Valentina Andronache și puterea de a-ți învinge fricile. 
S-a născut cu grave probleme de vedere, a înfruntat frici, depresii și discriminare, dar nu s-a lăsat înfrântă pentru nici o clipă. Atunci când i-a fost mai greu a luat-o de la zero într-o altă țară, și-a învins frica de locuri noi, iar când ochii au speriat-o, mâinile au ajutat-o. Azi o găsim la Brașov, acolo unde munții nu-i prea vede bine, dar simte că anume ei îi transmit și mai multă putere. Este convinsă că noi femeile avem o capacitate incredibilă să ne ridicam din orice greutate. Vezi și tu povestea Valentinei în interviul de mai jos. La final aceasta are și un mesaj pentru femeile comunității noastre.



Cine este Valentina Andronache și prin ce se remarcă în societate?
Mă prezint drept O Femeie sociabilă și optimistă. Mamă a unei minunate fetițe de trei ani. Sunt un motoraș, mereu în căutare de soluții la orice problemă și provocare pe care mi-o dă viața, e ca un sport național. Prin ce mă remarc? Cred că prin felul meu neobosit de a nu mă lăsa bătută în fața încercărilor. Mă consider puternică și nu-mi place să mă victimizez și să spun că nu pot, nu am, dați-mi. Cred că unii oameni se găsesc prea comozi în această postură.

Viața v-a pus la prea multe încercări, cum le-ați făcut față?
M-am născut cu această încercare și nu aveam decât să o accept, iar cât trăim tot mereu provocări, important este cum alegem să le facem față. Când îmi era greu făceam două lucruri, mă rugam lui Dumnezeu și plângeam. Doar așa mă descărcam de emoțiile negative, mă ridicam, mă scuturam un pic și începeam să caut soluții.

Ați simțit din partea societății discriminare?
Nu sunt genul de om care să se lase discriminat. La sigur au fost câteva cazuri doar că eu nu le- am dat importanță și le-am și uitat. Nu stau să mă gândesc în fiecare zi la ceea ce se întâmplă rău în viața mea, mai bine mă axez pe ce am de făcut ca să mă simt bine.

Când și în ce circumstanțe ați luat decizia de a emigra din Republica
Moldova?
Era anul 2016 când am luat această decizie, aveam din ce în ce mai puțin de lucru și evident și un salariu mai mic. Pe lângă asta se instalase și o depresie, simțeam că stau pe loc, că trebuie să fac o schimbare, să trec la un alt nivel. Din cauza handicapului de vedere am uneori niște complexe și frici, cum ar fi, frica să merg singură într-un loc necunoscut cu multă lume, ajunsă în astfel de
circumstanțe îmi e frică să nu dau un pahar jos sau alte lucruri pe care nu le văd. Astfel, aveam și frica să mă mut într-un oraș străin sigură. Dar această idee îmi apărea tot mai des în cap și situația în care eram m-a făcut să acționez. În urmă cu câțiva ani, pe timp de vară am lucrat la un centru de sănătate podiș de lângă Bacău. Acolo am făcut cunoștință cu o doamnă din Brașov care m-a invitat în vizită la ea. Chiar dacă eu nu văd munții clar, doar așa ceva înalt și de o culoare mai închisă ca cerul, totuși, Brașovul m-a impresionat și mi-a transmis o stare de siguranță. Așa am ales să rămân aici și am făcut alegerea cea mai bună, având în vedere că acest oraș este un punct strategic bun și în continuă dezvoltare. Iar munții din jurul Brașovului sunt ca o terapie pentru ochii mei.

Profesia de maseuză ați continuat-o și acolo, cum v-a ajutat această meserie
în procesul de integrare?

Aceasta este una din profesiile pe care le poți face oriunde ai merge. Tehnicile de masaj sunt atât de bine întipărite în capul meu încât le-aș putea face și prin somn. Pot spune că această meserie mi-a ușurat procesul de integrare. Odată ajunsă la Brașov făceam masaj într-o policlinică, după am început a lucra în particular, iar acum urmează să mă angajez ca maseuză la un hotel din centrul Brașovului. Această meserie pe lângă faptul că m-a ajutat să câștig bani ca să-mi asigur necesitățile zilnice, mi-a oferit în cale diverși oameni și experințe de la care am avut de învățat.

Țară nouă, locuri noi, oameni noi, cum ați trecut peste frica de schimbare?
Prima lună a fost cea mai grea, am plâns mult și îmi era dor de Chișinău. Mă adaptez mai greu în locuri noi și tânjesc după locurile în care am trăit cândva. Faptul că totul în jur era nou făcea să- mi apară din nou acele frici, uneori nu le făceam față și plângeam din mers, pe drum, în autobuz. Cu toate greutățile eu înțelegeam că Moldova nu-mi poate oferi prea multe șanse, dar aici în schimb am o siguranță. RM nu mi-a oferit nici măcar posibilitatea să-mi cumpăr un apartament prin ipotecă, dar în România am reușit să obțin o locuință socială pe 5 ani. Fricile dispar în fața nevoilor, iar nevoia te îndeamnă la schimbări.

Vă simțiți acum ,,acasă” în România sau în RM?
Sincer eu mă pot simți acasă atât în România, cât și în Moldova. Depinde cum îmi programez creierașul. Doar că atunci când merg în Moldova mă încarc cu o energie inexplicabilă. Locul unde te-ai născut și crescut mereu rămâne a avea o însemnătate mai mare.

 În ce condiții v-ați întoarce înapoi în Republica Moldova ?
În Republica Moldova m-aș întoarce doar dacă aș avea siguranța unui acoperiș deasupra capului și un loc de muncă stabil. În alte circumstanțe mi-ar fi destul de greu să mă întorc. De douăzeci de ani stau prin chirii, stresul că vine data de 1 și trebuie să ai bănuți de chirie m-a afectat în toți acești ani.

 În ciuda problemelor și greutăților ce vă face împlinită și fericită ca femeie?
Fericirea și împlinirea mea au un nume, Rebeca-Antonia, fetița mea, alături de ea le înfrunt pe toate și tot ea îmi dă puteri să merg mai departe și să-i ofer cel mai bun exemplu. Ea este medicamentul meu cel mai eficient, este speranța mea și doza mea de dragoste nemărginită.

Sunteți OFemeie puternică, ce mesaj ați avea pentru femeile comunității noastre?
Învățați să vă iubiți pe voi, bucurați-vă de ziua de azi și de acum. Când simțiți că nu mai puteți, puneți-vă în genunchi și stați de vorbă cu Dumnezeu, el îți va da soluții la orice problemă și întrebare. Știu că nouă femeilor nu ne este ușor, dar noi avem o capacitate incredibilă de a ne ridica din orice greutate, depresie și dezamăgire. Fiți fericite și veți fi răsplătite pentru asta.

Profilul de facebook

Mulțumim dna Valentina pentru mesajul transmis femeilor noastre și pentru acest interviu. Povestea dvs poate ne face să prețuim și mai mult ceea ce avem.

Vă urăm putere și siguranță în continuare.
De Veronica Miron – editor text ,,OFemeie.com”

⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link
Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis
⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține cu o : doneaza aici