Ne-a surprins plăcut cu optimismul și forța de viață pe care o are. Pentru că este molipsitoare și este femeia în preajma căreia ți-ar plăcea să te afli și care te impulsionează la mișcare, la schimbare, la o nouă viață. E instructor de sport cu experiență, iar pentru noi e o adevărată „albinuță”. Ne-am bucurat că a dat culoare și tonalitate întâlnirii dedicate femeilor bolnave de cancer, pe care o sărbătorim an de an în luna octombrie. Cine e Irina Guzun și care este punctul ei forte în comunitatea noastră, aflați din interviul ce urmează.

– Irina, încântată să te știm alături de noi și îți mulțumim pentru aportul tău adus comunității noastre. Te-am invitat la acest interviu ca să te provoc să ne povestești un pic despre tine.

– Mulțumesc pentru oportunitate. Îmi spune Irina Guzun și sunt instructor de sport cu o experiență de 15 ani, sunt mamă a două fetițe minunate și mama albină (regină) a femeilor albinuțe din Diasporă, cu care fac antrenamente online. Până a mă stabili în Franța, am activat 12 ani într-o rețea mare de săli de sport din Chișinău, iar de trei ani organizez aici maratoane online cu scopul de a ajuta femeile să se dezbrace de kg în plus și de complexe, transformându-le siluetele.

– Ce frumos ai zis – să le dezbrac de kilograme în plus. Vom discuta despre asta un pic mai încolo, dar până atunci spune-mi care a fost motivul care a stat la baza emigrării din Moldova?

– Decizia de a părăsi Moldova a fost una spontană, dar este o decizie pe care n-o regret pentru că dintotdeauna am iubit și visat să mă stabilesc în Franța. Aici este o parte din familia mea, sora, finii, câțiva prieteni, lucru ce m-a ajutat, oarecum, să mă integrez mai repede. Plusul cel mare este că sunt sociabilă și activez zilnic cu zeci de femei. Chiar dacă primul an a coincis cu începutul carantinei, pentru mine a fost de bun augur, deoarece mi-a venit ideea de a organiza maratoane online.

– Cum și de unde a început pentru tine pasiunea pentru sport. Există vreo poveste în spate?

– Pasiunea mea pentru sport a început în clasa a noua când am participat la o competiție raională și m-am ales cu un loc de frunte. Atâta încredere mi-a dat și atâta forță că mă simțeam cea mai puternică de pe Planetă, și apoi și profesorul de educație fizică domnul Nicolae mereu venea cu încurajări și laude la adresa mea. Chiar dacă am urmat Facultatea Relații Internaționale, Științe politice și administrative gândul meu tot la sport era. Am știut dintotdeauna că acesta este viitorul meu. Respectiv, am decis într-o zi să merg pentru a mă angaja ca și administrator la sala de sport, pe care o frecventam ca și clientă. Acolo am întâlnit-o pe Galina Tomaș, cea care urma să-mi schimbe traiectoria vieții și să mă ajute să-mi văd, în sfârșit, visul împlinit. Mi-a propus să fac paralel cu munca de administrator cursul de instructor văzând în mine abilități. Zis și făcut! Eram atât de fericită. Prindeam din mers totul. Am am reușit să dau examenele și peste o zi să mă văd în fața unui grup de femei care așteptau antrenamentul. Cred, erau vreo 30 de perechi de ochi care mă priveau… Ce să zic, la cât am transpirat în ora ceea de antrenament nu am transpirat nici la naștere (râde). Au urmat aplauze la final. Au fost primele aplauze, pentru merit și au urmat ani de zile la antrenamente, concursuri, proiecte… Am participat la numeroase concursuri de Miss Shaping, Miss Unica Sport, Proiecte Slăbește Sănătos – toate s-au terminat cu locuri de frunte. Cel mai mare rezultat a fost obținut de o clientă pe care am antrenat-o un an și a slăbit 66 kg.

– Cum au fost începuturile tale în Franța?

– Când am făcut public faptul că și în Franța voi face sport, o buna parte din clientele din Moldova m-au și contactat că vor să le fiu în continuare instructor. Asta mi-a dat mare curaj să pornesc la drum și am înțeles că nu contează locul aflării atât de mult, ci contează omul și ce lasă el în urmă.

– Și maratoanele…?

– Maratoanele nu se asociază doar cu noțiunea de slăbit. E ceva mai mult mai mult. Este disciplină, încredere, sănătate, timp de calitate petrecut pentru a schimba gândirea, obiceiurile, pentru a ieși din zona de confort, deoarece multe femei ajung la un moment dat să sa împrietenească cu kg în plus, chiar dacă au un grad mare de obezitate. Cu ele lucrez mult, inclusiv, la nivel psihologic.

– Cum te implici tu în lupta lor cu kilogramele în plus?

– Lupta cu kilogramele în plus este o lupta ușoară dacă te ții bine de un scop, dacă ești încurajată, susținută… Asta fac eu – le instruiesc. Îmi fac munca cu pasiune și răbdare, de aici și succesele. Cel mai mare rezultat obținut în maratoanele online este -50 kilograme slăbite în 10 luni… deci e posibil.

– Apropo, am văzut că ai dat startul unui alt maraton. Felicitări!

– Mulțumesc. Într-adevăr, pe 23 octombrie a început un alt maraton la care s-au înscris multe femei și asta mă bucură enorm. Femeile noastre au nevoie de ajutor și socializare. Și indiferent de activitatea care o fac, fie că sunt mame, fie că sunt angajate nu trebuie să uite de ele. Orice femeie merită să arate bine, să se simtă armonios în corpul său, să lucreze pentru prelungirea sănătății.

– E o idee minunată pentru orice comunitate. Apropo, cum ai aflat de noi, de comunitatea „O Femeie”?

– Despre comunitatea „O Femeie” am aflat în timpul unuia din multiplele evenimente. Apoi a fost Campania „Cutia cu Daruri”, în timp am devenit și membră Patreon. Mă implic cu drag în acțiuni de caritate, or, de mică am fost învățată ca din puținul meu să dau și altora. Cred că toți ar trebui să lucrăm la capitolul bunătate, iubire, dăruire… și atunci pur și simplu ne va invada fericirea.

– Irina, îți mulțumim pentru acest interviu sincer. Te felicităm și da, îți mulțumim pentru că faci parte din comunitatea noastră, pentru că ne ajuți, ne susții și ne ești mereu aproape.