Gala „O femeie 2021” ne-a adus-o aproape inclusiv pe Veronica Tcaci, cunoscută în mediul online pentru proiectul inedit, care a prins atâta elan în diasporă – Vorbește cu Nika românește.Este filolog, cu o experiență de peste 20 ani în educația copiilor și predarea limbii române, ghid licențiat care călătorește tot cu copii. Ideea de lansare a acestui proiect în pandemie (apropo) a pornit de la rugămintea unei prietene de a face lecții de limba română online cu copilul ei.

N-a trecut mult timp până recomandările au început să curgă gârlă, astfel că azi, Veronica lucrează în grupuri de copii din Italia, Irlanda, Germania, Anglia, Elveția, Austria, Franța, Grecia, iar de curând s-au înscris şi copii din SUA. Pe toți i-a împărțit în funcție de vârstă, dar și de nivelul de cunoaștere a limbii române. Astfel, după emigrarea părinților, combate miturile despre bilingvism, sugerează strategii de învățare a limbii materne celor departe de țara natală. Tot pe pagina ei găsim inclusiv, podcasturi cu femei/mămici din diferite colțuri ale lumii în care abordeaza problema (ne)cunoașterii limbii matere a copiilor după emigrarea părinților, dar și multe alte lucruri interesante. E o adevărată găselniță această învățătoare de română atât pentru copiii din diasporă, cât și pentru părinții lor.

Entuziasmul nostru este cu atât mai mare, cu cât proiectul Vorbește cu Nika românește se alătură platformei noastre cu cursuri de limba română pentru copiii acestei comunități. Din decembrie o dată în săptămână copii din diasporă vor putea comunica cu semenii lor întâlnindu-se on-line.

Conectează-te! Vorbește românește! Urmărește paginile Fb și IG! https://m.facebook.com/vorbestecunika.romaneste/

https://www.facebook.com/tcaci.nika

Redactor text – Daniela Borodachi, pentru REVISTA – O FEMEIE DIN PARIS