Declaraţiile Maiei Sandu după întrevederea cu Emmanuel Macron: ,,Ideea unei comunităţi politice europene ar putea să ne ajute să grăbim procesul de aderare la UE.”

Joi, 19 mai preşedinta Maia Sandu s-a întâlnit cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Aceştia au pus în discuţie problemele actuale cu care se confruntă RM, securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, problema energetică dar şi cum ar poate fi grăbit procesul de aderare la UE.

,,Astăzi am venit la Paris unde am avut o discuție foarte bună cu domnul președinte Macron. Am reiterat și aici solicitarea noastră de sprijin. Ne-am exprimat în același timp susținerea pentru ideea domnului președinte Emmanuel Macron în raport cu această comunitate politică europeană care este un pas înspre aderarea europeană. Acest format ar putea să ne ajute să grăbim procesul.

Am discutat despre determinarea noastră de a ne urma parcursul european, în contextul cererii de aderare la UE pe care am semnat-o la începutul lunii martie. Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE. Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute” a declarat Maia Sandu

Preşedintele Emmanuel Macron a explicat ce presupune ideea de formare a acestei comunităţi politice şi care sunt beneficiile creării unei astfel de comunităţi.

,,Această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci este complementară acestuia şi, în mod independent, permite structurarea mai puternică a relaţiei politice, energetice, de investiţii cu mai multe ţări care doresc acest lucru”, a declarat acesta.

Acest proiect de lege a fost prezentat în Parlamentul European de la Strasbourg pe 9 mai şi urmează a fi dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie.

„Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru cererea noastră de aderare acum câteva zile când a aprobat rezoluția. Eu am vorbit cu mai mulți reprezentanți ai familiilor politice și îi mulțumesc președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru această invitație. Această deplasare este despre promovarea intereselor pentru Republica Moldova și în special pentru interesele în contextul cererii de aderare. Am avut multe discuții bune, am avut voci care ne susțin. Decizia se va lua la Consiliul European. Din câte s-a anunțat, Consiliul European va avea loc în luna iunie și acolo se va lua o decizie referitor la cele trei țări” a declarat Maia Sandu pentru TV8.