Fanus Neagu afirma că: „Trebuie sa te împrieteneşti cu vinul şi să-l alegi pe acela care merita să-i spui „dumneavoastră”!” Și cu asta fiind spusă, nici nu mai rămâne loc de interpretări, pentru că mulți oameni din întreaga lume au ales deja cui să „i se adreseze” astfel. Cu sau fără motiv, cu toții „am făcut cunoștință” și „ne-am împrietenit” cu vinurile PURCARI, nr.1 brand premium de vinuri din Republica Moldova și România. Iar în acest an, Purcari a devenit cea mai premiată vinărie din lume, cu peste 300 de medalii la cele mai prestigioase concursuri internaționale de profil. Suntem mândri să vă anunțăm că cele mai premiate sticle cu vin vor fi savurate cu mare fast și la Gala Ofemeie.com, în data de 11 noiembrie 2021. Acest lucru nu este deloc întâmplător, mai ales că istoria Vinăriei Purcari are tangențe mari cu Franța, țara unde se va desfășura și marele eveniment.

 

 

Istoria Purcari este una pe cât de interesantă, pe atât de complexă. Ea începe în secolul XVIII, când coloniștii francezi au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf, obligându-se să mențină podgoriile în bună ordine și să fie plătită desetina din venituri și roadă. Francezi fiind, au intuit că terroir-ul este unul special, asemănător renumitei regiuni Bordeaux, iar anul de constituire al companiei se consideră a fi 1827, anul în care Țarul Nicolae I al Rusiei emite un Decret Special, în urma căruia la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. Aceasta a fost numită în cinstea unuia dintre fondatorii de origine germană, Harmizone. De atunci proprietari ai Vinăriei Purcari au fost boierii moldoveni Dăncilă și Clot, dar şi germani, ruși și francezi. Deja în 1847, în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obține prima sa medalie de aur.

 

 

Pe lângă faptul că este prima companie vitivinicolă din Republica Moldova listată la Bursa de Valori din București, Vinăria Purcari este și cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova, vinurile ajungând la peste 40 de piețe din Europa (Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Norvegia, Marea Britanie, etc.), Asia (China, Japonia, Coreea de Sud) și America (SUA și Canada).

 

La tot acest concept și calitate, și investițiile sunt pe măsură: companie are o valoare de circa 150 de milioane de euro, iar în fruntea acesteia stau acționari cu renume, în frunte cu Victor Bostan: Horizon Capital, East Capital, Fiera Capital, Franklin Templeton, Conseq, SEB, Paval Holding și altele. De menționat că din 2018 până în prezent au fost investiți peste 22 de milioane de euro, iar în următorii 3 ani se preconizează invesțiții în valoare de 25 de milioane de euro în achiziții pentru dezvoltarea companiei.

Grupul Purcari are peste 1 000 de angajați, iar plantațiile de vie sunt de circa 1 500 de hectare. Totodată, se preconizează lansarea vinurilor pe segmentul bio pe o suprafață de 20 hectare de viță de vie. Tot în anul 2021, Purcari are și o recoltă record de struguri albi.

Potrivit lui Victor Bostan “Argentina s-a făcut cunoscută prin vinul Malbec, Noua Zeelandă cu Sauvignon-ul, Australia cu Chardonnay-ul, iar noi trebuie să venim cu ceva specific doar nouă, ca de exemplu Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Albă”. Cu ceva specific doar nouă, Purcari va veni și la Gala Ofemeie.com, acolo unde se va savura doar cele mai premiate vinuri.

https://purcari.wine/en/