Lucrurile frumoase se petrec nu doar în Diasporă, ci și acasă în Moldova. Și asta nu poate să treacă neobservat mai ales pentru noi. De ce? Pentru că e vorba de o asociație cu și pentru femei – „Women for Justice Profesional Association”. Iar noi nu putem lăsa nevalorificat nimic din ce este dedicat femeilor noastre. Asociația a fost lansată la data de 30 septembrie anul curent și a adunat personalități din domeniul juridic și nu doar. Am discutat cu inițiatoarele acestei asociații despre proiect, planuri de viitor și o posibilă colaborare de viitor pentru membrele platformei „O Femeie”. Niciodată nu poți ști de unde și cum poate începe o frumoasă etapă pentru cineva din marea noastră comunitate și femeile inițiatoarele acestui proiect minunat.

Cum a început și care a fost inspirația pentru înființarea Asociației Profesionale „Women for Justice” (AP ”WFJ”)?

Totul a pornit de la ideea unui proiect social destinat promovării drepturilor și intereselor legale ale femeile, care în timp s-a combinat cu ideea unui proiect mai vechi, destinat consolidării comunității femeilor avocate, ca ulterior ambele să se combine într-un concept nou al unei Asociații Profesionale, cu obiective mult mai largi și anume de a pune sub o umbrelă toate profesiile juridice, fapt ce încă n-a reușit nimeni s-o facă.

Care sunt viziunea și misiunea AP ”WFJ”?

Viziunea AP ”WFJ” este orientată spre consolidarea comunității femeilor din toate profesiile juridice din Republica Moldova, care promovează un sistem juridic în care femeile au voce și influență, oferind suport pentru dezvoltarea personală și profesională și contribuind la construirea unei societăți mai juste și mai echitabile în Republica Moldova.

Misiunea AP ”WFJ” este orientată spre următoarele: Advocacy și promovarea schimbării legislative; Crearea de rețele și facilitarea mentoratului; Educație și formare; Sensibilizare și informare; Colaborare cu instituții și organizații relevante (naționale și internaționale).

 

Evoto

 

Ce nume din domeniul justiției din Moldova fac parte din acest proiect?

Echipa noastră este formată dintr-un grup consolidat de avocate, care urmărește să se extindă. Suntem la etapa dezvoltării networking-ului Asociației, urmărim atragerea membrilor valoroși și activi din domeniul justiției pentru asigurarea promovării scopurilor Asociației. Prin membri înscriși avem deja nume notorii și răsunătoare în domeniul profesiilor juridice. Numele fondatoarelor Irina Burac Mihalachi și Tatiana Iurco și ale distinselor ambasadoare Cristina Oglindă, Augustina Prisacari,  Olga Secrieru este destul de cunoscut pe piața serviciilor juridice și această opțiune ajută în promovarea proiectului în cadrul diverselor evenimente.

Cum vedeți voi contribuția AP ”WFJ” în schimbarea stereotipurilor legate de profesiile juridice în Moldova, precum și rolul WFJ în promovarea și susținerea femeilor din domeniul dreptului?

Unul din obiectivele principale ale Asociației constă în facilitarea conexiunilor dintre femeile din diferite profesii juridice, prin oferirea unei  platforme pentru schimbul de experiență, mentorat și sprijin reciproc, fapt ce va contribui la crearea unei comunități prietenoase și puternice, eliminând diferențierea accentuată dintre profesiile juridice.

Totodată, prin organizarea diferitor evenimente, gen seminare/conferințe/programe de formare, Asociația își propune să sporească cunoștințele și abilitățile profesionale ale membrelor sale, în vederea dezvoltării profesionale ale acestora, iar prin organizarea diverselor evenimente motivaționale, dedicate sprijinirii femeilor profesioniste din domeniul dreptului, tindem să le oferim suportul necesar și pentru dezvoltarea personală.

Aveți deja proiecte și inițiative de viitor în cadrul AP ”WFJ”?

Sigur că da, urmează să lansăm de curând două proiecte, primul proiect va fi un mentorat, iar celălalt vizează întâlniri cu profesioniști notorii din domeniul dreptului într-un format de ”Business Breakfast”, în cadrul căruia protagoniștii vor relata într-o atmosferă degajată istoriile lor de succes, ulterior urmează să extindem orizontul Asociației prin contractarea altor Asociații similare, din diferite țări aka twinning, apoi vor urma instruiri cu universități partenere din câteva țări, precum și ne punem scop acordarea unei burse de merit pentru o studentă la drept, și multe altele.

Cum a fost primită Asociația în comunitatea juridică din Moldova?

Lansarea Asociației a avut loc pe data de 30 septembrie 2023. Suntem încântate de faptul că ideile, scopurile și programul Asociației au fost primit cu mare entuziasm de comunitatea juridică, atât de avocați, judecători, procurori, cât și funcționari publici s-au expus cu mare interes. Ne-a bucurat mult că, la evenimentul de lansare am avut imediata ocazie să surprindem un grup extins de profesioniști din diferite domenii juridice. Imediat au venit ofertele de finanțare și ne-am bucurat nespus că ideile noastre prezentate în cadrul lansării au fost remarcate de către reprezentanții unor organizații străine cu renume. Acest fapt ne oferă încredere și suport pentru investirea în dezvoltarea Asociației.

O Femeie” este prima platformă a femeilor moldovence din diasporă, dar și a celor de acasă. Ce proiecte credeți că s-ar plia cu grupul nostru țintă?

Proiecte sociale, dar și campanii, evenimente de sensibilizare destinate promovării drepturilor și intereselor legale ale femeilor. Pe lângă aceasta, ar mai fi și consultarea femeilor din diasporă în domeniul juridic, de către membrii noștri sau alți profesioniști din cadrul Asociației.

Și dacă acestea există, aveți o viziune cum ar arăta impactul pe termen lung al Asociației asupra comunității de femei din Moldova și diasporă?

Ne dorim consolidare și promovarea la nivel legislativ a mai multor schimbări, iar din moment ce inițiativele sunt susținute de un grup extins, este mult mai ușor de promovat. Considerăm că, pe acest segment putem atinge un impact pe termen lung. De fapt, networkingul este un instrument vital pentru existența unei Asociații sau Organizații, de aceea este foarte important să fim cât mai aproape de femeile noastre din Diasporă și să putem contribui reciproc la dezvoltarea intereselor reciproc avantajoase. Un eveniment comun, o prestație publică comună ar reflecta un interes sporit față de misiune noastră și ara duce un adaos valoare pentru evenimentele organizate de femeile din Diasporă.

Intenționați să sprijiniți dezvoltarea profesională și personală a femeilor din domeniul juridic din țară, dar de peste hotare?

Da, comunitatea de femei profesioniste din domeniul juridic, dar și anumite grupuri țintă de femei, care vor fi susținute de programele sociale, nu țin doar de vectorul teritorial Republica Moldova, avem o comunitate numeroasă în diasporă, pentru care va prezenta interes implicarea în anumite proiecte, pentru a face schimbări acasă, dar și a facilita schimbul de experiențe. Mai mult decât atât, acum ducem negocieri în implementarea unor programe de instruire a femeilor în domeniul juridic, într/o universitate de peste hotarele țării. Apoi vor fi implementate și stagii la companii străine sau locale, prin intermediul iarăși parteneriatelor. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm programul de mentorat pentru femeile din domeniul juridic, pentru ca acestea să beneficieze de cunoștințe mai aprofundate și mai diverse în domeniul selectat. Colaborarea cu comunitatea internațională de femei este un element esențial pentru Asociația noastră, deoarece ne dormi să spargem anumite stereotipuri și să creștem împreună o percepție sănătoasă despre femeile din justiție, cu realități și mituri deconspirate.

Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim succes în toate proiectele voastre. Toți cei care sunt intersați și doresc mai multe informații pot accesa pagina „Women for Justice Professsional Association”.