Orheiancă declarată în buletin și în suflet, Svetlana Matvievici a devenit, în ultimii ani, o adevărată ambasadoare a vinurilor „Wine of Moldova” în România. După ce și-a luat calificarea de sommelier și bagajul plin cu licori bahice de acasă, basarabeanca stabilită la București „vinspiră” prin tot ce face. Evenimente private pentru iubitorii de vinuri bune, degustări ghidate pentru prietenii dragi, dar și înalți oficiali, precum ambasadorii UE în România. Inspiră ca mamă și femeie, este o alergătoare pasionată de munte, dar care adoră și marea, iar în tot ce face pune mult suflet și un strop de pasiune.

 

Svetlana, cum te prezinți tu după opt ani de blogging și patru ani de București? PS: pe cei de scris nici nu-i mai număr…

„Bună, sunt Svetlana și îmi place să ViNspir lumea!” Chiar așa mă prezint acum ;). La București sunt „moldoveanca cu vinurile”, fata care face evenimente „secrete”, „femeia cu sabia” (după exercițiile de sabrage pe care le fac cu spumantele la evenimente). Unii însă mă cunosc doar ca „mama Liei”, iar alții o mai știu și pe orheianca, cea din Moldova.

 

Ți-ai propus cumva ca, odată schimbând țara, orașul, să îți creezi și un nou statut, imagine? Ce ți-a reușit în acest sens?

Nu mi-am propus neapărat să-mi schimb imaginea. Totul s-a întâmplat de la sine, natural, organic și firesc. Nu am scris pe blog de mai bine de doi ani și parcă nu-mi mai vine să mă numesc bloggeră. Activitatea mea din prezent să axează pe lumea vinului. Sunt sommelier de profesie și asta fac în România – promovez cultura vinului.

Tu ai venit în România cu „vinul în suflet” deja. Zi-mi cum s-a schimbat percepția ta despre vinuri în acești patru ani de când promovezi zi de zi vinurile moldovenești și consumul rațional de vin în comunitatea de „wine loveri” de aici?

Am înțeles din start că e mult de lucru la capitolul promovarea culturii vinului, iar când ai cu cine, chiar este o mare plăcere. Interesul față de vin este în creștere și mă bucură faptul să întâlnesc tot mai mulți hedoniști. Astfel că dau curs la orice invitație de a face o degustare sau de a povesti despre vinuri documentat și inspirator.

La începutul lui 2022 am fondat un club de vinuri #BYOBClub, împreună cu un prieten. În cadrul acestui club am cunoscut zeci de oameni, am degustat peste 300 de vinuri din toată lumea și am admirat evoluția membrilor clubului de la amatori la adevărați „conaisseuri”.

BYOB (sau Bring your own bottle) este ceva nou pentru spațiul românesc, dar foarte popular în vest. Acolo și la petreceri ești îndemnat să vii cu sticla de acasă. Ce valențe noi sau ce scopuri are proiectul pentru România?

Mie nu-mi place să beau vinul singură și nici la mine acasă. Ideea cu BYOB Club a apărut din dorința de a savura vinuri bune, cu oameni care chiar știu să-l aprecieze. Primul eveniment a avut loc în ianuarie, iar de atunci am organizat 20 de evenimente. Acum ne pregătim de sezonul II.

 

La evenimentele tale vin și mulți basarabeni, astfel cuaugulându-se practic comunitatea sau diaspora de basarabeni din România (București în speță). Îi simți mai uniți așa? Ce gând mai ai cu ei în acest sens?

Mă bucur foarte mult că moldovenii mei au dat curs invitațiilor, vin mai mereu cu vinuri moldovenești la eveniment și sunt și foarte documentați despre ele. Se întâmplă ceva magic atunci când ne vedem: ne conectăm unii cu ceilalți și facem schimb de energie. Planuri sunt multe, dar nu vă zic până nu le văd realizate 🤫. Acum planific să ne vedem cu mai multe moldovence, la un soi de „șezătoare”. Va fi cu ecouri în mediul online, simt asta.

 

Foarte tare ideea asta. Abia aștept să o pui în practică și promit să fiu chiar de la primul eveniment. Ce crezi, apropo, că-i ține pe conaționalii noștri, în orice țară ar merge, și împreună, dar și foarte împrăștiați în același timp? Ce-i oprește să devină o comunitate puternică?

În primii doi ani de București (cei mai grei) m-am izolat de toată lumea. Nu aveam în viața mea aproape pe nimeni din Moldova, iar acum cercul meu de oameni este cam 50/50. Eu consider că omul sfințește locul și dacă îți dorești să faci ceva pentru comunitate, faci, oriunde te-ai afla. Mie îmi place să conectez oameni, să socializez cu ei și să facem lucruri împreună. Asta am făcut și în Moldova, asta voi face oriunde aş pleca.

 

Vii să ne inspiri cu vinuri bune, ne îndrăgostești de vin, altfel spus, acum ne și unești aici, pe malul Dâmboviței… Ce-ți mai propui să faci? De pasiunile tale îți mai rămâne timp?

Adevărul e că viața la București este una alertă, dimineața e luni și seara e vineri. Nu sunt cea mai bună la capitolul time management, dar încerc să-mi fac timp și pentru mine. Alerg seara sau dimineața, citesc pe unde apuc (în metrou, în tren, prin parc), coc pâine cu maia, urc pe munte, mai trag câte o fugă la mare, iar cel mai mult din timpul liber încerc să-l dedic Liei, fiica mea.

Din tot ce realizezi zi de zi, ce ți-ar plăcea cel mai mult să ia fiica ta? N-am vorbit despre latura de mamă, însă simt că ne poți inspira și la acest capitol.

Lia-Anastasia e o minune de copil! O iubesc și o ador din toată ființa mea! Încerc să-i ofer toată grija, afecțiunea și susținerea pe care i-o pot da ca părinte și prietenă. Suntem doar noi două la București, iar ea știe că noi facem o echipă. Încerc s-o ascult mai des, să nu vorbim doar protocolar, gen: „ai mâncat?”, „ți-ai făcut temele?” etc. Deci caut mereu să-i aflu părerea, să știu cum s-a simțit, ce i-a generat o anumită emoție și cum o gestionează. Cel mai mult mi-ar plăcea s-o molipsesc de pofta de viață, de curiozitate și de implicare. Ea citește mai mult decât mine, ea are pasiunile ei, de la care am și eu de învățat.

Svetlana, pe final vreau să vii cu un îndemn pentru femeile și bărbații care vor citi acest interviu, dar care sunt departe de casă, în diasporă. Ce le-ai spune, ce vrei să audă ei?

Nu așteptați să vină cineva și să vă facă viața mai frumoasă, mai interesantă și mai „de invidiat”. Nimeni nu vă este dator cu nimic. Implicați-vă și creați-vă acel „acasă” oriunde v-ați afla. Dați-vă „check in” şi cu sufletul, conectați-vă la energia locului unde v-ați mutat. Nu trăiți în trecut, savurați prezentul! Azi, aici și acum, cu intensitate.

Text. Nadia Darie Profilul de facebook 

⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link
Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis
⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține cu o : doneaza aici