LINIA ROSIE a castigat proictul în cadrul Granturilor Participative.Proiectul „Noi șanse și speranțe pentru femei” va fi implementat de organizația membră a Coaliției AO „Help” în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Franța și psihologii/psihologele din cadrul Coaliției.
AO „Help” este activă pe teritoriul Franței și Moldovei. Linia Roșie este unul dintre proiectele principale ale organizației, iar proiectul „Noi șanse și speranțe pentru femei” va fi o completare a acestui serviciu. În cadrul acestuia va fi creat primul grup de suport din diapsora franceză pe teme legate de violență și teme conexe. În cadrul proiectelului vor avea loc activități de informare și sensibilizare dar și acțiuni pentru susținerea funcționalității Serviciului Telefonul de încredre Linia Roșie.
🔹 Bugetul proiectului: 110.560 lei
🔸 Perioada de implementare: ianuarie-aprilie 2022
Scurt rezumat
Violența față de femei și violența în familie reprezintă una dintre problemele  grave cu care se confruntă societatea moldovenească, venind în contradicție cu principiile ce ține de valorile și principiile democratice Europene. Fenomenul persistă în Republica Moldova , indiferent de    contextul politic,economic sau social, bunăstarea societății, etnie, cultură fiind în același timp impulsionat de migrația a unuia din membrii  unei familii soț/soție. Fenomenul migrației fiind impulsionat de fenomenul sărăciei a generat condiții de creștere a geloziei,consumului de alcool, senzației de singurătate, lipsă de atenție și depresie în rândul familiilor . Fenomenul negativ a cuprins întreaga țară având repercusiuni grave și la membrii din diasporă fiind necesare în acest sens acțiuni de susținere și implicare a femeilor din țară și diaspora prin acțiuni de consiliere, integrare și suport în vederea combaterii violenței . Pregătirea unei campanii de informare în diasporă și în țară prin  întruniri în format offline si online  , cu activități culturale , grupuri de lucru și de interes comun la nivel de suport a localităților precum și cu acțiuni de caritate ar impulsiona viața social-politică , comunicarea și încrederea în implicarea la nivel decizional a femeilor.

Grupul țintă în acest proiect urmează a fi :

La nivel de comunicare și integrare la nivel decizional local grupul țintă este 150 de femei din țară și  din diasporă (Franța).

Activitățile Proiectului.

La nivel de comunicare și integrare la nivel decizional local sunt planificate 2 întruniri în format offline peste hotare (Fanta) și 4 ateliere de lucru în regim online .

Instruirile în diasporă vor fi organizate în format offline în (Franța) unde diaspora moldovenească este destul de omniprezentă și reprezentată în mare parte de femei. De asemenea vor fi organizate și 4 sesiuni în format online pentru a informa și implica un număr cât mai mare de femei .  Prin instruirile din diasporă se planifică sensibilizarea și implicarea diasporei prin promovarea proiectelor sociale,educative precum și suportul în scopul asigurării asistenței sociale și psihologice pentru familiile, care suferă în urma despartirilor, violenței fizice, psihologice și caracterului de presiune discriminatorie din partea societății.

În același context pentru femeile din diaspora și din țară se planifica organizarea  în format online  a 4 sesiuni avand  ca teme principale :

  • Relațiile funcționale în cuplu
  • Separarea, caracterul psihoemoțional și impactul divortului
  • Impactul violenței în familie asupra copiilor
  • Integrarea femeilor supuse actelor de violenta in societate

Întrunirile în diaspora vor fi facilitate de către 2 persoane un specialist în combaterea violenței / expert în dezvoltarea și implicarea femeilor în viața socială sau un psiholog .În același timp sesiunile în format online vor fi facilitate de un expert /psiholog din cadrulCoaliției Naționale  Viata fara Violenta în Familie

Mult succes echipei LINIA ROȘIE și MULTUMIM partenerilor Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”
Draga femeie, dacă ai nevoie de ajutor, te afli în diasporă și ești victima violenței domestice, ne poți contacta în fiecare zi de LUNI, ora 9:00 -12:00 și in cazuri de urgentă la orce oră, 06 49 58 73 50 ☎️☎️ stopviolenta.franta@gmail.com. 💜 sau pe pagina noastră Linia Roșie