Începând de joi, 10 septembrie, în Moldova se instituie starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, ca urmare a creșterii accelerate a cazurilor de COVID-19. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco.

„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a spus Ala Nemerenco.„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a spus Ala Nemerenco.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor fi admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans etc., la prezentarea unuia din documentele:
-certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), valabil după o perioadă de 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare;
-rezultatul negativ al testului RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore;
-concluzia medicală ce confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);
-act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.
Comisia a mai dispus ca autoritățile din domeniul ordinii publice și apărării naționale să intensifice acțiunile de monitorizare a respectării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, atât de către persoanele fizice, cât și juridice. De asemenea, Agenția Națională de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, vor spori controalele efectuate în transportul local, municipal/raional/interraional și internațional, în vederea supravegherii respectării măsurilor de sănătate publică.

Tototdată, ministrul Sănătății a mai anunțat că de astăzi toate ambulanțele din țară vor fi echipate cu teste rapide.

„Suntem de un an și juma în pandemie. Au fost perioade grele cu criză de echipamente, de protocoale, de teste. Dacă nu testezi, nu depistezi. Însă din Ianuarie în țară sunt suficiente teste rapide antigen. În spitale, la medicul de familie. Nu însă și pe ambulanțe. Echipele medicale nu aveau acest mic ajutor când suspectau COVID-19. Iar pacientul a doua zi dimineața, o lua în căutarea unui laborator public sau privat sa clarifice situația, purtând infecția de ici-colea.
De marți toate ambulanțele din țară sunt echipate cu teste rapide în ajutor medicilor și pacienților. Cereți vă rog să vi se facă testul rapid dacă ați solicitat ambulantă și există cea mai mică suspecție de COVID-19″, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.
În perioada stării de urgență în sănătate publică, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, cât și Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică are dreptul să adopte anumite decizii, precum:
  • Crearea condițiilor speciale de activitate, de viață și deplasare pentru persoanele fizice și juridice
  • Să utilizeze toate resursele și mijloacele disponibile pentru organizarea măsurilor de răspuns
  • Să solicite ajutorul autorităților centrale sau al autorităților locale