Acest început de săptămână am decis să îl dedicăm femeilor care au nevoie de susținerea și aportul nostru ca și comunitate. Un interviu sincer, pe care-l putem considera drept un îndemn sau o încurajare pentru alte femei din diasporă, ce-și doresc să depășească condiția în care se află la acest moment și au nevoie de o forță motrice care să le propulseze înainte.

Cum te-a primit comunitatea?
Comunitatea m-a primit bine. E adevărat, că sunt și aici plusuri și minusuri ca peste tot, dar, adevărul e că atât de mult mi-am dorit să vin aici, din cauza copilului meu care avea probleme de sănătate, încât nu a contat nimic din toate astea.

Ce faci cu dorul de casă? Cum îl alini?
Dorul îl alin, ca toată lumea, vizitându-mi părinții, păstrând obiceiurile moldovenești. Nu uit niciodată de unde am venit și mă mândresc cu faptul că sunt moldoveancă.

Și provocările? Cum le faci față?
Provocările, pentru noi cei veniți într-o țară străină sunt mari. Începând cu necunoașterea limbii, până la lucruri ordinare, cum ar fi călătoria cu transportul etc. Îmi amintesc și acum momentele când îmi scriam totul în carnețel pentru că nu aveam acces la internet, dar am început să mă descurc relativ repede, pentru că nu doream să plec înapoi acasă, acolo unde mă trimitea soțul.

Îți faci timp pentru tine, Femeie?
Din păcate, timp pentru mine practic nu-mi rămâne niciodată, pentru că lucrez foarte mult. Iar atunci când apare o zi liberă la orizont o dedic familiei și treburilor casnice.

Care este cea mai mare realizare a ta?
Realizări am multe, dar cea mai mare a fost și rămâne a fi copiii mei, urmată de cea de-a doua – ambiția de a rămâne aici pentru viitorul lor și mă bucur că am reușit să îl conving pe soț.

Care, consideri tu, că ar fi cel mai mare minus al comunității din care faci parte?
Părerea mea e că minusuri are fiecare comunitate, dar cel mai mare defect este lipsa de implicare și de unitate între oamenii de același sânge. Frate cu soră nu își întind o mână de ajutor. De cele mai multe ori o fac străinii. Am trăit asta pe propia piele.

Cum te implici tu în activitățile diasporei?
Sincer, la moment încă nu am făcut-o din lipsă acută de timp, dar pe viitor neapărat o voi face.

Cum ai aflat despre noi?
Despre comunitatea O femeie din Paris am aflat de pe rețelele de socializare, cu această ocazie țin să vă mulțumesc pentru că existați și pentru tot ceea ce faci pentru noi. Visul și dorința mea cea mai mare este ca să ne oferiți și în continuare suportul astfel ca fiecare din femeile noastre venite aici să fie îndrumate corect pentru a face o formațiune/o școlarizare, pentru că multe dintre noi au nevoie de asta.

Îți mulțumim pentru încredere și pentru idee. Ai spus ceva mai sus despre faptul că ți-ai dorit tare mult să rămâneți aici. Și totuși, în ce condiții te-ai întoarce acasă?
M-ași întoarce dacă ași avea un serviciu stabil, un venit lunar asigurat, dacă aș beneficia de servicii medicale de calitate, dacă copiii noștri ar fi tratați egal în instituțiile de învătământ și nu în funcție de buzunarul părinților.

Spune-ne cum te numești? De unde vii?
Mă numesc Nina Ursan și m-am născut în satul Feteși, Edineț. Acasă am făcut doar studii medii. Aici la Paris sunt angajata unei firme de menaj de mai bine de trei ani. În Franța sunt stabilită de mai bine de patru ani.

Ce așteptări ai de la noi?
Sper ca platforma să ne ajute pe noi femeile cu studii medii, să facem cursuri de perfecționare a limbii franceze și a unei formațiuni.

Blitz interviu:
Care este sărbătoarea care adună moldovenii la o masă…?
Pentru mine această sărbătoare este o dată în an când revin acasă în Moldova și ne întâlnim cu cei dragi. Eu nu am pe nimeni decât familia mea.

Ce gătești cel mai des din bucătăria noastră tradițională?
Zeamă cu găinușă și tăiței de casă, sarmale, plăcinte, răcituri…

Cartea de pe noptieră este…
Biblia. De curând am început să citesc cărți în pdf. Cum să îți controlezi anxietatea.

Nina, îți mulțumim pentru interviu și pentru că ai abordat această problemă sensibilă pentru multe dintre femeile noastre. Invităm și alte femei să se alăture, astfel ca în momentul când acest lucru va fi pe punctul de a fi realizat, de el să beneficieze cât mai multe dintre voi.