Pur și simplu te cucerește. Întâi prin vocea ei. Apoi, prin ceea ce spune… Informații (poate) noi pentru unii, sau poate auzite (în treacăt) pentru alții, însă cărora nu li s-a acordat atenție suficientă. Poate pentru că nu era omul potrivit alături să le explice… Dar acum am cunoscut-o pe Cerasela Naie Tatu, coach și brain remodeling. 

O singură ședință cu ea te face să scoți de sub preșul subconștientului atâtea răni și traume de care nici nu bănuiai, dar care odată conștientizate îți aduc lumină și claritate despre cine ai fost, cine ești și încotro te îndrepți. Te ajută să-ți găsești unicitatea, să te cunoști pe tine însăți fără etichetele societății, să te conectezi cu interiorul tău, să alegi conștient modul în care îți trăiești de acum încolo această viață, să-ți descoperi și să-ți definești talentele, să-ți găsești echilibrul și să-l integrezi. Pentru unii poate sună ciudat, banal vorbe goale… dar pentru cei care au început să lucreze asupra lor, toate astea cântăresc greu. Acum c-am descoperit-o, femeia asta e aur curat pentru o comunitate de femei precum a noastră, aflată în proces de autocunoaștere și dezvoltare. Cerasela are și o poveste faină în spate. 

– Cerasela Tatu, un nume necunoscut pentru femeile acestei comunități. Încă… 

 

– Așa este. Încă necunoscut… Dacă e să mă prezint și mă întrebi ce-mi dictează sufletul să povestesc, atunci Cerasela Naie Tatu este omul care a ales să servească milioane de oameni aflați în căutarea păcii interioare, a frumosului și armoniei, venite din interior și reflectate în exterior. Este omul care ghidează oamenii în vindecarea traumelor, durerilor, percepțiilor grele pe care le-au avut în viața lor, atât în copilărie cât și în viața adultă. Este omul care-și dorește să fie lângă omul cu care lucrează, umăr la umăr, nu în fața lui, nu în spatele lui, ci de mână cu el în acest proces de vindecare. Pentru că această vindecare presupune iubire, frumos și trăire. 

Ce se vede din afară? O femeie, o antreprenoare, o soție, o mamă, o fiică, o antreprenoare… O Cerasela care vine dintr-o familie modestă, de lângă Pitești, România. Dintotdeauna un copil altruist ce știa să medieze sau să aplaneze conflicte și un iubitor al matematicii; știința care a urmat-o atât la liceu cât și facultate, colateral fizicii. 

 

– De unde a pornit și cum a pornit călătoria ta spre ceea ce ai devenit azi? 

 

– În ultimul an de facultate m-am căsătorit. Era în perioada crizei din 2008 – 2009, iar asta l-a determinat pe Cristian, soțul meu să grăbească procesul de emigrare în Belgia, pentru a putea să ne întreținem. La un an și jumătate după ce am terminat facultatea, am dat la Masterat, însă am ales să-l urmez în Belgia și să ne întemeiem cu adevărat o familie. Din ce mi-aduc aminte nu a fost deloc ușor. Știm cu toții că în 2010, noi românii nu aveam drept de muncă, însă aveam voie să fim liberi profesioniști, ceea ce soțul meu a și făcut, deschizându-și propria firmă, aceasta fiind și sursa noastra posibilă de venit și creștere. 

 

– Apropo, de subiectul emigrării, cum a fost pentru tine acea perioadă de acomodare pe fundalul crizei de care n-a scăpat nici Belgia? 

 

– Personal, la vremea aceea, integrarea nu am perceput-o dificilă. Am venit cu ideea să fiu parte din comunitatea de aici și asta am și făcut. Am învățat și am muncit. Plus că m-am bucurat cu adevărat de oamenii pe care-i cunoșteam, indiferent de circumstanțe: primărie, profesori, clienți, angajatori etc. Însă recunosc că din prima zi am muncit și am învățat. Ziua începea pentru mine la ora cinci dimineața. Urmau aproximativ vreo patru ore de studiere a limbii flamande, după care mergeam la școală și apoi în timpul de după-amiaza acasă iarăși învățam flamanda. În al doilea an – mergeam întâi la muncă în timpul zilei, iar seara – la școală, iar din al treilea an de Belgia seara mergeam deja la facultate, asta fiind pentru mine o mare oportunitate de a studia seara.

– Felicitări pentru ambiție de a urma o facultate într-o limbă pe care nu o vorbise-i anterior!

 

 – Mulțumesc. Cum ziceam mai devreme, totdeauna am combinat job-ul cu studiile. Și fac asta până în prezent. M-am înscris la facultatea de contabilitate, în timp ce în paralel munceam. După absolvirea celor trei ani de contabilitate, am deschis o nouă arie a vieții: aceea de a fi părinte. Am devenit mamă a doi copii extraordinari, iar experiența de a fi mamă a adus cu sine conștientizarea că vreau să învăț despre educație și neuropsihologie într-un mod mai profund. De aici am adoptat abordarea de parenting a Uraniei Cremene și am început să studiez despre cum funcționează creierul șii comportamentul uman. 

– Bănuiesc că de acolo a pornit și cariera ta în coaching?

 

– Ai dreptate. În perioada imediat următoare, am început să muncesc personal la mentalitatea mea, cu suport ghidat, prin coaching asupra comportamentelor mele moștenite sau câștigate prin experiențe proprii sau indirecte. Și de acolo a pornit drumul meu de mentoring, de coaching, de transformare a vieții mele într-o direcție aparent nouă, însă cumva cunoscută copilăriei mele. Mentorul meu mi-a sugerat că aceasta-i direcția potrivită pentru mine, iar eu am dat curs specializarilor, una după alta. Am urmat cursuri de coaching cu John Demartini și Alain Cardon, precum și cursuri de public speaking și multe altele din tot ceea ce mi-a părut relevant în acest domeniu. 

 

– Eu te-am cunoscut ca și coach și expert în brain remodeling. Pentru cei care încă nu sunt familiarizați cu acești termeni, cum le-ai explica…? 

– Metoda cu care lucrez în mare parte este metoda Demartini. Dar nu mă rezum doar la ea… Sunt mult mai multe practici care se leagă între ele și prin care susțin oamenii doritori de creștere și schimbare în a identifica și echilibra blocajele, traumele, credințele limitative. Includ în lista asta inclusiv violurile fizice, abuzurile și durerile care te țin pe loc, asemeni unor pietre pe care le cari.

 

Ce fac eu? Prin metoda cu care lucrez, prin întrebări specifice și ghidaj, susțin oamenii să conștientizeze ce percepții le dictează comportamentele, temperamentul, viața. Pentru că de cele mai multe ori, nici măcar nu suntem conștienți de modul nostru de a acționa sau a reacționa. De ce?  Ca o formă de protecție, pentru că rolul ei principal este de a ne asigura supraviețuirea, iar pentru aceasta mintea noastră bagă sub preș o parte a întregului vieții perceptuale. Riscul traumelor, durerilor, tiparelor nelucrate este de a căra toată viața cu noi aceste percepții dureroase, aceste pietre în spate. Și credeți-mă că tare grele și istovitoare sunt.

Rolul și suportul meu în acest proces este să fiu aproape și să ghidez cu iubire și  conform studiilor specifice clientul sa echilibreze aceste percepții dureroase, cât și fanteziile (pentru că avem și așa ceva). Efectiv să mergem umăr la umăr în căutarea lor. Și da.. de multe ori e greu sau imposibil să le identifici singur. În mod special cazurile de abuz, viol cer ajutor suplimentar. Însă odată conștientizate ajungem să le găsim însemnătatea, să le lucrăm, să simțim recunoștința, să facem armonie și pace cu durerile trecutului nostru, indiferent de forma în care au venit în viața noastră. 

 

Desigur, este și reversul medaliei, atunci când căutăm să ne atașăm de idealuri, le supra poziționăm în viețile noastre și ele par de neatins, iar noi cădem în depresii și dezamăgirii. În procesul de lucru aducem în echilibru, la mijloc acolo unde este recunoștință și obiectivitate, aceste tărâmuri “furate”. Și în acest echilibru poate intra orice: viața personală, viața de familie, obiectivele de viitor, business-ul (apropo, business-ul nu-i decât o reflexie a noastră, a antreprenorului).

– Ai menționat despre antreprenoriat. Avem multe femei în comunitate care conduc o afacere. Cu ce provocări specifice vin antreprenorii către tine? 

 

– Provocările specifice se leagă de etapele de dezvoltare – de la depășirea zonei de confort la ascensiunea către următorul nivel în lumea afacerilor. Sunt mulți care au crescut pe partea de business, acumulând un bagaj considerabil de cunoștințe, dar întâmpină dificultăți în aplicarea cunoștințelor la nivelul echipei lor. Sau se confruntă cu percepții negative asupra propriei persoane, care îi țin pe loc. În subconștientul lor se luptă cu comparații, stimă de sine scăzută, frustrării neîmpărtășite, oboseală, depresie, frici care îi împiedică să avanseze, îi țin de exemplu în postura de “stingere a incendiilor” în firma lor.

 

Mulți dintre cei cu care lucrez ajung la un moment de confort financiar – au capital, resurse materiale, dar au nevoie de consiliere pentru a crește în calitate de lideri ai afacerilor lor, de inițieze a schimbărilor interne, a identificări misiunii în ceea ce trebuie să ofere omenirii și să se focuseze pe aceasta. Astfel de conștientizări le poate accesa oricine alege calea cunoașterii și a creșterii exponențiale.

– Metoda Demartini – ce este ea și cum ne ajută pe noi? 

 

– Metoda te ajută să poți vedea obiectiv experiențele tale, viața ta, creșterea ta.

Te ridică la un nou nivel de conștientizare al vieții tale. Te învață să te cunoști și să-ți ghidezi parcursul tău aici pe pământ. Te susține să poți vedea că tu ești creatorul vieții tale prin ceea ce faci și ești – un co-creator al realității tale. Ești o parte din întreg, parte din Dumnezeu și prin gândurile și acțiunile tale îți co-creezi realitatea. Metoda îți oferă puterea să înțelegi/să vezi de ce ai făcut ceea ce ai făcut până în acest moment, să conștientizezi scopul tău în viață și să găsești armonia. Te ajută să ai puterea să-ți schimbi viitorul prin lucrul minții tale și să folosești legile universale pentru a vedea lucruri pe care le ai de învățat din experiențele tale. Ceea ce este interesant, dar și provocator, este că din fiecare experiență dureroasă se întrezărește bucuria care vine la pachet cu durerea, adică învățarea și creșterea. Înveți să nu rămâi blocată în suferință, ci să înțelegi de ce a venit acel moment și ce ai de învățat din el. Învățăm să iubim și să trăim conștient. 

– De ce ar trebui femeile din comunitatea „O femeie” să apeleze la serviciile tale? 

 

– Împreună vom învăța cunoașterea – o cunoaștere diferită de amprenta societății sau a părinților; conștientizarea – de ce acționează felul cum acționează, sau de ce nu acționează cum și-ar dori; puterea de a lua viața în mâini și gestionarea ei. Vom învăța cum să ne găsim pacea, echilibrul și liniștea. Vom învăța cum să ne iubim. Să vedem lucrurile altfel decât au făcut-o până acum. Pentru că în acest proces lucrăm atât pe dureri, cât și pe plăceri, pe fantezii. Învățăm să îndrăznim. Să creștem în societate, în familie, în carieră și în viață. 

 

– Ai vreo ofertă și pentru noi?

 

 – Oferta pentru platforma ar fi o primă sesiune de Zoom în care să lucrăm împreună, să aflăm cât mai multe despre noi, despre valorile noastre și metoda Demartini. Apoi, în grup în care să lucrăm pe durerile noastre, să ne împuternicim, să eliberăm vinovății, rușini și subordonări. Recomand atât coachingul individual (unu la unu), cât și în grup. Lucrul în grup poate face minuni, deoarece ne conectăm cu alții, cu energiile lor, ne susținem reciproc și ne încurajăm. Coachingul individual se poate derula în paralel cu grupul, pentru a aborda cele mai profunde traume, cum ar fi violuri sau abuzuri din trecut, cât și separat. Cei care vor să mă cunoască mai bine, îi invit pe https://ceraselatatu.ro/ sau pe pagina mea de facebook acolo unde postez aproape zilnic despre metode de lucru, conștientizări proprii sau ale clienților – https://www.facebook.com/ceraselatatu 

 

Blitz interviu 

  • Cartea de pe noptieră? 
  • Pe noptieră am mereu Caietul cu Recunoștințe. 

 

  • Sărbătoarea care adună toți membrii familiei la un loc? 
  • Zilele de naștere ale copiilor.

 

  • Motto-ul Ceraselei este… 
  • Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. M.Ghandi

 

Dragă Femeie, dacă dorești ca și povestea ta să ajungă pe pagina noastră

⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis

⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com

⚜️Ne poți susține și cu o: donație aici https://www.gofundme.com/f/sustine-echipa-platforma-ofemeiecom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer