Povestea ei era trasă la indigo cu cea a multor alte femei. Facultate, căsătorie, trei copii unul după altul și nici n-a observat când a zburat timpul. N-a fost niciodată angajată, iar activitățile ei în acest timp au fost antreprenoriale, dar mai mult la nivel de hobby – timp de șapte ani, cât a fost casnică, a mai fost și lider de vânzări într-o companie de cosmetice. Pare că sună cunoscut, nu-i așa? Doar că aici firul coincidențelor se rupe, iar biografia ei iese din tiparele obișnuitului. Azi Olga Tăbârță este expertă în tot ce înseamnă piață financiară, burse, bănci, acțiuni, dividende, prognoza evoluției prețului la petrol sau aurul etc. Cum a decurs evoluția ei, vedem din interviul ce urmează.

Olga, de unde începe firul biografiei tale? Te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine.

Mă numesc Olga Tăbârță. M-am născut la Ungheni, am făcut facultatea la Chișinău și aici am rămas să trăiesc, de vreme ce nu exista o alternativă de dezvoltare într-un alt oraș din Moldova.

Faci parte din Diasporă?

Nu, locuiesc în continuare în Moldova, deși am fost în America în timpul studenției prin intermediul unui program de schimb. Am vizitat și alte state, dar peste tot doar în scop turistic. Am acumulat experiență de comunicare, socializare, explorare și dezvoltare personală. Acest lucru nu este însă aplicabil pentru cei care privesc emigrarea drept o soluție de existență, acceptă orice muncă și statutul de ,,rob’’. Aici nu poate fi vorba de dezvoltare personală și nici de îmbunătățire a calității vieții, fenomen observat, din păcate, la persoanele care plecau mai înainte peste hotare ,,de nevoie’’.
Nu știu dacă am dreptate, dar părerea mea e că acum se pleacă inclusiv în speranța găsirii unui mediu social și a unor posibilități de dezvoltare mult mai favorabile, decât cele de acasă.

Care este specificul activității tale?

Ca mulți tineri, am ales facultatea la îndemnul părinților, dar am ținut cont și de pasiunile mele – Marketing și Merceologie, specialitatea Turism, eu fiind foarte bună la geografie, limbi străine și pasionată de călătorii, dar și comerțul îmi era aproape de suflet, fiind transmis genetic. Vorba ceea „fă ceea ce îți place și nu vei munci nici o zi din viața ta”.

Frumoasă descriere…

Frumoasă, doar că după facultate, experiența Work&Travel, căsătorie, naștere a trei copii m-am pomenit că timpul a zburat repede. Eu între timp nu mă angajasem, activitățile mele în acest răstimp fiind mai mult antreprenoriale, dar la nivel de hobby. Am fost lider de vânzări într-o companie de cosmetice. Activitatea mi-a adus satisfacție morală, întâlniri de suflet cu femei, dar și dezvoltare personală. Însă am avut mereu convingerea că pot face același lucru pentru mai mulți bani.

Așa am aflat de Double Case și de domeniul tranzacționării pe bursă.
Nu aveam idee cum funcționează acest sistem, mi-a părut foarte complicat, dar totodata atât de interesant. Am început să studiez domeniul piețelor financiare internaționale din cărți, materiale documentare. Am început să îmi dezvolt gândirea de investitor fiindcă acasă, la școală, la universitate, în societate nu am fost educați că investițiile trebuie să fie parte din viața noastră.

Dar baza a fost pusă la Double Case, unde am învățat atât la nivel teoretic, cât și practic despre piețele financiare, burse, bănci, acțiuni, dividende, prognoza evoluției prețului petrolului sau aurului. Mai multe detalii aici www.double-case.md https://www.instagram.com/double_case.md/

Cine sau ce te ajută în procesul tău de creștere și dezvoltare?

Rutina zilnică și programarea proceselor din timpul zilei mă ajută foarte mult. Îmi programez atâtea activități câte știu că reușesc să le îndeplinesc calitativ. Dacă promit, mă oblig să onorez promisiunile, deleg tot ce este posibil. Dacă e vorba de sănătate, atunci am încredere în medici. Dacă e vorba de frumusețe atunci sunt specialiști care știu să facă asta mai bine ca mine. Dacă e vorba de menținerea siluetei atunci o sală de sport în care să îmi fie dragă să mergi la antrenamente. Curățenia în casă îmi place s-o fac eu, mâncarea poate fi și la restaurant, dar mă ajută foarte mult soțul care iubește să gătească și tot el este responsabil de organizarea activităților cu copii. Este simplu – scoatem din rutină tot ce ne stoarce de energie și nu ne aduce nici satisfacție, nici recompensă.

Cum treci peste obstacole și dificultăți?

Știi vorba cu „ce nu ne omoară, ne face mai puternici”? Trăim într-o lume atât de frumoasă cu atâtea motive de a ne bucura de viață. Nu neg, avem parte și de momente mai complicate, dar în timp am învățat că toate greutățile ni se dau ca lecții pentru a deveni mai puternici, mai buni, mai profesioniști, mai empatici. De obicei, dacă apare o problemă nu mă focusez pe ea, ci pe soluții.

Care sunt scopurile și ambițiile tale?

Țelurile sunt foarte mari și când mă gândesc la ele, mă sperie pentru că știu câte am de făcut pentru a le atinge. Îmi doresc să las o amprentă pozitivă în orice comunitate din care fac parte, să construiesc o evoluție stabilă începând de la familia mea… La fel, îmi doresc să pot face schimbări la nivel de țară și, de ce nu, internațional. Încă nu știu exact cum, dar încerc să descoper asta în fiecare clipă prin pași mici, autodepășindu-mă de la o zi la alta.

Îmi doresc să călătoresc, să descopăr culturi noi, să ofer copiilor mei ajutor moral și financiar atunci când vor avea nevoie pentru a-și construi viața la care visează, și lista continuă. Apropo, mi-am făcut o listă „to do” pe care o tot revizui – mai tai din ea, mai adaog. Te ajută să te organizezi.

Care este mesajul tău pentru femeile acestei comunități?

Dragile mele, nu uitați – femeia este cea care face atmosfera oriunde nu s-ar afla, prin femeie se dă viață, pentru femei pot porni războaie. Este un dar, însă și o putere și o mare responsabilitate să fii femeie. Femeia poate crea și raiul și iadul în jurul ei. Femeia trebuie să fie fericită, împlinită, iubită pentru ca tot ce crează ea să fie frumos și productiv. Fiecare femeie e specială în felul ei si are propria misiune pe pământ. De aceea, fiți sincere, lăsați-vă iubite, admirate, ajutate și oferiți înapoi dragoste, liniște și înțelepciune.

Răspunsurile Olgăi la întrebările lui Marcel Proust.

Ce este femeia pentru tine?
Femeia este ,,sursa”.

Calitatea pe care o admiri la oameni?
Înțelepciunea.

Care este cel mai mare regret al tău?
Faptul că nu am plecat din Moldova, dar ceva mă ține acasă și sunt sigură că lucrurile se întâmpla așa cum trebuie. Dacă sunt aici înseamnă că mai am ceva de făcut aici.

Culoarea și florile preferate?
Turcoazul și Magnolia.

Dragă Olga, suntem încântate de istoria ta, iar activitatea ta este una nouă și în același timp intrigantă pentru noi femeile acestei comunități. Te așteptăm și cu alte ocazii pentru a ne învăța tot ce înseamnă piață financiară, burse, bănci, acțiuni, dividende.

Cu drag, pentru revista online „O femeie din Paris”

Redactor text: Daniela Borodachi