Ușile Biroului Relații cu Diaspora sunt mereu deschise pentru ”oamenii de acasă” care revin de peste hotare și vor să împărtășească ideile și proiectele cu echipa noastră. Bineînțeles, cu respectarea recomandărilor anti-pandemice, în ultima perioadă am avut parte de oaspeți dragi de peste mări și țări.

Printre vizitatori au fost și Petru Alexei consilier la Ambasada Republicii Moldova la Ottawa, în Canada, împreună cu soția sa, jurnalista Ludmila Alexei. Domniile lor ne-au povestit despre potențialul diasporei din țara de reședință, menționând faptul că în mare parte, conaționalii stabiliți în Canada, sunt intelectuali cu competențe înalte care reprezintă Republica Moldova în instituțiile unde sunt angajați. Iar organizarea unui forum științific cu participarea acestora ar scoate în evidență oamenii valoroși ai țării și experiența lor bogată. De asemenea, soții Alexei am menționat cele două campanii sociale, care au unit diaspora din Canada și în final au fost ajutate mai multe familii din RM.

O altă familie frumoasă și talentată, care a fost de curând în vizită la Biroul Relații cu Diaspora e stabilită în Italia. Este vorba despre Petru Dinjos și Nadejda Dinjos, fondatorii Asociației ”Armonia”. Dl Dinjos este un muzician cu renume și a pus bazele unei școli de muzică pentru copii conaționalilor din regiunea Veneto, iar în scurt timp după deschiderea școlii dl Dinjos a înființat și o fanfară care duce faima țării noastre. De menționat este și faptul că discipolii domnului Petru Dinjos se reîntorc de la diferite concursuri cu premii valoroase.

Inga Petrovschi și Serghei Petrovschi din Irlanda, reprezentanți ai Asociației ”Moldova Vision”, ne-au onorat cu prezența și cu rezultatele palpabile ale comunității din țara gazdă. Dna Petrovschi a menționat efectul fenomenal a Programului ”DOR”- cel de a crea și a menține prietenii cu copiii din diaspora care au aceleași origini, iar dl Petrovschi a împărtășit ideea de a fi instituit în Irlanda, un consiliu al oamenilor de afaceri moldoveni, cu scopul de a crea repere de colaborare și de a pune în valoare potențialul uman al Republicii Moldova.

Esenia C. Steckmest jurista care a fost primul consul al Republicii Moldova în Norvegia, a revenit în țară și a avut o întrevedere cu echipa Biroului Relații cu Diaspora. Dna Steckmest ne-a povestit despre proiectele și investițiile pe care le face în satul de baștină a buneilor săi Mărcăuți, Briceni, dar și despre interesul pe care îl are pentru energia solară și mai cu seamă despre intenția de a aduce în Moldova investitorii de la Oslo.

Un alt oaspete drag al Biroului din ultima perioadă a fost Marta Iacob jurista care a înființat o organizație de caritate la Chicago, iar printre proiectele de anvergură a menționat și o donație de 300 de ghiozdane cu utilități și lucruri necesare pentru copii din familii social vulnerabile din Moldova. Sugestia care a venit din partea dnei Iacob ține de facilitarea procedurii vamale când e vorba de ajutoarele umanitare.

Feodor Ursu, liderul unei Asociații de moldoveni din orașul Sankt Petersburg din Federația Rusă, a venit la Biroul Relații cu Diaspora cu mai multe idei și propuneri, pe care intenționează să le aplice în practică. Unele dintre ele țin de promovarea produselor autohtone pe piața din țara gazdă și organizarea competițiilor sportive, implicit a meciurilor de fotbal între echipe din Moldova și Rusia.

Gheorghe Tofan, președintele Asociației ”Dacia” din orașul Riga, Letonia, este printre vizitatorii pe care Biroul Relații cu Diaspora l-a salutat și la găzduit, mulțumind-i pentru implicare și promovarea culturii Republicii Moldova de mai bine de trei decenii. Și asta pentru că Asociația pe care o reprezintă în luna noiembrie, curent aniversează 33 de ani de la fondare, iar colectivul ”Doina” de cântece și dansuri al Asociației va marca 20 de ani de activitate în luna martie 2021. Pe parcursul anilor, conaționalii din Letonia au facilitat înfrățirea a 6 localități din Moldova cu 6 orașe din Letonia. Dl Tofan are mai multe proiecte în agendă, pentru care și-a exprimat dorința de colaborare cu echipa Biroului și autoritățile de acasă.

Le mulțumim tuturor vizitatorilor noștri din diasporă, pentru aceste întâlniri de suflet și pentru stabilirea reperelor de colaborare. Rămânem deschiși în continuare solicitărilor pe care le au conaționalii noștri și îi așteptăm cu drag să revină acasă, fie și pentru perioade scurte de timp.

Sursa info: https://www.facebook.com/BiroulRelatiiCuDiaspora/