Pe Mariana Caracaș nu poți să n-o cunoști. E „mauvais ton”, cum s-ar spune, pentru că face parte din categoria femeilor care mișcă țara din loc. Primul contact direct cu ea a fost atunci când ne-a făcut o instruire pe platforma „O Femeie” legat de subiectul scrierii de proiecte și granturi. Apoi, ne-am convins de valoarea acestei femei, încă o dată, când acum câteva săptămâni v-am întrebat într-o postare – cine ar fi femeile cu care ați dori să organizăm live-uri sau despre care să scriem articole și numele Marianei s-a regăsit bineînțeles în acea listă… Și tot ea, ieri, la lansarea platformei www.avahelp.md. Mariana a fost prezentă și s-a făcut remarcată (ca de obicei) prin stilul ei de implicare datorită proiectelor care scot în prim plan educația și femeile în egală măsură. Azi, Mariana a ajuns pe platforma „O Femeie” pentru a ne face cunoscută nu doar propria poveste, ci și una din activitățile cu care s-a făcut remarcată.

– Dragă Mariana, e o onoare să te avem astăzi aici alături de noi pe platforma „O Femeie” și îți mulțumim pentru interesul și implicarea ta. Dar, să admitem că mai sunt femei care nu te cunosc, respectiv apare întrebarea – cine este Mariana Caracaș?

– Sunt o femeie împletită din aceeași esență ca oricare alta, dar distinctă prin vibrația proprie. Zilele mele sunt un carusel de emoții: uneori mă simt capabilă să mut munții, alteori nu vreau să mă dau jos din pat. Inima mea pulsează în ritmul nesfârșitei sete de cunoaștere, un tovarăș fidel al existenței mele. Ziua mea nu e completă fără a absorbi o nouă lecție de viață, fără a rumega un gând provocator sau fără a-mi pune întrebări despre scopul existenței mele.

– Te știm foarte implicată în multe proiecte. Ce studii/cursuri/formări au stat la baza lor?

– Am o bază academică solidă – o licență și un master în Științele Educației de la Universitatea de Stat din Republica Moldova. Colecția mea de cunoștințe include și certificări în antreprenoriat și managementul proiectelor atât în țară cât și peste hotare, precum și absolvirea Academiei de Liderism a Femeilor. Momentan, sunt parte a generației 2023/2024 la BUSINESS ACADEMY din România și aspir la acreditarea de Certified Manager, în conformitate cu programul „Cambridge International Business Studies”. Visul meu nu se oprește aici; tânjesc după un MBA finalizat până la 40 de ani și o diplomă de doctorat, pe care să o obțin în timp ce-mi voi crește nepoții.

– Felicitări pentru ambiție. Cunoscându-te deja, suntem sigure că vei reuși. Povestește-ne despre proiectul Better Version?

– Proiectul Better Version a început în Londra, în toamna anului 2018 și s-a născut în Moldova în iarna lui 2019, în curând proiectul împlinește cinci ani. De fapt, el a început în parteneriat cu Eugenia Caracaș fondatoarea centrului. Eu am fost alături și am contribuit împreună la crearea acestui proiect, de la Logo-ul firmei, la atragerea de fonduri, aducere de cursuri noi și deschiderea de filiale noi în alte câteva orașe din Republica Moldova. Centrele noastre, situate în Călărași, Cahul și Ungheni, oferă copiilor acces la cursuri de înaltă calitate de engleză, aritmetică mentală și robotică.

 

– Hmm, se pare că Better Version a început cu voi – șlefuind din fiecare cea mai bună versiune a voastră…?

– Ai dreptate! Trebuie să recunosc că am evoluat mult ca persoană în timpul administrării centrului și voi continua să fac asta indiferent de proiectele pe care le voi administra pe viitor. Am sădită în mine sămânța auto perfecționismului și foamea de cunoaștere. Eu nu știu alt mod de manifestare decât a vrea să fii cu fiecare zi mai BUN, iar această bunătatea se referă la toate domeniile – material, intelectual, spiritual.

 

– Înainte să trec la următoarea întrebare, spune-mi te rog unde putem afla mai multe informații legat de proiectul Better Version și dacă putem noi diaspora beneficia de serviciile centrului deschis de voi?

– Better Versions e școala pe care trebuie s-o facă orice copil. Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/BV.personaldevelopment?mibextid=ZbWKwL. Copiii din diaspora pot beneficia de cursuri de aritmetica on-line, la moment avem clienți din Franța, Germania. Iar femeile care vor să se-ntoarca acasă și să își deschidă o afacere pentru serviciile de consultanta mă găsesc pe pagina de Facebook.

– Ai multe proiecte în care ești implicată, totuși pentru ce servicii putem apela la tine?

– Organizez evenimente pentru femei la nivel național, sunt ambasadoare unui proiect internațional în domeniul călătoriilor. Dar, în fiecare zi ofer servicii de consultanță atragere fonduri și scriere proiecte de finanțare. În următoarea perioadă cu aceste servicii o să fiu utilă clienților mei.

– Mulțumim. Bine de știut cui să ne adresăm pentru diferite consultații. Ce nu știe lumea despre tine ca persoană?

– M-am prins nu odată la ideea că oamenii au ocazia să-și facă o anumită impresie despre mine pe rețelele sociale, dar care nu întotdeauna reflectă realitatea. Mi se spune de multe ori că par o persoană superficială și greu de abordat. În viața de zi cu zi sunt o persoană caldă și cu picioarele pe pământ.

– Cel mai mare regret al tău de până acum…?

– Am refuzat o invitație la o cană de ceai, am glumit desigur. Nu, am regrete până acum dar urmează să le fac.

– Dragoste sau bani…?

– Pentru mine personal iubirea este modul universal de limbaj al omenirii. Din lipsă de iubire de sine și de ceilalți cred că trecem astăzi prin criza aceasta morală universală, care pune în pericol supraviețuirea noastră ca specie umană. Rămâne de văzut dacă ne va salva iubirea, în generațiile care urmează.

 

– Rezonez cu ce zici tu, pentru că tot mai des primim „mesaje” din partea Divinității despre iubirea care vindecă… Care este cel mai mare defect al tău?

– Cred în bunătate.

– Frumos. Dacă am avea cu toții acest defect, azi lumea ar fi alta… Apropo, crezi în prietenia dintre femei?

– Da, cred și am binecuvântarea de a avea niște femei minunate în viața mea, nu multe dar ale mele, și ele știu că le iubesc și sunt acolo pentru ele.

– Pe ce ai cheltui bani cu plăcere?

– Pe cărți. Nu știu cum se face că au fost multe ocazii la rând când eram în librărie și scoteam din portofel ultimii bani și-i dădeam pe cărți. Cele mai multe burse în timpul studenției s-au dus tot la librării. Anume ele, cărțile, mi-au conturat percepția asupra lumii și femeia care sunt azi. Apoi dau cu plăcere inclusiv ultimii bani pe cursurile de dezvoltare personală și desigur pe călătorii. Anume ele, mă pun în cunoaștere cu alte culturi, persoane și mă ajută să-nțeleg către ce aspir în această lume. Citisem undeva că în decursul vieții noastre ajungem să întâlnim/cunoaștem în jur de 10 000 de oameni. Îți imaginezi din 8 000. 000. 0000, cât de limitați am ajuns să fim în acest proces al interacțiunii umane?!

– Crezi că ți-ai găsit menirea în această lume?

– În ultimii ani, am fost profund implicată într-o călătorie introspectivă, căutând să descopăr rostul meu în această lume. Anul acesta, am ajuns la o revelație profundă, înțelegând că adevărata bucurie se află în trăirea deplină a vieții. Am realizat că fiecare experiență și fiecare decizie pe care o iau mă îndrumă către ceva mai mare, către acel scop esențial pe care îl numesc „sensul vieții”. Această conștientizare mă motivează să privesc viitorul nu ca pe un șir de întâmplări aleatorii, ci ca pe o cale plină de sens și împlinire personală.

– La ce nu ai renunța niciodată?

– La oamenii pe care îi iubesc, familie, prieteni.

– Ce nu poți trece cu vedere la oameni?

– Mă deranjează profund când oamenii se prefac a fi ceea ce nu sunt sau când își arogă meritele pentru munca pe care nu au realizat-o. De asemenea, răutatea, atât în manifestările ei generale cât și în cele specifice, mă afectează. Pupincurismul este un alt aspect pe care îl resping categoric. Personal, am conștientizat că aceasta nu este o trăsătură ce mă definește și nici nu o doresc, deși ea aduce beneficii oamenilor – rapide și consistente. Când simpatizez pe cineva, îi acord aprecierea și admirația mea sinceră și necondiționată. Niciodată nu m-am angajat în proiecte sau nu am construit relații doar pentru a obține beneficii personale. Cred cu tărie în valoarea relațiilor autentice și în importanța de a rămâne fidel propriilor principii și convingeri.

– Ce nu poți accepta categoric sub nicio formă…?

– … cenzura, în gândire, în exprimare, în mod de viață. Anume de asta Divinitatea ne-a creat să fim liberi. Iar libertatea ca și dragostea, constituie esența de bază a personalității noastre.

– Unde te vezi în următorii ani!!

– … mă văd pe un drum ascendent de evoluție personală și profesională. Aspir să împărtășesc cu lumea bogăția cunoștințelor și valorilor umane pe care le-am acumulat de-a lungul timpului. Vreau să creez ceva durabil, ceva ce va continua să vorbească despre esența mea și în absența mea fizică. Am în minte o multitudine de proiecte și idei pe care doresc să le transform în realitate. Sunt conștientă că timpul este o resursă prețioasă și sper ca Divinitatea să-mi acorde suficient pentru a putea materializa fiecare dintre aceste planuri.

– Mariana, noi toți avem nevoie de oameni ca tine, respectiv, suntem mai mult decât sigure că Divinitatea are grijă să-ți audă gândurile și să le ducă la îndeplinire. O penultimă întrebare – către cine îți îndrepți omagiul de recunoștință?

– Cel mai profund sentiment de recunoștință din viața mea îl port față de mama. Ea este și va rămâne stânca mea de susținere, criticul cel mai aspru, dar și cel mai mare încurajator în călătoria mea. Mama a fost cea care mi-a modelat caracterul, m-a învățat lecții de viață prețioase și m-a susținut în momentele critice. Este cea care mi-a oferit rădăcini și aripi în același timp.

În aceeași măsură, vreau să-i mulțumesc enorm soțului meu, cel care mă însoțește în această călătorie a vieții. El este pilonul meu de stabilitate și sursa neîntreruptă de iubire și susținere. Mă bucur că am alături un partener care îmi respectă independența, îmi permite să experimentez, să explorez și să mă dezvolt în propriul meu ritm.

Nu, în ultimul rând băiețelului meu Luca, pentru care vreau să devin în călătoria lui exemplu cel mai elocvent de urmat!!

– Dragă Mariana nu m-am îndoit nici pentru o clipă vii cu multă valoare, dar acum pe final de interviu, pot să confirm că e vorba de mult mai mult decât ne-am așteptat. Îți mulțumim și bun venit în sânul comunității noastre. 

– Mulțumesc și eu.