Protagonista interviului de astăzi este Tatiana Boistean, femeia care ajută și alte femei. Puternică, calmă, cumpătată și convinsă că lucrurile pot merge spre bine atunci când vorbim despre ele. A studiat psihologia perinatală după ce a înțeles din propria experiență că maternitatea nu-i precum scriu cărțile. Este o etapă din viață în care femeia are nevoie de susținere și ajutor. Asta face ea acum prin terapii :te ascultă, îți explică, te încurajează și te ajută să iei cele mai bune decizii pentru starea ta de bine. Starea emoțională este la fel de importantă ca și necesitatea de a respira, spune ea. Află-i povestea și ascultă-i sfaturile din interviul de mai jos.



Cine este Tatiana Boistean și prin ce se remarcă în societate?

Sunt un om care și-a îmbrățișat destinul, soție și mămica fericită, fiică și soră iubită. Nu cred că mă remarc prin ceva, vreau doar să pot să fiu eu, cât mai sinceră și autentică în ceea ce fac. Sunt psiholog și consultant perinatal. Mă regăsesc atât de bine în această activitate încât am impresia că am făcut-o din totdeauna. Și da, nu-mi doresc să mă remarc în societate, dar să contribui la o societate mai bună.

Când și în ce circumstanțe ați decis să vă îndreptați spre psihologie și consultanță perinatală?

Pentru această alegere îi sunt recunoscătoare fetiței mele, totul a început cu nașterea ei. Am transformat o traumă personală în putere și am ales să fiu cea care întreabă mămicile “dar TU cum ești?” atunci când ele uită de sine. Odată cu nașterea copilului ne naștem și noi ca mame, deci este absolut firesc să ne acordăm atenție, răbdare și iubire, să nu ne sacrificăm. Așa am ajuns să studiez acest domeniu și să ajut femeile să-și întoarcă puterea.

 

Suntem sigure că ești binevenită în societate și în comunitatea de femei. Și totuși care sunt cele 5 probleme principale pe care le rezolvăm prin terapia cu un consultant perinatal?

Un consultant perinatal rezolvă și poate pune în discuție cu clientul atât de multe teme încât îi este foarte greu să enumăr doar 5. Dar în linii generale psihologia perinatală ține de:

– pregătirea pentru sarcină/naștere,

-starea femeii în timpul sarcinii/nașterii,

-primii doi ani după naștere, atunci când vorbim despre mama și copil ca fiind o diadă, o entitate psiho-emoțională,

-relațiile părinți-copii

-relația de cuplu

-planificarea familiei.

 

Sunt femeile noastre deschise să vorbească despre problemele lor și să apeleze la astfel de specialiști?

Devin tot mai deschise ceea ce mă bucură tare. Doar că atât timp cât mai persistă credințe că mama “stă” acasă cu copilul și nu face nimic sau că “să fii mamă e greu, la toți e așa, ai găsit când să-ți fie rău”, femeilor le va fi greu să apeleze la terapia cu un psiholog din simplul motiv că nu vor ști că se poate și altfel. Opinia celor din jur, responsabilitatea față de copil, sentimentul de vinovăție, așteptările exagerate, comparația cu alte mame, frica de a fi judecată inhibă încet capacitatea noastră de a cere ajutor și de a vorbi deschis. Deci există astfel de specialiști care să le asculte, ghideze și ajute.

Cât de importantă este starea emoțională a mamei în procesul de creștere a copiilor?

Tot atât de importantă ca și starea emoțională a oricărui om în orice proces. Starea emoțională nu este o opțiune sau alternativă, starea emoțională ca și cea fizică este ceea ce ne caracterizează, ceea ce ne face împliniți. Avem emoții tot așa cum ne mișcăm sau respirăm. Și acum, cât de importantă este respirația sau abilitatea de mișcare pentru o mamă în procesul de creștere a copilului? Răspunsul este evident.

Rolul de mamă vine la pachet cu mari provocări, ce sfaturi oferiți proaspetelor mămici?

-Pe lângă lista cu cele necesare pentru maternitate a-și ruga fiecare femeie să facă o listă cu lucruri care o fac să se simtă iubită și fericită, să o pună în baie și să o transmită tuturor rudelor. În loc de un sfat necerut să primească ceva din listă, iar dimineața să o înceapă cu întrebarea ,,eu cum am grijă de mine azi?”

-La fel le-aș aduce aminte că este suficient să fie așa cum sunt, să-și asculte instinctele și să facă exact cum cred ele că este mai bine. Și așa avem o mulțime de provocări impuse de societate, marketing etc.

De ce ai ales anume acest acest domeniu de activitate?

Acest domeniu este deja parte din viața mea. Mă regăsesc și îl descopăr în fiecare zi mai mult și mai mult. În acest domeniu nu există limită de creștere ca specialist, cu fiecare terapie în plus ești mai bun și fiecare experiență te motivează să crești și mai mult și să redescoperi noi laturi.

Care sunt cele mai mari provocări întâlnite în drumul spre succes?

Nu cred în conceptul de succes, el fiind diferit de la om la om, dar cred că cea mai mare provocare în viață suntem noi înșine atunci când alegem calea comparației, fricilor, îndoielilor, criticii interioare. Uneori ne ia mult timp să ne întoarcem la cine suntem cu adevărat și apoi să ne creăm propriul succes.

Unde vă simțiți mai bine și mai utilă: în țară sau făcând parte din diasporă?

Am trăit și experiența cetățeanului care face parte din diasporă. Dar la moment sunt în țară, aici pot fi utilă. Însă, internetul acum îmi oferă posibilitate să fiu utilă și în diasporă.

 

Ce proiecte aveți pentru femeile din diasporă?

Această activitate îmi oferă posibilitatea să creez proiecte pentru femeile din orice colț al lumii. Acum ofer terapie și sesiuni de Art-terapie online. Distanța nu este un impediment atunci când avem toate instrumentele necesare la îndemână și suntem motivați.

Ce vă face împlinită și fericită ca femeie?

Mă face împlinită și fericită faptul că pot să aleg calea iubirii în orice fac: fie vorba de familie, creștere profesională sau rutina zilnică.

În viziunea Tatianei Boistean OFemeie este…?

În timp ce răspundeam la întrebări eram alături de fiica mea. Am hotărât să o întreb ce este și în viziunea ei O Femeie. Și mi-a răspuns că în viziunea ei ,,O Femeie este frumoasă și se joacă”. Îmi place să privesc așa femeile, frumoase și luând viața ca pe o joacă.

Îți mulțumim Tatiana pentru acest interviu, pentru sfaturile și implicarea ta în informarea și educarea comunității de femei. Este bine să știm că este undeva acolo, cineva care să ne asculte și îndrume. Mult succes. Mulțumim.

De Veronica Miron – editor text ,,OFemeie”

 

️Ne găsești pe Instagram=  https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link

Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis

️Pe site-ul : www.Ofemeie.com

️Ne poți susține cu o donație aici : https://gofund.me/f1e20379

️ Scrie-ne un mesaj sau înregistrează-te pe link-ul

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeQ0xmQyeKo1FuAjkapwFUpbFkHuWKsUhPCeTkTLqiIi8Stg/viewform, iar comunitatea noastră va putea cunoaște și istoria Ta.