O asculți și te bucuri. Pentru succesele ei. Pentru felul de a gândi și de a acționa. Povestește cu atâta entuziasm despre cele două mari pasiuni ale sale – marketingul și patiseria, două domenii, la prima vedere diferite, dar cărora Liliana Andrusiv, protagonista acestui articol le-a găsit puncte de intersecție…  Și asta nu e tot. Am descusut-o mai pe-ndelete și iată ce interviu motivațional a ieșit într-un final. 

– Liliana, tradiționala întrebare – povestește-ne pe scurt despre tine…

– Mă numesc Lilliana Andrusiv. Sunt CMO (Chief Marketing Officer) într-o companie IT. Fac marketing de aproape zece ani și am un hobby destul de dulce – patiseria. La prima vedere, pare ciudat să auzi că cineva care vine dintr-o sferă unde se pune accent pe strategie și cifre să facă patiserie. Deși s-ar părea că ele două n-au prea multe puncte în comun, să știi că nu e așa. Și în patiserie foarte mult contează cifrele, startegia și creativitatea. Dedic foarte mult timp învățăturii, atât în marketing cât și în patiserie. În ambele domenii trendurile se schimbă rapid, dar baza teoretică rămâne aceeași.

– Știm că nu faci parte din diasporă,deci, suntem curioase să aflăm dacă te-ai gândit vreo dată să emigrezi?

– Sunt din Chișinău, stau în Chișinău. Aici am crescut, aici mi-am făcut o carieră, aici încerc să-mi dezvolt o afacere, deși nu neg că tot mai des ne gândim la emigrare. În Canada. Dar mai vedem noi… Dat fiind faptul c-am reușit să schimbăm guvernarea (am folosit pluralul pentru că noi cetățenii am pus umărul la aceste schimbări) a mai apărut o mică speranță că poate, poate…

– Cred că speranța asta nutrește în fiecare dintre noi, indiferent că e vorba de cei plecați sau cei rămași acasă. Povestește-ne, mai în detalii, despre activitatea ta profesională.

– Cum am mai menționat sunt marketolog. Am început de la un simplu SMM (social media manager/marketing) și am crescut destul de repede până la digital marketing. Simțeam că vreau mai mult. Îmi plac cifrele, statisticile, graficile și strategiile de dezvoltare, așa că nu m-am oprit aici. Dedic foarte mult timp cursurilor, pentru că vreau să fiu într-o continuă dezvoltare, or, anume învățând reușesc să-mi încarc bateriile. Acum ocup funcția de CMO, iar în responsonsabilitatea mea este un departament întreg de marketing și strategia de creștere a companiei. Ei bun, asta e partea profesională. Dar ca fiecare femeie activă am și un hobby – patiseria. Dragostea față de patiserie o am de mică, încă de când petreceam timpul la bucătărie cu bunica, iar ea tot încerca să mă încadreze în treburile gospodărești. Atunci nu prea am acordat mare atenție, dar peste ani a dat de știre. Curiozitatea mea nu m-a ținut departe, tot scriam rețete prin caiete și încercam să improvizez tot felul de checuri. Apropo, mama până azi păstrează caietelele mele cu rețete. Pentru început găteam torturi doar pentru sărbătorile de familie și “ai casei”. De fiecare dată primeam complimenete și îndemn de a deschide o afacere și doar părinții nu erau prea încântați de idee, ei având alte planuri pentru mine. Prima comandă tot din familie a venit, după s-au alăturat prietenii și așa am ajuns să cresc numărul de prieteni care apelează cu încredere atunci când au poftă de un desert gustos și autentic. Au continuat zeci de cursuri și master class-uri, pentru a ridica nivelul și spectrul de gusturi. Investesc foarte mulți bani pentru a ajunge la acel gust divin pe care toată lumea îl adoră.

– Ai reușit să deschizi o afacere?

– În Moldova e greu să faci o afacere în domeniu. Din punct de vedere legislativ, ANSA și SANEPID au cerințe cosmice pentru deschiderea unei afaceri. Iar ca să faci totul cum spune legea, trebuie să investești zeci de mii de euro și aici nu exagerez deloc. În comparație cu Franța, sau Marea Britanie, în Moldova trebuie să ai o ditamai bucătărie industrială pentru a trece toate aprobările. Mai pui corupția și cumătrismul și îți trece tot cheful de afacere. Am apelat și la colegii de breaslă, ca să aflu cum se descurcă ei, dar se pare că le este frica. Nu cred că le pot face concurență, așa că eu oricum nu înțeleg de unde vine această frică. Stau din nou pe gânduri dacă merită să deschid afacerea cu un local separat sau mai bine rămân doar cu marketingul.

– Cum reușești să ai timp de tine ca femeie, dar și de cariera ta?

– Timp? Ce e aia timp liber? Sincer, eu nu pot să-i dau o definiție. Sunt mereu pusă pe treabă. Dacă nu fac cursuri în Marketing și Management, atunci fac patiserie. Când obosesc de ambele, fac cursuri de programare, sport sau dacă încep a mă demotiva vine iubitul meu cu o doză de motivare bună și o iau de la capăt. La ai mei 32 de anișori, abia anul acesta am fost pentru prima dată la un cosmetolog. Ciudată chestie, eu nici o dată nu m-am gândit la asta. Când reușesc să am timp pentru mine? Cred că eu tot timpul mi-l dedic mie și dezvoltării mele. Bine, familia oricum rămâne în capul mesei. Familia nu trebuie să simtă lipsa mea acasă, așa că absolut toți suntem implicați în treburile casnice, ca la sfârșit de zi să putem petrece măcar o oră împreună în activități comune. Nu contează, ești tu bărbat sau femeie, dezvoltarea personală și profesională trebuie să fie în egală măsură accesibilă pentru ambii. Nu știu dacă le reușesc bine pe toate, dar știu că depun foarte multă muncă și dedicație în tot ceea ce fac.

– Ce te motivează să treci peste greutăți?

– Of, oare sunt eu cea care trebuie să vorbească despre motivație? Eu am fost mereu o luptătoare. Am avut experiențe nu foarte frumoase în viață. Am trecut și printr-o intervenție chirurgicală mai dificilă, care mă putea lăsa paralizată, dar nici atunci nu am cedat. Nu cred că trebuie să ceri motivatie din extern pentru a depăși unele momente. Motivația ta personală ești tu și scopurile tale. Iar cei dragi pot să te susțină în drumul pe care ți l-ai ales. Am câteva femei care mă motivează în domeniul de marketing, urmăresc vreo trei bărbați din domeniul patiserie de la care învăț permanent. Sunt în căutare de oameni exemplu pentru mine. Atât din business, cât și din sfera profesională.

– Țeluri? Ambiții?

-Stai așa că m-ai pus pe gânduri. Știu sigur că vreau să ajung la acel nivel de expertiza în marketing ca să pot preda cursuri. Vreau să am certificări în marketing recunoscute la nivel mondial. dar cel mai mult, vreau să trec un curs de patiserie în Franța dedicat prăjiturilor franceze și un curs de stilizare și decor a torturilor în Belarus. Habar n-am când le voi face pe toate astea, dar am o viață înainte. Și da! Să deschid acea patiserie autentică în inima Chișinăului, la care visez de doi ani deja. Un local al meu, unde să vă pot servi cu micile mele bunătăți handmade.

– Frumoase ambiții. Ce ai transmite femeilor acestei comunități? Pe ele cum le-ai ambiționa?

– Tot mai des și mai des aud fraza – femeia trebuie, bărbatul trebuie. Nici femeia, nici bărbatul NU TREBUIE să facă nimic doar pentru că așa vrea sau cere societatea. Atât noi, femeile, cât și bărbații, trebuie să ne îndeplinim visele în egală măsură, pentru că ambii au aceleași drepturi și trăim pe aceeași planetă și cu aceleași greutăți. Fă ceea ce-ți place, în limitele legale desigur. Fii ceea ce vrei tu să fii, iar dacă cineva nu te acceptă așa cum ești, lasă-l să plece. Oamenii tăi vor fi alături de tine, te vor accepta așa cum ești tu și te vor ajuta să devii mai bună (sau mai bun, fără discriminare). Nu cred că femeia are nevoie de un mesaj separat, dedicat doar ei. Vorbim despre personalitate, nu despre gen. Fii puternică, luptă și nu te lăsa manipulată de oamenii slabi. Tu, poți tot. Trebuie doar să muncești puțin mai mult.

Răspunsurile Lilianei la întrebările lui Marcel Proust. 

– Ce este pentru tine femeia?

– Putere. Femeile sunt extraordinar de puternice. Ați văzut câte torbe cu produse poate căra o femeie singură? Dar cum face ordine în toată casa singură? Cum educă un copil? Cum își stăpânește emoțiile ca să nu strige la copil? Femeia vine de la birou, după opt ore de muncă intelectuală, se apucă de curățenie prin casă, apoi de gătit, după are grijă de copii, să ajungă la culcare la timp, mai găsește 30 de minute pentru frumusețea fizică și a doua zi o ia de la capăt. Femeia cu febra 38 se încumetă să facă borș. Eu nu știu ce dopping au femeile, dar ele sunt a naibii de puternice. Moral puternice.

– Calitatea pe care o admiri la oameni?

-Nu știu dacă e corect să dau un singur calificativ. Apreciez sinceritatea, cumsecădenia, verticalitatea… lista poate continua.

– Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?

-Cred că și până acum sufer din cauza neacceptării părinților pentru domeniul in care activez. Mama mă vedea în Consiliul Europei, deputat de rang înalt. Eu însă fac ceea ce-mi place. Am un venit mai mult decât decent, mă întrețin singură, știu că sunt mentor pentru multe femei, dar neaprecierea din partea părinților și nerecunoașterea lor ca specialist și nu doar… mă afectează. Să știi că e pentru prima dată când vorbesc despre asta public. Încurajarea părinților joacă un rol crucial în dezvoltarea copilului, iar eu, mamă fiind, încă mai simt această lipsă.

– Culoarea şi floarea preferată?

– Verdele și Calla.

 

Dragă Liliana, îți mulțumim pentru aceste confidențe, unele dintre care făcute în premieră. Așteptăm următorul articol despre reușitele tale și noile culmi spre care visezi să urci. Cei care doresc să ia legătura direct cu Liliana o pot găsi aici: https://www.facebook.com/lilya.andrusiv

Cu drag, pentru revista online „O femeie din Paris”

Redactor text: Daniela Borodachi