Femeile din țara noastră sunt tot mai active în orice domeniu, iar rezultatele lor, la fel, sunt din ce în ce mai vizibile. Fie că s-au regăsit din prima în ceea ce fac, fie că au încercat mai multe domenii sau au făcut la fel ca și protagonista noastră de astăzi. Aliona Castraveț nu încetează să se perfecționeze. De ani buni continuă se investească în propia persoană timp și bani, iar același lucru îl insuflă și copiilor ei. Ea este femeia care a ales să-și construiască un viitor acasă, femeia care a crescut profesional prin multe începuturi, obstacole și provocări.

– Cum te numești și unde te-ai născut?

Mă numesc Aliona Castraveț, m-am născut într-o localitate frumoasă cu oameni gospodari din inima Republicii Moldova –  raionul Ialoveni – satul Costești.

– Faci parte din diasporă?

– Nu fac parte din diaspora, dar TRĂIESC DRAMA TIMPURILOR NOASTRE!!! La fel ca multe alte femei din Republica Moldova, eu fiind acasă cu copiii, iar soțul plecat la muncă peste hotare. Ultimii 15 ani soțul a fost mai mult plecat decât s-a aflat acasă.  Acești ani au fost foarte grei din punct de vedere emoțional – copiii au crescut cu TATA pe Skype sau acasă doar de Crăciun și Sărbătorile Pascale. Anii NU au adus neapărat o stabilitate ecomică familiei noaste – mai mult au fost ani de sacrificiu pentru a asigura un minim necesar pentru un trai decent.

Deseori, fiind dezamăgită de  lucrurile din țara noastră, mă batea gândul de a pleca cu toată familia peste hotare, pentru a beneficia de un trai mai bun, de un comfort mai mare, de studii pentru copii într-o țară europeană. Și atunci, tot eu, mă opream și mă gândeam că generația mea suntem generația de sacrificiu, care ar trebui să punem umărul și să construim un STAT de DREPT. 

În ultimii 15 ani am activat în funcții publice și chiar cu greutățile pe care le-am avut, am găsit puterea, dorință și resursele necesare de a investi în mine, pentru a mă transforma în cea mai bună versiune a mea. Astfel, am decis clar că vreau să continui să studiez, să fac cercetare, să dezvolt abilități noi, să fiu utilă atât instituției în care am activat, cât și societății. Întâmplarea a făcut să fiu angajată într-un domeniu absolut nou pentru Republica Moldova, domeniul Siguranței Alimentare. Pentru a răspunde nevoilor operatorilor agroalimentari care intenționau să exporte produse în spațiul european, avem nevoie de cunoștințe noi. Am beneficiat de asistența partenerilor externi ai Republicii Moldova, dar în paralel – am aplicat personal la diverese  programe de studii in domeniul dat, dar și un program de dezvoltare în domeniul politicilor europene în contextul globalizării. Concomitent, am aplicat la specializări și am obținut calificări internaționale aferente domeniului, în managementul proiectelor.

Relatez acestea, pentru că sunt sigură că în mesajul meu se regăsesc și alte femei, femei care s-au dezvoltat în condiții deloc ușoare, cu o remunerare nemotivațională în funcție publică. Eu am pus accentul pe calitatea serviciilor oferite pe imagina instituției publice în care activam. Am investit în persoana mea tot ce aveam mai scump – TIMP și desigur bani, atunci când autoritățile se făceau a nu simți nevoia și importanța acestui fapt.  

Continui să insuflu și copiilor noști ideea că pentru a fi utili la noi acasă și pentru a avea un nivel de trai mai dezvoltat – trebuie să studiem, să respectăm permanent regulile generale de bun simț, corectitudine și să nu acceptăm corupția sub nici o formă a ei.  Sunt mândră că copiii mei manifestă un comportament civic și penalizează pe toți cei ce ignoră aceste deziderate. 

Dar, din păcate pentru noi toți, în Republica Moldova să spui adevărul – este un handicap, iar  pentru aceasta ești penalizat. 

Un alt aspect ce ma caracterizează ca persoana este spiritul civic activ. Astfel, dea lungul anilor m-am implicat în diverse acțiuni de voluntariat, proiecte de dezvoltare locală. Am participat în diverse programe de abilitare a femeilor și am obțiut un grant pentru amenajarea unei porțiuni de drum în localitate. Paralel cu activitatea mea profesionala îmi exercit și mandatul de ales local în localitatea în care locuiesc. În toate acțiunile și activitățile în care am fost implicată, permanent am promovat valorilor democratice, buna guvernare și transparența procesului decizional. Susțin și încurajez implicarea tinerilor și a femeilor, cât și viața publică a societății. Chiar dacă inițial m-am ciocnit cu unele impedimente în exercitarea mandatului de ales local, fiind supusă unor acțuni de discriminare pe criteriu xenofob și de gen, am reușit să ma manifest ca lider de opinie. 

– Cum reușești să fii mereu atât de activă?

– Dorința de a fi utilă – este motorul care mă ghidează. Satisfacția personală vine din ajutorul acordat altora! 

– Ce sau cine te motivează? 

Speranța în copii mei! Credința că lucrurile adevărat bune vor fi apreciate. Dreptatea va sta în capul mesei!

– Care este visul tău cel mai mare?

Visul meu este de fapt și visul deja ratat, nerealizat al părinților noștri –  de a construi o țară din care copiii să nu dorească să plece… să fim capabili de a asigura un comfort la noi acasă, iar membrii familiilor noastre să rămână acasă.

– Care este cea mai mare dezamăgire din viața ta?

 Oamenii încearcă să ocolească regulile, legile în favoarea intereselor personale, știind mereu să se regăsească în vârful piramidei prin acțiuni de curtuazie (ca să nu spun pupincurism-  DEX lingușeală, servilism, slugărnicie.)

– Câteva sfaturi pentru femei:  

Femeile au un potențial enorm! 

Acționați permanent fiind ghidate de corectitudine, bun simț și cumsecădenie.

Fiți solidare – acordați încredere și ajutor altor femei 

Urmați-vă visul! Fiți fericite!

Doamna Aliona, vă mulțumim pentru acest interviu motivațional. Suntem siguri că nu vă opriți aici, iar dezvoltarea personală a dumneavoastră nu va avea limite.

Cu drag, pentru revista „O femeie din Paris”.