat de mine. Să știi că ambiția mea își găsește loc în mintea mea, or, acesta este imboldul care mă îndeamnă să fac mai mult decât cred că pot.

 

Care este mesajul tău către femeile acestei comunități?

Fă-te frumoasă pentru tine și luptă pentru visele tale!

 

Răspunsurile Andrianei la întrebările lui Marcel Proust. 

Ce este femeia pentru tine?
E inima familiei.

Ce calități apreciezi cel mai mult la oameni?
Generozitatea.

Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
Decesul bunicăi.

Culoarea și florile preferate?
Lalele și bujori, verde și alb.

 

Dragă Andriana știm că urmează și alte proiecte și că despre ele ne vei povesti la timpul potrivit. Noi, femeile acestei comunități îți urăm baftă și te așteptăm cu noutăți frumoase. Dragi femei, în special cele stabilite la Londra, aveți în persoana Andrianei Domenti nu doar o floristă talentată, ci și o femeie cu suflet mare cum mai rar găsești. Dacă vă doriți un aranjament floral sau pur și simplu un buchet de flori deosebit, luați legătura cu ea. O găsiți dacă accesați link-urile:

https://instagram.com/constansflowers?utm_medium=copy_link  

https://www.facebook.com/andriana.scutari.1/friends_mutual

Cu drag, echipa O femeie din Paris

Redactor text: Daniela Borodachi

SSM_Ana Gilca