Povestea pe care vreau să o spun despre „Copiii diasporei” este unică, fiecare dintre protagoniști fiind special, ca și povestea lui!

SOPHIA PĂDURARU este o balerină de 14 ani. Din septembrie 2020, Sophia este elevă cu bursa de studiu de 6 ani, la una dintre cele mai prestigioase școli de balet din lume: Școala de Stat de Balet din Berlin!

Performanțele Sophiei în ultimii 3 ani sunt:
21 de premii internaționale la competiții de dans și balet;
A obtinut prima bursa internațională de studiu la vârsta de doar 10 ani! De atunci a primit un număr impresionant de 14 Burse de studiu și Certificate de acceptare fără audiție, la academii prestigioase de balet din Italia, USA, Rusia – Sankt Petersburg și Germania. Printre acestea se numără și 2 Certificate de acceptare fără audiție la stagii de pregătire cu Maeștrii ruși de la Academiile Bolshoi Moscova sau Vaganova Sankt Petersburg.


După ultima Bursă de studiu de la Școala de Stat de Balet din Berlin, Sophia a fost acceptată oficială ca elevă a Școlii , într-un an superior de studiu.
A reprezentat România la Concursul Mondial de talent “World Championships of Performing Arts” USA – Wcopa 2020 și a castigat MEDALIA DE AUR / GOLD – cu Medora Variation “Le Corsaire”
A câștigat 3 medalii de aur la concursul “Ballerina in Città” Italia și Marele Premiu “Oro supremo”. Jurații italieni au fost cuceriți de prezentare ei scenică, oferindu-i și titlul „Eccellenza nel Balletto”.

Alte distincții primite de Sophia:
“Diploma de Excelenta” oferita de Centrul Județean de Excelenta Timiș și Inspectoratul Județean Timiș, pentru premiile castigate la balet;
Premiul „Best Talent in Dance”- oferit de Wcopa Romania;
„Cea mai frumoasă evoluție artistică din Balet” – premiu oferit de Festival Child Performance.

Deși are doar 14 ani, Sophia are o experiență scenică considerabilă pentru un elev.
În ultimii patru ani, Sophia a avut șansa să danseze pe scena precum cele de la Opera Națională Română Timișoara, Teatrul Rapsodia Bucuresti, Teatrul National Radu Stanca Sibiu, dar și pe scena internațională precum „Teatrul Odeon” Italia, „Teatrul Como” – Lacul Como Italia și Teatrul Rinnovati Siena – monument Unesco.

A avut deja apariții atât în ​​presă din România , cât și din străinătate :
Revista Babilon, Revista Famost, Revista „Gift of Beauty“, „Ballet Magazine Romania”, doua apariții în revista americană „Brand Model Magazine” – categoria Dancers, precum și o apariție în „Child Talent Magazine” – USA.
A acordat interviuri la posturile de televiziune: TVR1, „Spune-mi ce faci?”, ANTENA 3 „Observator” – emisiunea „Copiii de 10 ai României”, Nasul TV, Metropola TV, Olt TV, Prima TV, Radio Art FM.

Sophia este și un elev eminent, cu multiple „Burse de merit”. A terminat clasa a 6-a cu “Bursa de merit”, Premiul 1 și media 10.00!!! La evaluarea națională din Germania, a obținut la limba engleză nivelul maxim, C1. Prin grație, talent și frumusețe, reușește prin intermediul fotografiilor să dea viața unor momente de reprezentare a baletului, realizând proiecte spectaculoase.

Beatrice Lianda Dinu: Care este munca din spatele succesului unei balerine?
Sophia Paduraru: Deocamdată eu sunt elev, balerină aspirantă și muncesc mult ca profesorii mi-au să fie mulțumiți de progresele și evoluția mea! Baletul este o artă care presupune foarte multă muncă și uneori dureri sau sacrificii. Nu am avut o vacanță adevărată de patru ani… În timp ce alți copii se joacă fără griji, erau la mare sau la munte, eu munceam în sala de balet! Au fost și dureri, provocări de ordine fizică, oboseală, însă bucuria rezultatelor obținute întotdeauna ma motivat să merg mai departe!

Beatrice Lianda Dinu: Care a fost drumul de început?
Sophia Paduraru: Am început baletul la vârsta de 5 ani și jumătate la Slatina, sub îndrumarea Dnei. Prof. Diana Ioana Vilciu și la vârsta de 11 ani am fost acceptată cu bursa la Școala de Stat de Balet din Berlin, în an superior, în clasa a 6-a. Din motive personale nu am putut rămâne atunci în Germania. Au urmat apoi admiterea cu 10.00 la coregrafie, concursuri de dans și balet, multiple burse internaționale de studiu câștigate , precum și invitații fără audiție la stagii internaționale cu profesorii ruși emeriți de la Bolshoi, Academia Vaganova, Ateneo della Danza Siena Italia, Dance Campus & Contest San Francesco di Paola Italia, Russian Masters Ballet Camp, precum și la Scoala de Stat de Balet din Berlin.

Beatrice Lianda Dinu: Care sunt oamenii care au avut o contribuție majoră la ascensiunea ta?
Sophia Paduraru: În primul rând, aș dori să multumesc primei mele profesoare, Dna. Diana Ioana Vilciu, care ma format de mică, ma susținut necondiționat și ma pregătit timp de 7 ani de zile.
Apoi, le mulțumesc din inima Dlor. Gregor Seyffert și Marek Rozycki,
personalități mondiale din lumea baletului, pentru că au crezut în mine și pentru bursele de studiu la Școala de Stat de Balet din Berlin!
Doresc să mulțumesc pentru cei 2 ani petrecuți împreună și Drei. Prof. Alina Mihai și Dlui. Prof. Alin Radu – soliști la Opera Națională Română Timișoara, pentru orele de pregătire , susținere și pentru că m-au introdus în lumea fascinantă a Operei.
Calde mulțumiri și Maeștrilor Maria și George Postelnicu, pentru cele 3 burse de studiu oferite în Italia, orele online de pregătire și fapt că m-au considerat „o tânără speranță a baletului românesc ”.


Multumesc și Profesoarei mele de la Școala de Stat de Balet din Berlin, Kristina Bernewitz, care a decis acceptarea mea într-o clasa de fete care aveau un an de studii de balet în plus față de mine, încrederea că mă voi ridica la nivel. așteptările.
Și, trecând din lumea baletului la mass media, doresc să se adreseze mulțumirile mele Dnei Beatrice Lianda Dinu pentru că a propus să reprezint România la Campionatul Mondial de talent „World Championships of Performing Arts” WCOPA USA 2020 și Ballerina in Città 2020. Faptul că anul trecut am câștigat doar medalii de aur la concurs, a determinat apariția mea în mai multe reviste și la TV, precum și propunerea pentru Top Child Performance 2020. În urma nominalizării, am câștigat și primită distincția: „The most beautiful artistic evolution in Ballet 2020”. Imediat după această reușită, am aparut în două reviste din USA și anul acesta „World of Tutu Magazine” ma ales ca Ambasador 😊
Și , nu în ultimul rând , mulțumesc părinților mei, pentru toți ce au făcut și fac pentru mine!

Beatrice Lianda Dinu :Când ai știut că baletul nu mai este doar o pasiune și devine o profesie?
Sophia Paduraru :Acest lucru sa intamplat la varsta de 10 ani, pe scena Concursului international Young Star Ballet Competition, cand dl. Gregor Seyffert mi-a oferit prima mea Bursă de studiu la Berlin.

Beatrice Lianda Dinu :Care sunt visurile tale?
Sophia Paduraru :Pentru urmatorii doi ani, mi-aș dori să fiu selectată ca reprezentantă a Școlii de Balet din Berlin pentru a dansa la prestigioasele competiții internaționale , la care elevii școlii noastre participă anual. M-aș bucura să pot dansa și ca invitat special la concursuri și spectacole.
Visul meu este să ajung Prim-balerină la Staatsballet Berlin! Muncesc mult pentru visul meu și îmi doresc ca într-o bună zi să se îndeplinească !

Beatrice Lianda Dinu :Ce sfaturi pot da micilor domnisoare pasionate de Balet?
Sophia Paduraru :Baletul nu este o artă ușoară , implică multe sacrificii. Dar, dacă visul micilor balerine este să3 ajungă balerine profesioniste, atunci le sfătuiesc să și-l urmeze cu perseverență și să muncească mult pentru a duce la îndeplinire!
Beatrice Lianda Dinu