Le are pe toate – inteligență, carismă, cunoștințe în domeniul ei de expertiză și aici lista poate continua… Iar atunci când am pus la cale work-shop-ul „Valorificarea potențialului feminin” (din cadrul proiectului „Noi șanse și speranțe pentru femei” finanțat prin Programul de Combatere a Violenței Domestice în Moldova, susținut cu fondurile Fundației Oak) am știut, fără echivoc, că întâlnirea va fi una peste așteptările noastre. Și așa a fost!


Larisa Cepoi a fost ca o gură de aer proaspăt pentru comunitatea de femei, participante la work-shop. A știut cum să le deschidă sufletul și să le ungă rănile. De aceea, ne-am dorit ca acest articol să ne permită să o cunoaștem și mai bine. Pentru că ne dorim o permanentă colaborare cu ea. Pentru că mai sunt atâtea inimi de deschis și răni de tămăduit. Iar ea poate s-o facă atât de profesionist, sufletist și frumos.

– Larisa, deși știm că ai un program mega încărcat, îți mulțumim pentru timpul dedicat acestui interviu. Vom începe cu întrebarea care-i macină azi pe mulți – atât dintre cei plecați, cât și dintre cei rămași – cum e nu doar să te naști și să trăiești în Moldova, ci și să continui să crezi în viitorul ei?

– Sunt născută în Republica Moldova, iar până la 19 ani am avut ocazia să cresc și să absorb multe lucruri frumoase de la părinții mei, să mă îmbrac în valori bune de purtat în lume și să învăț să mă ridic inclusiv atunci când viața ne mai poartă pe valuri. La 19 ani am plecat într-un schimb de experiență în Marea Britanie, apoi am mers în Irlanda și acolo mi-am trăit cele mai autentice lecții de viață, care m-au pregătit pentru examenele vieții.

 

– Dacă e să vorbim de Moldova, care sunt provocările cele mai mari cu care te confrunți în calitate de cetățean?

– După cinci ani trăiți în Irlanda, am revenit acasă, tot cu entuziasm și dorință de a zâmbi, de a schimba lucrurile și de a implementa lucrurile frumoase din diasporă. Dar, lucrurile noi se lasă greu de acceptat la noi încă, deși acum la zece ani distanță de când sunt acasă, văd o deschidere mai mare din partea oamenilor spre dezvoltare, implicare civică și sprijin. În calitate de cetățean al Republicii Moldova, mi-ar plăcea să văd mai mult bun simț și competență la ghișeele serviciilor publice, autoritățile să devină consultanții cetățenilor, astfel încât să învățăm să fim din ce în ce mai corecți și mai transparenți în serviciile și acțiunile pe care le prestăm.

– Și realizările…?

– În Moldova, avem potențial și oameni dornici să aducă valoare societății. Schimbându-ne felul de comunicare, atitudine, credințele limitative și atitudinea, putem reuși, chiar dacă pare o cale lungă. Reprezint școala de coaching și dezvoltare personală din Marea Britanie Noble Manhattan Coaching în Republica Moldova, România, Serbia și Ungaria și am ocazia să cunosc oameni minunați de acasă și din diasporă, care vor să investească în ei prin programele școlii.

Cresc o comunitate internațională de coachi, care promovează coachingul în societate, implementez alături de echipa mea programe de coaching în companiile din Moldova și mă bucur mult să văd cum managerii, antreprenorii pun din ce în ce mai mult accent pe potențialul uman și pe dezvoltarea abilităților în echipă. Prin proiectele personale și sesiunile de coaching, ajung printr-un click în orice colț al lumii, ajung la sufletele femeilor din diasporă care vor să devină mai încrezătoare, să aducă claritate în viața lor, care vor să se reinventeze indiferent de locația geografică pe care o au, scăpând de frici și tipare.

– Te implici în activitățile diasporei și ale societățile civile? Dacă da, cum anume?

– În ultimii doi ani și jumătate, pandemia m-a conectat la mii de femei dornice să îmbrățișeze schimbarea, iar eu știu cum e să vrei să faci mai mult, știind că meriți și poți, pentru că am fost în acel punct. M-am reinventat și eu și mi-am crescut abilitățile de comunicare, de stabilire a raportului cu oamenii și am scăpat de multe frici ca să fiu împăcată cu mine și să mă accept, acționând când pot. Astăzi, la invitația comunităților din diasporă, particip la evenimente pentru a aduce inspirația mai aproape de ele, pentru a le împărtăși din experiența și expertiza mea în coaching exerciții și tehnici, care m-au ajutat să depășesc barierele în viață, să învăț să cred în mine, să devin empatică și să scap de tipare, limite, care de foarte multe ori, ne împiedică în creșterea noastră. Aceste evenimente sunt destinate femeilor, indiferent de rolul pe care îl au, vârsta sau locația geografică. Noi toate avem nevoie de a prinde aripi și a aspira la mai mult, de a avea încredere în noi și de a învăța să ne valorificăm potențialul nostru. Și eu am fost una dintre ele – știu cum e să ai în jurul tău oameni care îți servesc drept ghid pe cărările încă ne explorate.

– Ai pe cineva plecat în diasporă? Dacă da, unde și de cât timp? Cât de des vă vedeți? Cum vă alinați dorul unii de alții?

– Ai noștri sunt oriunde în lumea asta. Pe deoparte mă bucur să văd implicarea lor în proiectele ce duc către Republica Moldova, lucru care nu e deloc ușor, dar care aduce un impact foarte mare în societate. Pe de altă parte, experiențele bune care le trăiesc în diasporă, ne învață atâtea lecții, iar tot ce aș vrea să învățăm este să implementăm în familiile noastre, cercul de prieteni și apoi în societatea noastră.

Am mulți prieteni, rude peste hotarele țării, sora mea este stabilită în Irlanda și se implică de câțiva ani în proiecte sociale, mobilizând astfel diaspora din Irlanda. Setea de comunicare ne-o stingem datorită rețelelor de socializare. Comunicăm de câteva ori pe săptămână, inclusiv le oferim posibilitatea copiilor noștri să interacționeze și să se apropie, dar întâlnirile fizice, îmbrățișările și strângerea la piept, așa plină de vibrații și uneori câte o lacrimă scăpată pe obraz, nu poate fi înlocuită de nici o rețea de socializare, oricât de automatizată nu ar fi. Obișnuiam să ne vedem cel puțin o dată pe an, dar după izolarea peste noapte din pandemie și a războiului din țara vecină, am conștientizat cât de sănătos este să savurezi orice clipă alături de oamenii dragi, oamenii tăi. Anul acesta ne-am întâlnit de trei ori deja.

– Te-a încercat vreodată gândul să emigrezi din nou? Ce te-a ținut pe loc?

– Am simțit cum e să e educi în altă țară, după cinci ani trăiți în Irlanda. Fiind în țara oportunităților am învățat să văd oportunități, dar nu probleme în jur, iar dacă mi se închide o ușă, să bat la alta, dacă și cea de-a doua se închide, îmi fac eu ușa proprie. Când am simțit că pot da din puținul meu celor din jur am revenit acasă în Republica Moldova, iar astăzi sunt foarte împlinită să știu că pot prin programele de coaching contribui la schimbarea oamenilor ce și-o doresc.

– Din ceea ce ai văzut în Irlanda, Marea Britanie sau alte țări, ce te-a impresionat și ce ți-ai dori să implementezi acasă?

– Atitudinea, deschiderea de a învăța, introducerea în sistemul de educație a materiilor ce ar contribui la dezvoltarea abilităților. Copiii noștri au nevoie de a fi învățați cum să scape de tipare, etichete și frustrări, pe care noi, în calitate de părinți, le tragem după noi. Noile generații au nevoie de sprijin de a le valorifica potențialul, nu de a-i bloca și critica. Mi-ar plăcea să avem drumuri bune și călătoriile cu transportul public să devină o plăcere, iar autoritățile publice locale să fie aproape de nevoile cetățenilor.

– Cum ai aflat despre noi și care ar fi aportul tău pentru comunitatea „O femeie din Paris”?

– Ne-am găsit reciproc. Cunoșteam proiectele Vioricăi și implicarea ei activă în diasporă. Apreciez enorm munca și scopul pe care-l are, iar revenind acasă Viorica m-a invitat să particip în calitate de trainer la un work-shop pe care l-a organizat pentru femeile din Republica Moldova – Valorificarea potențialului feminin.

– Ai identificat care ar fi misiunea ta pe acest pământ?

– Misiunea mea este să susțin oamenii să se dezvolte personal prin coaching, devenind mai încrezători, mai curajoși și autentici.

– Ai timp pentru tine?

– Am învățat să îmi aloc timp, să fiu cu mine, cu gândurile mele. Aceste lucruri mă ajută să fiu o soție și mamă autentică, care dă copiilor din fericirea și împlinirea ei, familiei, părinților și oamenilor cu care interacționez.

– Dragă Larisa, îți mulțumim. Dragi cititoare, vă invităm să vizitați pagina Larisei și să o contactați în privat pentru a rezolva profesionist problemele care vă macină. https://larisacepoi.com/despre-mine/

 

Articolele noastre pot fi citite în câteva surse media:

⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține cu o donație aici : https://gofund.me/f1e20379
⚜️ Scrie-ne un mesaj sau înregistrează-te pe link-ul