Străinătatea vine la pachet cu diferite provocări, unele mai mari, iar altele mai mici. Chiar și așa, moldovencele noastre rămân a fi gospodine oriunde și oricând, indiferent de circumstanțe și locul de trai. De această dată, vorbim despre Olga Popa, o tânără mămică din raionul Fălești, care de câțiva ani îndulcește oamenii din diasporă cu cele mai delicioase produse de patiserie. Totul a început acum trei ani, când Olga s-a stabilit cu întreaga familie în inima capitalei Marii Britanii, Londra. Și cum talentul te urmărește pretutindeni, acolo, Olga s-a regăsit în bucătărie. Mai bine spus, în bucătăria în care astăzi se coc, cu siguranță, adevărate delicii culinare. Dar nu crezi până nu încerci, nu? Admirându-i munca, te gândești involuntar: Ce bine ar fi să avem fiecare câte-o Olga Popa pe aproape… sau măcar o patiserie de-a ei pe la colțul casei noastre. Dar despre asemenea visuri, eroina noastră ne povestește în interviul de mai jos.

– Olga, după ce ți-am tot admirat rodul muncii, vrem să te descoasem. De unde vii?

– Sunt Olga Popa și m-am născut într-un sătuc micuț din raionul Fălești, dar mulți mă cunosc după alt nume, cel de Niko_chocolate_fruits.

– De cât timp faci parte din diasporă și de ce ai ales Marea Britanie?

– Am decis să emigrăm împreună cu soțul pentru a ne oferi șansa la o viață mai bună nouă și copiilor noștri. Acum trei ani am ales ca destinație Marea Britanie, stabilindu-ne la Londra, orașul care până în prezent ne oferă foarte multe posibilități de dezvoltare personală. Azi suntem bucuroși să facem primele bilanuțuri ale evoluției noastre.

– Poveșteste-ne despre activitatea ta profesională – cu ce te ocupi, cum ai ajuns la gândul că anume patiseră vrei să te faci?

– Aici a început și aici a luat naștere noua mea mini afacere de dulciuri. Iubesc să gătesc de când mă știu. Pasiunea pentru patiserie am îndrăgit-o de la răposata mea bunică, o femeie de aur care mereu avea pe masă ceva dulce copt, inventat, adaptat după alte rețete. Am decis să-i urmez calea așa că am făcut studii în domeniu, pe care am putut să le pun în practică în perioada când mă aflam în concediul de îngrijire a copilului. Copturile și dulciurile nu dispăreau de pe masa noastră. Exact ca în copilărie. În timp, bucătăria a devenit locul meu de relaxare și meditare. Într-un asemenea moment s-a născut ideea de a creea ceva frumos și gustos pentru oameni. Așa a apărut Niko_chocolate_fruits.

– Foarte frumos. Spune-ne secretul, cum reușești să ai timp de tine ca femeie, dar și de afacerea ta?

– Sunt ajutată de soț, un om înțelegător, mereu aproape de mine și de ideile mele, care știe când și cum să-mi dea un sfat, care e gata oricând să preia sarcinile gospodăriei, dar mai ales grija pentru copil atunci când eu sunt ocupată. Eu am timp să creez noaptea, după ce îmi adorm copilul. Merg la bucătărie, acolo unde am liniștea mea și mă pot concentra pe ceea ce fac.

– Ce țeluri și ambiții ai?

– Am foarte multe planuri pe viitor. Unul din ele să-mi deschid o patiserie – un mini paradis al meu, și nu în ultimul rând, să-mi cresc frumos familia și eu alături de ea, or, o familie fericită și sănătoasă este una din cele mai mari realizări și scopuri pe care și le dorește orice femeie.

– Care este mesajul tău pentru femeile acestei comunități?

– Femeilor, fiți așa cum vreți, iubiți-vă, dezvoltați-vă, puneți-vă cât mai multe scopuri și realizați-le. Viața asta-i prea scurtă s-o trăiești așa cum vor alții.

Răspunsurile Olgăi la întrebările lui Marcel Proust:
– Ce este femeia pentru tine?
– Oh, pentru mine femeia e un vulcan care poate înfrunta orice și nu știi când și în ce zi va exploda.
– Calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la oameni?
– Sinceritatea.
– Care a fost cea mai mare pierdere sau nerealizare a ta?
– Cele mai mari pierderi sunt cele omenești. E trist când te gândești că oamenii dragi sufletului poate îi vei întâlni, dar nu în viața asta…

Femeile inspiră și inspiră frumos. Cu siguranță că Olga în timpul apropiat își va deschide o afacere dulce. Dar până atunci, fiecare produs de-al ei merită degustat, iar fiecare recenzie este binevenită pentru cofetari ambițioși, precum e ea. Cât de iscusită este gospodina din Falești, puteți afla pe următoarele pagini de Facebook și Instagram: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011428771767

 

Cu drag echipa „O femeie din Paris”

Redactor text: Daniela Borodachi

SMM_ Ana Gîlca