Cred că una din cele mai remarcabile „consecințe” ale platformei O femeie din Paris este faptul că descoperă și unește laolaltă femei ambițioase deja din întreaga diasporă și nu doar din Franța, femei pe care, în câteva zile, Parisul le va uni la propriu. Una din ele este Viorica Hagagg, cofondatoare a fundației NorocOlanda. Deși face parte din speakerii galei din 11.11.2021 nu ne-am putut abține și am intervievat-o. Găsiți aici un scurt interviu despre cum ambiția și perseverența te poate duce de la Ungheni la Hoofddorp, Olanda, pentru că despre restul ne va vorbi ea la gală. 

– Viorica hai s-o începem cu începutul. De unde vii?
– Hai. M-am născut în Ungheni în 1978, dar de la vârsta de șase ani am locuit în mai multe regiuni ale Moldovei – Floreşti, Basarabeasca, Ialoveni şi Chișinău.

– Unde te-ai stabilit în cele din urmă?
– Din 2004 locuiesc în Olanda, țara despre care pot spune că „a fost dragoste de la prima vedere”. M-am simțit aici ca acasă, sentiment pe care-l port în suflet până în prezent.

– Te poți considera cu adevărat fericită, pentru că puține sunt femeile care simt acea legătură de suflet cu noua țară. Povesteşte-ne despre activitatea ta profesională?
– Mama mea este economist, tatăl meu – jurist. Ca orice alt copil, urmăream cum părinții argumentau diferit aceleași fenomene economice şi sociale creând o dilemă pentru mine. Inițial am hotărât să devin contabil, o decizie eșuată după trei ani de contabilitate. Instinctul m-a determinat să merg la facultatea de drept şi paralel am mai făcut facultatea de business administration. Dreptul este domeniul în care mă simt în largul meu ceea ce m-a motivat, după absolvirea masteratului în drept european privat din Utrecht, să încep totul de la început şi anume să fac dreptul olandez în olandeză. Nu regret alegerea făcută.

– Felicitări încă o dată. Noi însă știm că Viorica Hagagg mai este și cofondatoarea fundației Noroc Olanda…
– Așa este. Noroc Olanda a pornit ca un grup de inițiativă în 2012, de către un grup de conaționali și dezvoltat într-o Fundație de către conaționala noastră Dorina Baltag. Eu m-am alăturat acestui grup de oameni frumoși acum câțiva ani. Fundația are mai multe obiective și prin direcțiile noastre de activitate prioritizăm promovarea țării, informarea și educarea cetățenilor, crearea punților de legătură între asociațiile diasporale și actori importanți din țară. Activitățile socio-culturale pe care le-am implementat mi-a scos în cale extrem de mulți oameni de valoare, la fel ca și Programul Fapte Bune pe Roți pe care l-am inițiat și îl coordonez. Prin acest program suntem mereu implicați pentru a-i ajuta pe cei mai nefericiți ca noi și am dus în Moldova câteva tiruri cu ajutoare umanitare destinate spitalelor, centrelor de plasament, persoanelor cu dizabilități, familiilor social vulenerabile și copiilor ce suferă de malnutriție. Toate aceste informații le găsiți pe pagina de facebook a fundației: https://www.facebook.com/NorocOlanda și Instagram: norocolanda. Un obiectiv important al fundației noastre este de a face transfer de cunoștințe din Olanda (și nu numai) în Moldova. În acest an am organizat deja câteva vizite de studiu și sesiuni de instruire în Moldova ale mai multor experți în diferite domenii. Iar aceasta este posibil inclusive prin cooperareai cu mai multe organzații din țară.

– Sună motivant. Cum reușești să faci față acestui amalgam de activități…
– Îmi place ceea ce fac şi am o familie pe care o ador. Nu le reușesc pe toate şi nu încerc să fiu perfectă. Fac lucrurile cu pasiune! Savurez momentele când sunt singură şi sinceră cu mine însămi: în mașină sau când mă plimb în natură. Îmi place să citesc şi să fiu dusă într-o altă dimensiune. Shoping-ul îl fac online când nimeni nu mă deranjează. Eu mă simt femeie necătând la faptul dacă îmi acord sau nu timp.

– Ce te motivează să treci peste greutăți?
– Nu am un anumit motiv anume care mă ajută să trec peste greutăți. Totul depinde de gravitatea situației, dar şi de starea mea psihologică la acel moment. Sprijinul meu în viață sunt oamenii mei apropiați. Unii sunt un exemplu de urmat pentru mine, alții – ei înșiși necesită protecția mea și desigur ultimii, dar nu și cei din urmă, care îmi acordă grijă şi dragoste.

– Ambiţii?
– Voi fi laconică – să simt fericirea!

-Transmite un mesaj femeilor.
– Femei, ascultați-vă inima.

Ce este pentru tine femeia?
Membru al societății.

Calitatea pe care o admiri la oameni?
Transparența

Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
M-am împăcat cu toate pierderile. Toate nerealizările mele au contribuit la alte realizări.

Culoarea şi floarea preferată?
Nu am culoare sau floare preferată.

Dragă Viorica este o cinste și o onoare pentru noi faptul că ai găsit timp pentru acest prețios interviu, dar mai ales pentru că ne vei onora cu prezența la evenimentul din această săptămână. Te așteptăm. 


Reamintim că evenimentul Gala „O femeie din Paris 2021” va avea loc pe data de 11.11.2021, pentru a sărbători un an de activitate de la lansarea acestei platforme. Vă invităm cu drag să sărbătorim împreună, în incinta castelului de Santeny, într-o ambianță de basm. Detalii despre eveniment găsiți aici https://gala.ofemeie.com/