Aleargă pe drumurile Parisului, căutând cu privirea comoara orașului, monumentul la care toată planeta visează! Creația lui Gustave Eiffel îi aduce aminte de meleagurile ei! Se revede pe malul Prutului admirând podul din preajma orașului Ungheni, ce unește Moldova cu România, un pod creat de același Eiffel în anul 1876, pe atuncea el unea imperiul rus cu România! 

Basarabia a tot alergat după programul ei, de trei ori pe săptămână. Simte deja rezultate încurajatoare, vede cu ochii că regularitatea este secretul tuturor rezultatelor pozitive. Fiind ambițioasă, următorul ei obiectiv este să se tonifieze puțin. Pentru acest lucru antrenorul îi recomandă, să mai facă și câteva exerciții de tip planșă. Asta în plus la alergările ei prin răcoarea dimineților pariziene, care îi permit, printre altele, să developeze un ghenaj în mișcare datorită impactului cu solul dur al străzilor. Este vorba de un exercițiu static care îi permite să solicite toți mușchii abdomenului, dar nu numai.

Basarabia a și uitat cum se zice pe română, căci ea în Moldova, peste fiecare cinci minute zicea un cuvânt în limba rusă, iar în Franța a schimbat rusa pe franceză. Deci pentru ea e deja „gainage” în limba franceză, iar când va mai invita o prietenă care încă nu vorbește franceza poate să și zică „core strength”, cum se zice în engleză. Bine, până la urmă ceea ce contează e că aceste exerciții efectuate în fiecare zi, o vor ajuta pe Basarabia să-și tonifieze abdomenul și să-și sculpteze talia, să aibă o postură mai bună și să evite durerile de spate, să aibă un echilibru corporal mai bun, să ardă grăsimea la nivelul abdomenului, să aibă mai multă forță în membrele inferioare și superioare…

 

Așa deci Basarabia începe exercițiile ei, pentru prima perioadă doar în weekend, ascultând muzică sau cu o prietenă. Cum nu e obișnuită să facă exercițiile începe totul pe genunchi. Ține 20 de secunde poziția pe față, strânge bine mușchii abdomenului, stă dreaptă și mândră, fără să se miște.

După care face direct 20 de secunde pe poziția laterală, pe partea dreaptă în primul rând și pe urmă pe cea stângă, tot așa pe genunchi, cu un genunchi unul peste altul, iar dacă e prea ușor, doar unul, în acest caz ridică un picior în aer. Așa ușurel pentru început, cu răbdare, cu timpul va putea face și mai multe secunde sau chiar și pe vârful picioarelor.

Și desigur pentru un echilibru între toți mușchii ce mențin postura, Basarabia mai face un exercițiu pentru mușchii spatelui. Ea inspiră și expiră, într-o manieră regulată, pentru a nu priva mușchii de oxigen, la fel cum o face când aleargă.

Basarabia noastră, cu curaj, face cele patru poziții diferite, timp de 20 de secunde fără să se odihnească și la urmă face o pauză de 40 de secunde, după care începe exercițiile din nou. În total se fac două minute, iar antrenorul îi recomandă, pentru început, să facă între zece și 16 minute sau între cinci și opt serii. Antrenorul îi lasă multă autonomie. Ea alege câte serii vrea, plecând de la principiul că tot ce face, o face pentru ea și pentru sănătatea ei!

De către Lavric Vasile Antrenor UEFA A de fotbal și antrenor personal.

https://www.facebook.com/asso.bassarabia
https://www.facebook.com/Lavricus
Cu drag, special pentru revista „O femeie din Paris”