În perioada 19.08.23-27.08.23, comunitatea de moldoveni din Norvegia a avut parte de un eveniment cu totul special – Zilele Moldovei în Diasporă. „A fost o ocazie unică de a sărbători cultura, tradiția și apartenența de neam și țară de departe de ea. Activitățile s-au desfășurat în cadrul programului de sprijin a acțiunilor culturale și educaționale din diasporă, care face parte din Diaspora Engagement Hub (DEH) cu sprijinul financiar al bugetului de stat al Republicii Moldova”, ne-a povestit Diana Cazacu, președinta Asociației Østeuropeisk Kvinneforening EVA, care în traducere înseamnă Asociația Femeilor din Europa de Est EVA. Evenimentul s-a petrecut datorită echipei asociației cu care se organizează totul, patru femei creative și fără astâmpăr, Natalia Țurcanu, Olga Bucur și Snejana Rogozenco.

Evenimentul care s-a desfășurat pe perioada câtorva zile a fost unul tematic.

Workshopul Pentru Copii – Desenând Moldova
Pe 19.08.23, a avut loc un workshop captivant dedicat celor mai tineri membri ai comunității. Copiii au fost invitați să-și dezvolte creativitatea și cunoștințele despre Moldova. Cu vopsele și hârtie, au realizat un baner reprezentând harta Moldovei și au învățat despre istorie și tradițiile țării de unde-și trag rădăcinile.

 

Atelierul „Coasem Ie cu mândrIE”
Pe 20.08.23, femeile pasionate de artă cusutului au avut șansa extraordinară de a descoperi secretele iei autentice. Atelierul a oferit informații valoroase despre croirea și semnificațiile ornamentelor de pe o ie autentică. Participantele, cot la cot cu ghizi calificați în crearea acestor bogății autentice, au învățat cum să creeze piese vestimentare de o asemenea valoare.

Expoziție de Costume Naționale, Bucate Tradiționale, Seara Filmului Moldovenesc
În zilele de 22.08.23, 26.08.23 și 27.08.23, a avut loc o expoziție de costume naționale. Fiecare costum a fost cusut manual de către meșterițele de la Șezătoarea Basarabiei. Evenimentul a fost marcat de diversitate culorilor, simbolurilor și poveștilor cusute cu măiestrie pe cămășile tradiționale. Fiecare costum este o carte deschisă despre istoria și cultura Moldovei.

În plus, bucatele tradiționale moldovenești a făcut deliciul vizitatorilor datorită gusturilor „de acasă”. La fel, cei prezenți au avut ocazia să vizioneze filmul „Resentiment” 2019, regizat de Natalia Shaufert.

Snejana Rogozenco – Rustic de Moldova
Expoziția a fost încununată de picturile realizate de moldoveanca Snejana Ro. Farmecul peisajelor rustice moldovenești a trezit multe amintiri și emoții printre vizitatori. Mulți au admirat locuri cunoscute, pe unde au fost, văzut și vizitat. Fiecare tablou a fost o fereastră către Moldova, iar vizitatorii au apreciat originalitatea și talentul artistei.

Global Gathering – Un Festival de Culturi și Tradiții.
Eveniment dedicat Zilelor Moldovei în Norvegia a fost parte a festivalului mai amplu Global Gathering, organizat de comuna Ullensaker din Norvegia. Festivalul aduce împreună culturi și tradiții din întreaga lume, iar comunitatea moldovenească a fost mândră să-și prezinte moștenirea. Dialogul intercultural și schimbul de experiență au fost în centrul festivalului, într-un efort de a aduce laolaltă medii segregate și de a promova diversitatea culturală.

 

„Ce ține de comunitatea moldovenească din Norvegia, aceasta este numeroasă și activă. Participă la diferite evenimente culturale și educaționale, precum ateliere de Crăciun, Paște sau seminarii informative, sau precum e cea mai recentă – Zilele Moldovei în Norvegia. Fiecare întâlnire este o ocazie minunată de a celebra identitatea și cultura moldovenească, de a împărtăși tradițiile cu ceilalți locuitori din comuna Ullensaker și de a consolida legăturile dintre comunitatea moldovenească și cea norvegiană. Este un exemplu elocvent de cum diversitatea poate să aducă bucurie, cunoaștere și uniune în lumea noastră tot mai interconectată” a concluzionat Diana Cazacu.

La acest eveniment au participat toți locuitorii din comună și din împrejurimi de diferite naționalități – ucraineni, sârbi, iranieni, indieni… foarte mulți. Au fost iremediabil cuceriți prin cântece, dansuri, bucate tradiționale. A fost tributul pentru că anul acesta a fost prima dată când comunitatea de moldoveni a avut atât de mult spațiu și atenție în cadrul acestui festival.