Numele Victoria Dunford este unul din cele mai notorii ale diasporei moldovenești, pentru că periodic vehiculează prin mass-media, ultima oară anul trecut când a demarat împreună cu alți doi basarabeni o amplă campanie de strângere de fonduri pentru a susține spitalele din Moldova, aflate în impas din cauza pandemiei. 

A plecat fizic din Moldova acum 14 ani, dar sufletul i-a rămas tot acasă, or, dăruirea ei pentru țara natală a fost remarcată inclusiv de regina britanică, Elisabeta II, care a decorat-o în 2017 cu Medalia Imperiului Britanic.
După ce a dotat cu tehnică medicală zeci de spitale (echivalentul a mii de tone de utilaj adus în țară pe parcursul celor 14 ani), a creat primul centru model pentru copiii cu dizabilități și o casă pentru bătrâni în raionul Râșcani. Pe toate le-a reușit până acum datorită ambiției și tăriei de caracter șlefuită în timp, din cauza impedimentelor prin care a trecut.
Apariția acestui articol despre ea pe pagina „O femeie din Paris” anume acum nu este întâmplătoare. Următorul proiect grandios la care lucrează momentat și din cauza căruia a pierdut numărul de nopți nedormite este Bazinul Hidroterapeutic, data lansării căruia este preconizată pe 1 iunie. Din cauza pandemiei, dar și a unui șir lung de factori nefavorabili, acesta riscă să rămână nedeschis, iar data amânată pentru o perioadă nedeterminată. De noi, societatea civilă depinde dacă acest lucru ar putea fi realizat sau nu. Dar să o luăm de la început.
„Îmi spune Victoria Dunford și m-am născut în satul Mihaileni, raionul Râșcani. În Marea Britanie am venit în 2006. La toamnă vor fi 15 ani de când m-am aventurat într-un program de schimb de experiență, imediat după absolvirea facultății de Chimie Analitică. Era un contract de doi ani și presupunea testarea solurilor în agricultură.”


Despre activitatea profesională a Victoriei putem scrie volume întregi de analiză și sinteză despre tot ce înseamnă donații, proiecte de finanțare, ONG, fundraising, centru pentru copiii cu dizabilități, casă de bătrâni. Totul de la zero. „Ideea de a face o schimbare în bine a venit spontan într-o seară, când am conștientizat câte tone de echipament medical sunt disponibile pentru donații oferite de UK și care ar ajuta enorm sistemul de sănătate din Moldova. De la idee la acțiune a fost nevoie de câteva minute, după care au urmat alte trei luni până la fondarea organizației precum și a primelor loturi de ajutor expediate. Totul s-a extins rapid ca un bulgăre de zăpadă. Tot mai multe necesități identificate nu-mi dădeau astâmpăr. De la un scaun rulant s-a ajuns la sute de scaune, de la ajutorul unui copil cu dizabilitati la un centrul care ajuta sute de copii.”

Timp de ea nu prea are, nici de oamenii dragi!

„Cu dificultate, am conștientizat, acum în pandemie, că-mi ignorasem familia și pe mine. Dar recuperez și învăț să-mi organizez timpul astfel ca să am timp pentru toate. Or, „Eu și familia mea” suntem la fel de importanți ca și restul activităților.”
Motivația ei sunt copiii cu dizabilități. Nu ai săi, dar pe care îi tratează ca pe proprii. „Am trăit împreună cu ei transformarea, sub ochii mei au crescut și s-au dezvoltat. Mulți dintre ei au făcut primul pas la noi la centru și au spus primul cuvânt! Dar o mare motivare vine și de la donatori și parteneri care au o încredere oarbă în mine, ceea ce înseamnă o responsabilitate dublă, triplă dacă vreți.”
Despre scopuri ne povestește cu încredere și e de la sine înțeles. „Din punct de vedere profesional, îmi doresc ca Bazinul Hidroterapeutic să își deschidă ușile pe data de 1 iunie, el fiind absolut vital pentru mulți dintre copiii cu nevoi speciale, ca Phoenix – cea de-a doua casă a acestor copii să devină un model replicabil atât în Moldova, cât și peste hotarele ei, ca fiecare copil să fie inclus, în funcție de abilități în școli sau centre, numai să nu rămână în izolare, ca să creem locuri de muncă și posibilități pentru tinerii cu dizabilități, ca fiecare spital din Moldova să devină unul modern și bine echipat.
Din punct de vedere personal, vreau să învăț să zbor, să ajut prin instruiri, mentorat și consultanță mai multe ONG-uri care au viziunea și misiunea de a schimba lucrurile.”
Mesajul Victoriei către femei: „Realizați puterea enormă de care dispuneți și utilizați-o pentru a vă implini visurile proprii, indiferent că că e vorba de afacere, familie, fericită, hobby. Investiți în voi.
Deveniți indepedente în propria gândire și abordare și fiți partenere egale într-o relație.”

Răspunsurile Victoriei la întrebările lui Marcel Proust. 
– Calitatea pe care o admiri la oameni?
Omenia. Ea este importantă înaintea funcției care vine și pleacă, înaintea statutului social.
– Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
Faptul că nu am copii și că nu am devenit medic. Ambele mi le-am dorit extrem de mult.
– Culoarea şi floarea preferată?
Albastru în toate nuanțele. Florile se divizează în anotimp.
Toamna – Crizantemele și Gladiolile la același nivel.
Primăvara – Narcișii și lalele.
Pentru cei care doresc să contribuie măcar un pic pentru a duce la bun sfârșit acest bazin hidroterapeutic, puteți dona aici.👇
https://justgiving.com/campaign/phoenixpool

Cu drag: Revista O FEMEIE DIN PARIS
Editor text: Daniela Borodachi