Provocator pe de o parte și onorant pe de alta este acest articol pentru comunitatea noastră. Pentru că… este unica protagonistă ce nu are nevoie de nici o prezentare. Numele ei vorbește de la sine.

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova a fost acum câteva zile într-o vizită de lucru la Paris unde s-a întâlnit cu omologul său. Aici ea a avut o întîlnire productivă și în favoarea cetățenilor din R.Moldova dar în egala măsură și pentru cei din diaspora.
Are o biografie mai mult decât cunoscută, am zice chiar studiată cu lupa la ultimele alegeri (alegeri pentru care noi Diaspora am făcut istorie). Și totuși, dacă ar fi recapitulăm, Maia Sandu s-a născut în Risipeni, Fălești, „un sat care anterior (ca și multe altele în țara noastră) era plin cu lume, nu din păcate și azi… chiar dacă îl cutreieri dintr-un capăt în altul”, în familia lui Grigorie și a Emiliei Sandu, care au știut să cultive în cele două fiice ale lor cele mai importante calități umane – bunătate, omenie, responsabilitate, dragoste de neam. „Părinții mei, chiar dacă au dus o viață nu tocmai ușoară, au găsit întotdeauna timp să-mi citească, să mă asculte, să se joace cu mine.
Tata avea un extraordinar simț al umorului și știa să ne facă să râdem, pe mine și pe sora mea.

Am avut noroc să am toată copilăria bunicii alături. Brațele lor ocrotitoare, iubirea lor a toate iertătoare, poveștile, istoriile din Biblie amestecate cu parabole și exemple de înțelepciune populară au format în copiii de atunci viitori oameni maturi compleți, empatici, încrezători în bine. Dar nu ne-au ferit nici de amintirile lor triste din vremea războiului, foametei și a deportărilor. Din aceste motive, am știut întotdeauna cine sunt, de unde vin și unde mă îndrept. Am știut ce înseamnă traiul greu, dar și rezistența în fața obstacolelor. Familia a fost întotdeauna un reper important pentru mine – am o familie mare și unită, de care sunt în continuare foarte atașată. În pofida trecerii anilor, noi am reușit să ne ținem aproape, să împărtășim bucuriile și să ne ajutăm la nevoie, iar asta ne face mai puternici.” Apropo la subiectul familiei, deși nu este căsătorită și nu are propriii copii, familia ei suntem noi, toți cetățenii acestei țări. O spune chiar ea „E un regret al meum dar nu sunt unica. Mereu aduc exemplul altor conducători precum e, de exemplu, Angela Merkel.”
Are un CV pe care și l-ar dori orice persoană care țintește spre carieră. Absolventă a Facultății de Management, Academiei de Sutudii Economice a Moldovei (ASEM), absolventă a Facultății Relații Internaționale a Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, absolventă Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. consilieră a Directorului Executiv a Băncii Mondiale în Washington DC, SUA, Ministru al Educației Republica Moldova, Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Prima femeie Președintă a Republicii Moldova.
Urmează patru ani de mandat! Pentru noi, patru ani de speranțe, de revenire la normalitate! Pagina online „O femeie din Paris” este mândră de faptul că doamna Maia Sandu a acceptat să se alinieze acestei comunități. Îi urmărim activitatea și o respectăm pentru tot ceea ce face! Pentru că o face pentru noi.

Răspunsurile Maiei la cele 3 întrebări ale lui Marcel Proust. 
– Ocupația preferată ?
Călătoriile și să urc munții.
– Țara în care vrea să trăiască ?
Moldova
– Cafea sau ceai ?
Apă.

Editor text Daniela Borodachi
Cu drag: O FEMEIE DIN PARIS