Prin răspunsul ei la întrebarea lui Marcel Proust, Nadia Oliveira și-a prezentat, în fond, propria esență, or, ea este creatoarea. Creatoarea de frumos! Noi am cunoscut-o datorită proiectului „Jurnalul unei emigrante/Diario de uma emigrante” și ne declarăm mândri că s-a alăturat comunității noastre. Cine e? De unde vine? Și prin ce ne-a cucerit? Ne-o spune chiar ea:
„Mă numesc Nadia Oliveira. Port și acum în suflet Logăneștiul, un sătuc la doar 45 km de capitală unde m-am născut, dar de mai bine de un deceniu fac parte din diasporă. Cred cu tărie că țara ne alege pe noi și nu invers, or, dacă ți se oferă un loc de trai și unul de muncă, nu văd motive să pleci din ea. În cazul meu, Portugalia mi-a deschis larg ușile ca să-mi pot continua studiile de master la Regie – Film.”
Pasiunea pentru creație o are de mică. Tăcea, asculta, apoi reinventa istoriile altor oameni, dându-le o nouă culoare. Din acest considerent a ales să-și continuie studiile la Academia de Muzică și Arte Plastice, specialitatea „Regie, Film și TV”. Din păcate, după cinci ani visul de a face film i s-a spulberat. Așa că a trebuit să se reinventeze. „După facultate m-am angajat la televiziunea națională Moldova 1 ca și editor de imagine. Studiile de regie mi-au fost carte de vizită. Așa am ajuns în lumea televiziunii. Și cu toate că în facultate fugeam de acest gând, am ajuns să mă conving că „de ce fugi, peste aia dai “. Dar, pofta vine mâncând..”
Până să emigreze, a călătorit pe la mai multe posturi TV și proiecte. Ultimul job a fost la Jurnal TV. Acolo a înțeles că totuși vrea să facă film. „Și iată că după zece ani de la emigrare, pandemicul 2020 mie mi-a îndeplinit visul. Așa că, dragi femei, niciodată nu e târziu să ne îndeplinim visurile.”

Dar până să își îndeplinească visurile a lucrat ca și multe alte femei la curățenie, călcat, îngrijirea copiilor. A durat cam doi ani de Portugalia. Dar a știut că după asta urmează ceva frumos. Doar să învețe limba. 🕰
Anul trecut a fost unul marcant pentru Nadia, în pofida faptului că multe evenimente planificate nu au mai ajuns să prindă viață. Dar… „am început Jurnalul unei emigrante, am produs un video clip pentru Stela Boțan împreună cu cei din diasporă, am filmat filmul, am fost la un festival cultural unde am filmat câteva reportaje care vor apărea anul asta, am scris istoria mea în „Destine – calendarul femeilor” agenda 2021. A fost un an plin cu de toate, un an care m-a făcut să uit puțin de mine, ca femeie. Mi-am promis ca anul acesta să recuperez. această pierdere…”📽
Greutăți? Depinde de care…!? Nadia spune că nu îi este frică de ele, or, prin muncă și suportul familiei toate sunt floare la ureche. Visează să-și ducă la bun sfârșit tot ce a început în 2020, dar cel mai important – să învețe a acorda timp sie și familiei sale. „Timpul e foarte scump, de asta trebuie să știi cui îl acorzi și cum îl petreci. Totul curge…”

Răspunsurile Nadiei la cele 3 întrebări ale lui Marcel Proust. 
– Ocupația ta preferată ?
A crea – a inventa, a fotografia, a filma, a edita etc
– Defectul tău ?
Nerăbdătoare
– În ce țară ai vrea să trăiești ?
În țara în care locuiesc momentan – Portugalia.

Mulțumim Nadia Calestru Oliveira pentru că ne-a oferit o poveste atât de frumoasă, dar și pentru că a deschis ușa diasporei din Portugalia.
https://www.facebook.com/nadine.kalestru

Editor text Daniela Borodachi
Cu drag: O FEMEIE DIN PARIS