Promovarea culturii în Moldova, ca de obicei, se află în plină expansiune. Evenimentul organizat la finele săptămânii trecute, al cărui parteneri media am fost inclusiv noi, revista online Ofemeie.com, a adus în prim plan sărbătoarea cireșilor în floare – Sakura.„Vinovații” care au adunat oameni celebri în jurul acestui eveniment sunt două mari somități ale artei și culturii contemporane. Astfel, sub mireasma cireșilor în floare a avut loc lansarea plachetei autorului Vlad Chirinciuc „Suite de poeme haiku pe motivul luminii și al umbrei” și expoziția personală a pictoriței Elvira Cemortan-Voloșin, membră a Uniuniunilor Artiștilor Plastici din Republica Moldova și din România.

 

 

Ideea organizării acestui eveniment inedit a pornit de la Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, în complicitate cu Centrul cultural ARTELIT.

Printre invitații de onoare se numără E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, dl KATAIAMA Yoshihiro, însoțit de atașata politică și culturală, SEKIYA Mio, ambii vorbitori de limbă română, E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova dl Graham PAUL și dr. Claus NEUKIRCH, șeful Misiunii OSCE în Repubica Moldova. Ambasada Ucrainei a fost reprezentată de doamna Olesia Shevcenko, soția ambasadorului, care de asemenea cunoaște și vorbește limba română. Dorim să menționăm inclusiv câțiva din reprezentați ai Republicii Moldova: doamna Valentina Volontir, șefa Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, dl Victor Moraru, dr.hab.prof., membru corespondent, Vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, Coordonatorul Secției Științe sociale, economice și arte, dl. Aurelian Dănilă, dr. hab., director adujunct al Secției Științe sociale, economice și arte, doamna Svetlana Bivol, muzicolog, Președinta Uniunii Muzicienilor din Moldova, Directoare a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici din Chișinău, doamna Elena Dabija, Directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, dr. Sergiu Corlat, prorectorul Universității de Stat, dl Valeriu Bînzaru, Președintele Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze.

Evenimentul, consacrat susținerii refugiaților din Ucraina a fost urmat de o degustare de spumante și vinuri de excepție, produse de Vinăria Aurelius, fondată și condusă de dl Aurel Morar.
Prezentarea spumantelor și vinurilor de la Vinăria Aurelius a fost făcută de dl Nicolae Luca, fondatorul și directorul Școlii de somelieri din Republica Moldova, asistat de someliera Olesea Gurschi.

Un capitol aparte ne dorim să îl dedicăm Elvirei Cemortan Voloşin, fondatoarea Centrului Cultural Internațional „ARTELIT”, tot ea cea care a vernisat peste 30 de expoziții în afara țării noastre, ce reprezenta femeia, sau anumite stări ale ei, stil ArteModern. Publicul nostru cititor însă o cunoaste grație participării în cadrul Galei „O femeie” de la Paris, anul trecut.

Urmează pentru Elvira Cemortan o manifestare culturală în vederea constituirii unei galerii de artă și a unui muzeu privat de artă contemporană în Castoria, Grecia în perioada 9.09.2021 – 16.09.2021. Eveniment co-organizat cu ajutorul Ambasadei RM în Republica Elenă și Republica Cipru, cu scopul promovării culturii naționale în circuitul internațional.

Colaborările noastre nu se termină aici. Ele sunt într-o continuă expansiune prin promovarea tehnicilor inedite de pictură cu vinuri moldovenești marca Purcari. Suntem sigure că această colaborare nu se va opri nemijlocit la Paris, ci se va extinde către diaspora din diferite țări.

Detali despre eveniment le puteti vedea aici

https://www.facebook.com/valeriu.binzaru/posts/3180053825546284