Spune cu modestie că „rolul de mamă” i se potrivește cel mai bine, dar noi știm că are „mâini de aur” și că brodatul manual îi reușește la fel de bine. Chiar minunat am spune.
Să facem cunoștință. Îi spune, Anka Finta, are 32 de ani și vine din Satu Mare, Negrești Oaș, comuna Bixad. Este căsătorită și are doi copii, pe care îi numește „mândria mea”. Povestește cu modestie despre viața sa, pe noi însă ne-a impresionat ardoarea și dedicația ei pentru tot ce înseamnă „tradiții românești”.
„Soarta m-a adus acum 18 ani la Paris. Am fost o fericită pentru că nu am venit singură, ci împreună cu toată familia mea – mama, sora, fratele, soțul. Motivul unul pe cât de banal, pe atât de dureros – am emigrat pentru un trai mai bun.


Aici am făcut școala de asistentă medicală, dar am ales, într-un final, să activez într-un cu totul alt domeniu. Este vorba de una din zonele turistice din preajma Turnului Eiffel – un chioșc de restaurant rapid (crêpes înghețată etc)!”
Și atunci a apărut o nouă pasiune, care a făcut-o pe eroina noastră să-și reseteze prioritățile. Portul tradițional românesc, în special iile brodate manual au fascinat-o, în momentul în care a început să le privească cu alți ochi. „Totul a început în urma unei vizite în România, unde am trăit „o mică-mare” dezamăgire. Când am văzut calitatea iilor aduse din alte țări precum Turcia sau China am rămas, pur și simplu, fără cuvinte. Și atunci am decis – voi învăța să le cos singură. Le voi coase după bunul meu gust și după bunul meu plac, din stofă și ațe de o calitate impecabilă.”
Începutul cel mare a fost când la oficiul de stare civilă din Paris, și-a dorit ca toți să poate strai național, iar o parte din fete chiar au îmbrăcat iile cusute de ea.
Este foarte mândră de faptul că este o promotoare a acestor tradiții departe de casă și nu oriunde ci la Paris, unul din centrele europene ale modei și unde franțuzoaicele admiră atât de mult această „blouse roumaine”.
„Atunci când preiau o comandă nouă, creez în funcție de cerințele clientei. Model, stofă, dantelă etc. Fiecare piesă este unică și poate fi asortată după bunul plac al clientei – fustă, pantolon etc.
Motivația mea sunt cei doi copii și soțul! Ei îmi sunt complici în toate „nebuniile” mele creative. Scopul meu pentru 2021 nu este unul anume. Ceea ce îmi doresc este să fiu și mai departe acea femeie împlinită în rolul de mamă, soție, fiică, prietenă și desigur antreprenoare. Semnătura lucrărilor mele este AG @AnkaGiorgia ( @giorgianka).

https://www.facebook.com/finta.anka

Răspunsurile Ancuțăi la cele 3 întrebări ale lui Marcel Proust.
– Ocupația ta preferată ?
Ocupația preferată este în primul rând ,,rolul de mamă” bună dar bine înțeles că și nu în ultimul rând cusutul și brodarul manual
– Defectul tău ?
” nervozitatea”
– În ce țara ai vrea să trăiești ?
Franța.

Editor text Daniela Borodachi