Viorica Țîmbalari
Fondatoarea platformei OFEMEIE.COM
Am zis și nu obosesc să repet de fiecare dată când am posibilitatea – proiectul Ofemeie, cu toate derivatele ei (revistă, platformă, club etc.) a scos în cale sute de femei. Dar ce femei?! Inteligente, ambițioase, talentate. Despre una din ele vreau să vorbim în acest articol. Este vorba Larisa Ivanova, femeia din al cărui talent s-au născut cele mai originale broșe. Dacă accesezi profilul cu lucrările ei, rămâi blocată, mirată și pur și simplu îndrăgostită de ceea ce găsești pe pagina ei.
Noi am comunicat frecvent cu ea, pe diferite subiecte, preponderent pe cel al produselor și ideilor ce urma să le pună în aplicare, dar acest interviu m-a făcut să o privesc din altă perspectivă. Pe lângă talent și creativitate, am mai descoperit profunzime și inteligență. O femeie de milioane. Propun să o cunoaştem pe această femeie dintr-o altă perspectivă datorită interviului de mai jos.
Povestește-ne cum e să trăiești în Moldova și să continui să crezi în viitorul ei?
Eu m-am născut în Ucraina, dar familia mea s-a „născut” în Moldova, adică aici m-am căsătorit, aici s-a născut fiul meu. Și pot spune cu siguranță că zicala – „Orice nu ne ucide ne face mai puternici” este și astăzi actuală. Un instrument important care ajută la ieșirea din situații dificile de viață este Credința! Credință în tine, în viitor, în țara ta și în țara care ți-a devenit a doua casă. Fără credință în viitor, este dificil să mergi înainte, să te privești pe tine, sau și mai și, pur și simplu imposibil să te uiți în ochii copilului tău. A crede în copilul tău înseamnă a crede în viitor, în viitorul țării.
Dacă e să vorbim de Moldova, care sunt provocările cele mai mari cu care te confrunți în calitate de cetățean?
Dacă e să vorbesc despre Moldova (la fel ca și despre Ucraina), pot remarca un aspect, dar foarte grav, negativ – lipsa de personal calificat. Mi se pare că deja a afectat aproape toate sferele vieții. Acest lucru este vizibil mai ales în medicină și educație. Datorită acestei lipse, în fiecare an este din ce în ce mai dificil e să găsești medicul „tău” care să te ajute cu adevărat și să nu „facă bani” pe baza ta. Cu educația, mi se pare și mai dificil…
Și realizările? Cu ce te poți mândri?\
Prima este familia. O sursă de bucurie, sprijin și mândrie.Al doilea este depășirea fricilor interne, teama de a nu fi la înălțimea așteptărilor altora și de a lua măsuri. Al treilea este realizarea de sine, sau mai degrabă primii pași către deblocarea potențialului creativ. Acestea sunt probabil cele principale de până acum.
Care este cel mai mare minus sau defect al comunității din care faci parte?
Defecte pot fi găsite în fiecare domeniu – social, economic, moral, educație, politic… Instabilitate economică, incompetență deplină, uneori pare chiar și analfabetismul „liderilor” – toate acestea au dus la deteriorarea nivelului de trai, pierderea locurilor de muncă, reducerea veniturilor și drept urmare – depresie, agresivitate, boală. Vorbind personal despre mine și despre familia mea, la momentul actual, important pentru mine, ca mamă care crește un copil, este problema educației în Moldova. Atât primar, cât și secundar. Se creează impresia că modelul actual de educație nu este prea potrivit pentru nivelul de cunoștințe care corespunde nevoilor de astăzi. Este potrivit doar pentru nivelul minim și nu este deloc interesat să crească o națiune sănătoasă, cultă, inteligentă și progresistă.
Te implici în activitățile diasporei și ale societățile civile? Dacă da, cum anume?
Nu încă. Poate în viitor voi putea participa.
Ai pe cineva plecat în diasporă? Dacă da, unde și de cât timp? Cât de des vă vedeți? Cum vă alinați dorul unii de alții?
O întrebare interesantă. M-am mutat în Moldova acum mai bine de 10 ani, iar mulți dintre prietenii și rudele mele au rămas în Ucraina. Acum, reiese că eu, ca și mulți dintre ucraineni care trăiesc în Moldova, am devenit o diasporă pentru ei. Dacă se poate, încercăm să ne întâlnim, (deși a devenit mai greu din cauza pandemiei de coronovirus), vă invit la mine, aici în Moldova, vă fac cunoștință cu țara, cultura, bucătăria.
Te-a încercat vreodată gândul să emigrezi? Ce te-a ținut pe loc? De ce nu ai făcut-o?
După cum am spus ceva mai devreme, m-am mutat deja din Ucraina în Moldova. Până acum încă nu m-am gândit. Ce se va întâmpla mai departe? Nimeni nu poate să știe. Timpul ne va arăta.
Cu siguranță că ai călătorit și ai vizitat și alte țări. Din ceea ce ai văzut, din ce te-a impresionat, ce ți-ai dori să implementezi acasă?
În toate țările, poți găsi atât ceva pozitiv, cât și negativ, ceva ce te va impresiona, te va uimi, dar și ceva ce cu greu ai accepta. Dar ce mi-ar plăcea să văd eu aici în Moldova, e ceva la ce rămân doar să visez: îmbunătățirea culturii șofatului, respectul față de pietoni, drumuri bune, trotuare (astea chiar lipsesc), monumente arhitecturale frumoase, restaurate, clădiri cu istorie (aș vrea să văd mai multe în fiecare an), stil de viață sănătos și sport (mai multe locuri pentru o astfel de activitate), și cel mai prețuit lucru pentru mine este să ridic importanța, să dezvolt direcția meșteșugului. Moldova este o țară generoasă pentru talente. Păcat că e subestimată.
Cum ai aflat despre noi și care ar fi aportul tău pentru comunitatea „O femeie ”?
Am aflat despre comunitate prin intermediul rețelelor sociale. Dacă poate fi considerată o „contribuție”, atunci am avut o oportunitate excelentă de a face broșe cu logo (fleur de lys) ale comunității și, astfel, am împodobit femei superbe.
Ai identificat care ar fi misiunea ta pe acest pământ?
Cred cu sinceritate că scopul pentru care sufletul uman vine pe pământ este o misiune. Și de îndată ce o găsești și începi să-ți dai seama, viața ta devine semnificativă. Trezirea dimineața și împlinirea cu bucurie a destinului este dorința firească a fiecărei persoane. Pot spune cu siguranță că în această etapă a vieții mele sunt angajat în realizarea de bijuterii cu mare plăcere. Scopul meu este să creez cu mâinile mele, să dau ocazia de a realiza dorințele fetelor mari și mici și astfel să fac lumea mai frumoasă și mai fericită.
Ai timp pentru tine, Femeie?
Ca întotdeauna, am foarte puțin timp pentru mine. Dar încă încerc să îmi dedic ceva timp mie, familiei, sportului, divertismentului.
Cum te numești, de unde vii, care un pic mai multe detalii despre această pasiune a ta de a crea bijuterii?
Mă numesc Larisa Ivanova, sunt din Ucraina, locuiesc în Moldova de mai bine de 10 ani. Sunt profesor de școală primară prin pregătire. Mutată în Moldova, am avut mult timp liber, o dorință și o oportunitate de a-mi realiza dorința prețuită – de a face bijuterii, de a decora haine, de a experimenta și de a face planuri de viitor în această direcție.
Ai menționat ceva mai sus despre pasiunea ta legată de crearea broșelor. Una dintre ele a devenit vedetă în comunitatea noastră de femei. Cum a fost pentru tine această experiență, și nemijlocit implicarea ta la gala din noiembrie anului trecut.
Într-adevăr, experiența a fost incitantă, responsabilă și, în același timp, foarte plăcută și inspirată. Este o mare onoare să fiu implicat, chiar și indirect, într-un eveniment atât de magnific. Păcat că nu am putut veni personal.
Acest hobby al tău nu este unul extrem de răspândit în rândul meșterițelor hand-made. Spune-ne cum ai decis să te ocupi anume de crearea broșelor? Cât timp îți ia crearea unei asemenea bijuterii?
Să spunem că nu am ales această ocupație intenționat. Cert e că ideea și dorința au fost mereu parte din mine, de când mă țin minte, mai exact din copilăriede când coaseam ținute și făceam bijuterii pentru păpuși. Și la un moment potrivit, oportunitatea a făcut ca eu să pot da viață acestei idei. Cât de mult timp îmi ea fiecare broșă? Greu de spus. Producția în sine poate dura până la zece ore, dar pregătirea ideii, dezvoltarea conceptului de decor necesită și mai mult timp.
Blitz – interviu
Sărbătoarea care adună toți membrii familiei la o masă este …
Cea mai frecventă ocazie de a ne întâlni sunt zilele de naștere.
Ce gătești cel mai frecvent din bucătăria tradițională?
Din mâncărurile ucrainene – borș și friptură, din cele moldovenești – zama.
Cartea de pe noptieră.
Dacă vorbim despre o carte pe care o citesc în prezent, atunci sunt două: Spelnida cetate a celor o mie de sori, Khaled Hosseini și Orașul de Charlotte Bronde
Dragă Larisa, îți mulțumim pentru acest interviu, îți mulțumim pentru ocazia de a te cunoaște altfel decât până acum. Îți dorim succes pentru mai departe și te așteptăm cu alte condifențe pe la noi. Mii de mulţumiri personale pentru truda ta, pentru talentul tau, pentru bijuteriile tale care au sclipit la propriu şi la figurat la GALA OFEMEIE 2021, care a fost organizata la Paris.
Lasam aici link-ul de la profilul Larisei https://www.facebook.com/ivanova.larysa
Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link
Pe situl : www.Ofemeie.com
Ne poți susține cu o donație aici : https://gofund.me/f1e20379
Scrie-ne un mesaj sau inregitreaza-te le link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeQ0xmQyeKo1FuAjkapwFUpbFkHuWKsUhPCeTkTLqiIi8Stg/viewform iar comunitatea noastră va putea cunoaște și istoria Ta.
Care este Reactia Ta?
Ador
1
LIKE
1
Nu îmi place
0
Woow
0