Vezi Galeria

CUM SE FACE BRÂNZA DE VACI ÎN CONDIȚII DE CASĂ ?

Cum se face laptele prins?

Am pus laptele într-o oală curată și încăpătoare pe care am acoperit-o cu un tifon curat. Am lăsat laptele la temperatura camerei (la mine 22-23°) 36 de ore. Dacă este mai cald, se va prinde mai repede. Mai rece de 21° C nu ar trebui să fie. Bunica urca oala pe credenț (adica pe bufetul din bucătarie) pentru că sus e mai cald. Tot acolo punea la dospit și aluatul pentru cozonaci.

Ținând cont că este luna ianuarie și am 22° C în bucătărie fermentarea și coagularea au durat un pic mai mult – de joi de seară până sâmbătă dimineața.

Scuturam un pic de oala și observăm că laptele s-a prins: deasupra avem grăsimea și dedesubt laptele, parcă gelatinos, de consistența iaurtului. Este perfect! Unii mănâncă acest lapte prins (acru, batut, chisleag) ca atare, după adunarea smântânii de la suprafață și amestecarea energică cu un tel a restului compoziției din oală. Se trece la frigider și poate fi consumat în decurs de câteva zile.

Cum se încălzește laptele prins pentru a se transforma în branză de vaci?

Se pune oala pe foc mic și se încălzește ușor. Nu vom depăși sub nicio formă 50° C așa că avem nevoie de un termometru de bucătărie. Dacă depășiți această temperatură, brânza va ieși cauciucată și nu faină și cremoasă. Dacă brânza este grasă și temperatura este controlată, brânza de casă va ieși cremoasă și bună.

Cu o lingurĂ mare ridicam de jos În sus compoziția, astfel încât să nu distrugem bucățile mari de branză formate. Lucrăm cu grijă! Astfel și grăsimea de la suprafață se va încorpora frumos în branză. NU amestecăm circular, nu amestecăm energic! Doar ridicăm delicat bucățile de brânză de la margini și le răsturnăm în mijlocul oalei.

Verificăm temperatura cu termometrul. În momentul în care a ajuns la 48-50° luăm oala de pe foc și o lăsam la răcit 45-50 de minute. Odată sau de două ori amestecăm cu lingura ridicând compoziția pe marginea oalei în sus, ca să nu facă crustă și să nu se adune smântână din nou la suprafață. Astfel obținem o distribuție omogenă a grăsimii în brânza de vaci de casă.

CUM SE STRECOARĂ BRÂNZA DE VACI ÎN TIFON SAU PÂNZĂ?

Compoziția ușor răcorită (este caldă, dar nu fierbinte) se va strecura printr-un tifon. Avem nevoie de o oală curată, o strecuratoare mare (sită) cu diametrul de cel puțin 20 cm ți o bucată curată de tifon de cel putin 50×50 cm.

Poftă bună dragă gospodină – O FEMEIE DIN PARIS

Sursa