Lentila aparatului ei foto captează doar momente magice, acele momente pe care orice părinte și-ar dori să le păstreze vii pentru eternitate – primele zile ale odorașului mult așteptat, sau poate primii pași, sau prima lui aniversare, sau o zi fără o însemnătate anume dar care a imortalizat un zâmbet, o îmbrățișare, o familie fericită, o locație nou descoperită… Trend, plăcere, moft – numiți-o cum vreți, dar altfel arată casa în care se pune preț pe asemenea amintiri.

Cristina Crăciun stabilită la Paris știe rostul acestor amintiri. Pentru că e și ea mamă și pentru că a făcut din pasiunea ei pentru fotografie o mică afacere – una frumoasă, colorată, plină de multe „mi-mi-uri”, iar aprecierile clienților ei îi dau credință de mărimea unui munte că s-a regăsit în această îndeletnicire a sa și că face bine ceea ce face. Să aflăm povestea ei.

– Cristina povestește-ne pe scurt despre tine!

– Mă numesc Cristina Crăciun. Copilăria și adolescența mi-am petrecut-o în comuna Speia, r. Anenii Noi. Am fost o norocoasă pentru că am avut mereu alături oameni minunați care m-au ajutat să cresc frumos. Un respect aparte îl am pentru profesorii care mi-au insuflat pasiunea pentru limba franceză, doar că atunci nici prin gând să-mi treacă că voi ajunge să cunosc Parisul pe viu și nu doar din poze.

– De cât timp faci parte din diasporă și de ce ai ales Franța?

– În Franța am ajuns acum 13 ani. Eram tinerică și îndrăgostită lulea de actualul meu soț, pe care l-am urmat fără să intuiesc că acea aventură de necunoscut va dura până azi. Nu știu dacă am ales eu Parisul sau Parisul pe mine, pe atunci îmi era greu să răspund la întrebarea dată, însă noua viață, peisajele, arhitectura m-au cucerit iremediabil, așa că am rămas, iar ulterior am început studiile în sfera comerțului.

– Poveșteste-ne despre activitatea ta profesională – cum ai ajuns la ideea că fotografia este pasiunea vieții tale?

– Mereu urmăream fotografi renumiți, iscusiți prin felul lor de a reda lumii propria viziune și pasiune, artistici și inventivi. Sunt și eu de fire un mare estet și ăsta a fost punctul meu de pornire. După ce am devenit mamă am înțeles definitiv că-mi doresc să dezvolt pasiunea de fotograf. Adevărul e că cochetam deja de ceva vreme dar ezitam. Până în ziua când am mers să-mi iau un Canon pentru fotografii amatori. Aceia au fost primii mei pași. Eram atât de fericită când priveam prin obiectiv și vedeam lumea altfel – contrast, culori, zâmbete și oameni fericiți. Aparatul foto mi-a permis să evadez în lumea mea. Din 2015 am început să combin reușit meseria de mamă și cea de fotograf. Cu fiecare ședință foto căpătam tot mai multe cunoștințe și tot mai multă încredere. Făceam ședințe foto mai mult în weekend, pentru că în restul zilelor lucram, de aceea, asteptam zilele de sâmbătă și duminică ca pe cele mai mari sărbători. Numai cei pasionați ar putea înțelege.

– Cum reușești să te împarți și să ai grijă de tine ca femeie, dar și de pasiunea ta?

– Jonglez, ca orice femeie, între casă, familie, muncă. Totuși, între două job-uri, gospodărie, copil, rutină zilnică găsesc timp și pentru mine. Nu uit că trebuie să-mi ofer timp de liniște și reflecție. Și mă simt binecuvântată când descoper ceva ceva nou, frumos și util.

– Ce țeluri și ambiții ai?

– Motivarea mea cea mai mare este familia. Datorită ei trec peste greutăți și oboseală, peste acele momente când îți vine să lași mâinele in jos. Datorită lor îmi reamintesc de ambițiile pe care le-am stocat acolo pe raft… le răsfoiesc și merg mai departe… Am de ceva timp un nou scop ce ține de fotografie. Cu toții știm că fotografii pot fi universali, dar mai mult specializați în o sferă anume sunt la mai mare căutare. Ambiția mea este de a deveni o profesionistă desăvârșită în zona Pregnant, Newborn și copiii de până la 5 ani. Lucrez în acest dimeniu de doi ani și anume aici mă simt liberă și relaxată, mai ales când e vorba de noi-născuți. Ei emana o energie aparte

– Care este mesajul tău pentru femeile acestei comunități?

– Doresc oricărei femei să se simte liberă de a fi ceea ce își dorește, să iasă din contextul la „ce o sa zică lumea”, să fie relaxată și ambițioasă… Să nu uite că noi femeile suntem capabile să întoarcem munții și să se simtă încrezută în ceea ce face!

 

Răspunsurile Cristinei la cele 4 întrebări ale lui Marcel Proust:
– Ce este pentru tine femeia?
– Femeia este sensul unui început.

– Ce apreciezi cel mai mult la oameni?
– Sinceritatea

– Care este cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
– Din cauza situației actuale nu mă pot realiza pe al doilea plan profesional.

– Care este floarea și culoarea preferată?
– Floarea preferată este trandafirul, iar – culoarea neagră.

Cristina ne-ai convins cu talentul și ambiția ta. Îți dorim să intri în toate topurile celor mai buni fotografi la nivel mondial.
Dragi cititoare a revistei online „O femeie din Paris” suntem o comunitate frumoasă dar unită, de aceea venim cu îndemnul de a o susține pe această tânără fotografă.

https://www.facebook.com/Craciuneasa

Cu drag echipa „O femeie din Paris”

Redactor text: Daniela Borodachi