Augustina Belibou este o româncă stabilită de aproape un deceniu în Germania. Este cosmeticiană, meserie pe care a practicat-o ani buni acasă în România și de care s-a ambiționat să nu se lase nici în țara adoptivă. Astfel, după ce și-a deschis propriul salon, a devenit extrem de cunoscută în zona Köln-ului și în împrejurimi pentru toate femeile, care își doresc calitate, tratamente de ultimă generație și consultanță individuală a propriului ten. Pornind de la acest principiu, ne-am dorit să fim clientele ei online și am purtat o discuție extrem de productivă la subiectul îngrijirii tenului primăvara.

– Augustina, știm deja că ai un program extrem de încărcat, de aceea, recunoștința noastră este dublă pentru timpul acordat. Ne dorim să aducem în discuție un subiect extrem de important precum e îngrijirea tenului primăvara. Știm cu toate că această temă reapare în discuție în fiecare primăvară, dar totuși ne dorim să nu o trecem cu vederea nici în acest an.

– Mulțumesc „O femeie” pentru această oportunitate. Adevărul este că noi trebuie să acționăm pentru a ne putea proteja pielea încă
înainte de apariția primelor schimbări ale temperaturii. Avem mereu priorități, dar în capul acestei liste ar trebui să fie timp pentru
noi, timp pentru îngrijire și sănătate. Plecând de la reperul frumuseții (culoare, semne particulare) până la acela de apărare (împiedicarea pătrunderii unor agenţi patogeni în organism), pielea noastră mai are şi funcţia de termoreglare a corpului, imunologică și, nu în ultimul rând, funcţia de organ de simţ. Pielea îndeplinește funcțiile ei cu brio, însă ce facem sau mai exact ce ar trebui să facem noi pentru ea? Și aici îmi vin în memorie cuvintele profesoarei noastre de la școala de cosmetică, care mereu ne spunea că „pielea nu este asemeni unei cămăși, care dacă s-a rupt o aruncăm și ne cumpărăm alta. Pielea trebuie îngrijită, dacă vrem să o avem frumoasă și sănătoasă toată viața”. Schimbarea vremii şi a temperaturilor îşi pun amprenta asupra tenului nostru, indiferent dacă este unul normal-mixt sau un ten cu probleme. Astfel că tenul nostru va căpăta un aspect mai tern, lipsit de vitalitate şi agresat de temperaturile variabile.

– Primăvara, pielea are nevoie de o îngrijire adaptată în funcție de tip?

– Îngrijirea tenului poate fi concretizată în trei pași: curățare, hidratare și protecție. Să le luăm pe rând. Curățarea tenului este una dintre cele mai importante etape de îngrijire a pielii, etapă care asigură succesul aplicării celorlalte produse din rutina noastră de îngrijire zilnică. Spumele și gelurile de curățare sunt cel mai simplu și ușor de folosit… sub duș. Apa tonică oferă pielii o curățare completă și o prospețime care, pe lângă faptul că, hidratează și asigură mult mai bine absorbția produsului de îngrijire aplicat imediat după, va fixa mult mai bine machiajul și îi va oferi un aspect natural și neîncărcat. Tot la categoria curățare – gomajul sau peelingul ușor se recomandă o dată sau de două ori pe săptămână. Urmează hidratarea.
Dacă vrem să avem un ten perfect, neted și strălucitor, una dintre preocupările noastre legate de rutină ar trebui să fie hidratarea pielii atât din din interior, cât și din exterior. Hidratarea din interior se poate realiza printr-un consum optim de lichide și alimente bogate în apă, dar și prin administrarea unor suplimente de vitamine cu rol în hidratarea pielii. Hidratarea pielii din exterior presupune aplicarea produselor cu efect de hidratare.

– Cuvântul „hidratare“ ne duce cu gândul la apă!

– Teoretic așa și este! Asta înseamnă creșterea conținutului de apă pentru ca tenul să rămână strălucitor, neted și cu un aspect uniform. Există însă, tendința de a se confunda pielea deshidratată cu cea uscată. În primul caz vinovată este lipsita de apă, în timp ce pielea uscată prespune insuficient sebum. Pielea uscată poate fi cauzată, de asemenea, de anumite afecțiuni sau medicamente. Aspectul tenului poate fi influențat și de factori precum stilul de viață, clima, vârsta și produsele folosite. Pentru un program de îngrijire corect este indicat să fie consultat un specialist. Protecția. Un pas esențial în rutina zilnică de îngrijire a pielii este utilizarea produselor cu factor de protecție solară, acestea reprezentând principalul ajutor atunci când este vorba de menținerea sănătății pielii, îmbătrânirea prematură și, mai ales, prevenirea apariției cancerului de piele. Există două categorii de produse pentru protecție solară: cele cu filtre chimice și cele cu filtre minerale. Filtrele chimice absorb razele UV și le convertesc în căldură la nivelul pielii pentru a o proteja de efectele nocive. Filtrele minerale, în schimb, așa cum sunt oxidul de zinc sau dioxidul de titan, creează o barieră fizică între piele și razele ultraviolete. Practic, împiedică razele UV să penetreze pielea.

– Sunt reguli valabile pentru fiecare categorie de vârstă?

– Sigur că da! Aducerea pielii la starea de confort depinde de mulți factori, însă și de o îngrijire corectă adaptată tipului de piele și, mai ales, de vârstă. Dacă pielea tânără are nevoie de curățare atentă, hidratare și protecție, pielea matură, însă, are nevoie de creme cu efect de lifting, regeneratoare, antirid și din nou… protecție.

– Unde și cum greșesc femeile cel mai frecvent când este vorba de îngrijirea tenului primăvara?

– Cea mai mare greșeală este, de fapt, lipsa ei sau și mai rău îngrijirea ,,după ureche“. Indicată ar fi vizita la un specialist (cosmetician) în cadrul căreia se face o anamneză și o analiză atentă a tenului după care se va stabili mult mai exact un plan de îngrijire.

– Este și momentul când schimbăm produsele – de exemplu cele nutritive pe hidratante?

– Ca și specialist, cu riscul de a mă repeta, primul meu sfat este că vizita la un salon de înfrumusețare ar fi cel mai indicat. Însă în urma situației pandemice din ultimii doi ani am învățat că și o consultanță online poate, la fel de bine, să înlocuiască această vizită și să stabilească un program de îngrijire corect adaptat fiecărui tip de ten.

– Când introducem SPF-ul?

– În afară de îngrijirea pielii noaptea, folosirea produselor de îngrijire cu factor de protecție solară este recomandată tot timpul anului, inclusiv celor care lucrează mult în fața calculatorului.

– Care este cel mai potrivit pentru această perioadă?

– În funcție de expunerea la radiații (solare sau computer) și tipul de piele, se recomandă folosirea factorului de protecție solară de la 15 la 30 persoanelor cu pielea mai închisă, iar celor cu pielea mai deschisă factorul de protecție trebuie să fie mai ridicat ajungând până la 50.

– Care sunt cele mai recomandate proceduri cosmetice pe care le putem face doar la salon?

– Procedurile cosmetice care ar trebui să se desfășoare doar la salon sunt peelingurile de tip chimic sau mecanic. Peelingul chimic poate fi superficial, mediu sau profund, iar alegerea profunzimii lui se va face numai împreună cu un specialist, în funcție de gravitatea problemei care se dorește a fi tratată. Peelingul mecanic (dermabraziunea) este o procedură cosmetică prin care suprafața epidermei (stratul cornos) este îndepărtată prin abraziune, fiind utilizată, în principal, pentru a îndepărta celulele moarte, pigmentările pielii și pentru a îndepărta sau a ameliora cicatricile cu ajutorul unui aparat de vacuum și vârfuri de diamant.

– Ținând cont de situația la nivel mondial pe care o trăim – stresul, nesiguranța, grija și frica pentru ziua de mâine, toate acestea își lasă amprente și asupra tenului. Ce sfat ne-ai da aici?

– Pentru că tehnica informațională a devenit indispensabilă în ziua de azi (altfel cum ați fi citit voi acest articol acum?) este inevitabil să nu ne confruntăm cu o avalanșă de informații care, cel mai adesea, trezesc sau amplifică stările de mai sus. Sfatul meu este – aer liber, sport, alimentație corectă, suplimentele nutriționale precum vitamine și minerale, muzică bună și, mai ales, timp de calitate petrecut alături de cei dragi.

– Dragă Augustina, îți mulțumim pentru acest interviu, pentru sfaturile tale foarte ample și foarte bine documentate.

 

Pentru toate cititoarele noastre care locuiesc în Germania, o pot găsi pe Augustina și pot beneficia de serviciile ei accesând acest link:  https://www.facebook.com/augustinacosmetics

⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link
Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis
⚜️Pe site-ul: www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține cu o donație aici: https://gofund.me/f1e20379
⚜️ Scrie-ne un mesaj sau înregistrează-te pe link-ul: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeQ0xmQyeKo1FuAjkapwFUpbFkHuWKsUhPCeTkTLqiIi8Stg/viewform,
iar comunitatea noastră va putea cunoaște și istoria Ta.