Când ți se face dor de casă, asculți Trio Vatra Neamului. Când vrei să stai tu cu tine, asculți Trio Vatra Neamului. Când te doboară tristețea, asculți Trio Vatra Neamului. Pentru că piesele lor îți intră-n suflet și acolo rămân, pe acorduri de vioară și cobză. Plecând „în afară”, începi altfel să simți muzica lor, altfel să te pătrunzi în versurile lor. De aceea, nu am ratat ocazia să le cunoaștem pe Victoria, Doina și Ana-Maria cele care alcătuiesc acest minunat trio. Este un interviu extrem de lung, dar are o încărcătură emoțională deosebită, încât nu am putut să scot nimic din el. 

Ofemeie: 

– Trio Vatra Neamului s-a lansat acum aproape 15 ani. 15 ani e totuși un termen. Dacă ar fi să priviți înapoi, care ar fi primele trei lucruri/lecții care vă trec prin minte legate de acest proiect muzical?

Victoria:

– Voi începe prin a mulțumi platformei Ofemeie pentru oportunitatea de a povesti diasporei despre acest proiect muzical. Într-adevăr, Trio Vatra Neamului face curând 15 ani, ani deosebit de frumoși în care am crescut, am evoluat profesional, am dăruit emoții, am cunoscut foarte mult public, ne-am creat familii frumoase. Sunt multe de spus aici dacă le-am privi din perspectiva unor lecții. Dar cele mai esențiale pentru noi ar fi că nimic în viață nu este întâmplător sau că fără dăruire de sine nu reușești, dar și că fără disciplină nu ai parte de rezultate. Sunt, după părerea noastră, lecții valabile pentru orice domeniu.

Ofemeie:

– Această dedicație și dăruire se vede în fiecare piesă scrisă și cântată de voi. Victoria, Doina și Ana Maria sunteți trei și vă completați atât de bine. Vă aud des în interviuri că vă numiți surori. Acesta este doar termenul vostru scenic?

Victoria:

– Suntem parțial surori. Doina și Ana Maria sunt surori, dar toate trei sunt suntem surori de scenă. Așa ne simțim noi emoțional, chiar dacă suntem trei femei puternice ca și caracter, știm să ne împăcăm foarte bine, suntem foarte bune prietene și chiar cumetrițe.

Ofemeie:

– Cum a fost prima voastră lansare?

Doina:

– Prima piesă cu care am cucerit publicul și care rămâne cartea noastră de vizită este „Dulce Galbenă Gutuie”. Cântând-o, ne teleportăm în cele mai frumoase și mai calde amintiri – atunci când eram aproape de părinți, de frați și surori, când lumea era mai fericită în pofida greutăților. Abordarea noastră legat de această piesă e diferită de altele,  poate de aceea rămâne până azi cea mai solicitată. Nu există eveniment să n-o cântăm… 

Ofemeie:

– Ne-am dori să vă cunoaștem pe toate în parte. Să începem cu tine Victoria – povestește-ne despre tine și familia ta. 

Victoria: 

– Familia mea este totul meu. Exact acum 15 ani am jurat iubire și credință în fața lui Dumnezeu – eu și soțul meu Veaceslav Ștefăneț – violonist, compozitor, aranjor, dirijor al orchestrei Moldovlasca, dar și artist emerit al Republicii Moldova. Sunt mândră să fac parte din această frumoasă și distinsă dinastie muzicală, cu renume, care are și o frumoasă istorie în spate. 

Mă mândresc enorm și cu cei trei copilași care, la fel, au ales calea muzicii. Fiica mai mare Nicoleta este violonistă, pianistă și vocalistă. Are foarte multe premii și Grand Prix-uri la concursuri naționale și internaționale, este elevă în clasa a șasea la Liceul Republican de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. Fiul Cezar Teodor calcă pe urmele surorii mai mari – violonist și pianist, are și el un palmares de premii… Și desigur, Carmen Ioana, vedeta casei de doar doi an care la moment ne amuză și ne bucură doar pe noi cu concertele ei. 

Ofemeie:

– De la ce vârstă ai conștientizat că viața ta va fi legată de muzică?

Victoria:

– Muzica a fost mereu parte din mine. Nici un eveniment școlar , nici un concert de la școala muzicală nu se organiza fără participare mea. Atunci s-a format în mine acea credință că muzica este domeniul care-mi va călăuzi pașii în viață. Chiar dacă eram o elevă foarte bună și aveam uși deschise în alte domenii atractive, am ales cu inima și nu regret. 

Ofemeie:

– Mai ții minte despre prima ta ieșire în componența Trio Vatra Neamului?

Victoria:

– Fetele, fiind surori, deja cântau de ceva vreme în cercuri mai restrânse. Dar „măria sa întâmplarea” a făcut să ne cunoaștem.  Doina a fost cea care m-a invitat în calitate de violonistă să cânt cu ele. Am acceptat cu drag pentru că m-au cucerit enorm cu vocile lor. În următoarea zi a urmat un eveniment privat în care habar n-aveam ce vor cânta ele… Doina m-a asigurat că mă voi descurca. Așa a și fost… O experiență care-mi dă fiori și azi – piese de suflet, public select, amintiri de neuitat. 

Ofemeie:

– Câte piese aveți în prezent în repertoriu?

Victoria: 

– Repertoriul nostru este variat pe de o parte, dar atât de unic pe de alta – muzică ușoară, folk, muzică populară veche, piese de cândva uitate cărora le dăm o haină nouă și un suflu nou. Dac-am sta să le enumerăm, cred c-am ajunge la  300 de piese. Avem colaborări frumoase cu nume sonore, din care care se nasc capodopere muzicale –  Veaceslav Ștefăneț, Iurie Badicu, Radmila Popovici, Ady Carp sunt doar câteva dintre ele.

Ofemeie:

– Povestește-ne despre colegele tale Doina și Ana-Maria. 

Victoria:

– Doina și Ana-Maria au devenit pentru mine mai mult decât colege de scenă. Ar fi greu să rezum în câteva cuvinte atmosfera ce domnește între noi – mame, soții, gospodine desăvârșite. Sunt cei mai apropiați oameni din viața mea pe umărul cărora pot să las capul pentru a-mi spune durerile și a-mi împărtăși bucuriile. Ce ține de partea profesională, ce să zic – sunt fără cusur, pentru că au moștenit talentul tatălui lor. 

Ofemeie: 

– Mulțumesc Victoria. Într-adevăr, această dăruire a ta se simte în fiecare piesă, fiecare ieșire scenică. Doina, venim cu aceeași întrebare către tine – ce ai putea să ne povestești tu din viața ta privată? 

Doina:

– Mă numesc Doina, am 42 de ani și sunt din Chișinău. Am absolvit liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”, iar apoi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Am activat mereu în calitate de profesoară în cadrul diferitor licee, printre care și Ștefan Neaga. Am colaborat și cu diferite ansambluri etnofolclorice de copii și maturi în calitate de acompaniator, inclusiv și la Teatrul Etnofolcloric Ion Creangă. Și toate astea până în momentul în care mi-am cunoscut soțul și am decis să emigrăm în Italia. Acolo au apărut pe lume cele două fetițe ale noastre – Bianca-Elena ce are acum opt ani și Ștefania-Melissa mezina noastră de cinci ani. Ambele sunt marea noastră realizare în calitate de părinți. 

Ofemeie:

– Ce înseamnă pentru tine proiectul muzical – Trio Vatra Neamului?

Doina:

– Povestea mea de artist a început cred, acum 32 de ani, când am făcut cunoștință pentru prima dată cu cobza. Ea mi-a marcat viața, mi-a dat un nou sens și mi-a deschis o nouă cale pe tărâmul profesional. Am început să cânt cu vocea și să mă acompaniez la cobză. Mai întâi în cercul familiei și al prietenilor apropiați, iar apoi ușor, ușor mi-am lărgit publicul, fiind invitată pe la diferite petreceri private. Peste câțiva ani am format duetul surorilor Doina și Ana-Maria Boboc. Cântam în cadrul diferitor spectacole, cu diferite tematici și într-un final am simțit foarte mult nevoia de a avea o vioară lângă noi. Și uite așa, bunul Dumnezeu ne-a unit drumurile cu sora noastră de suflet Victoria care a completat ideal duetul nostru cu vioara, dar și cu vocea. Astfel a apărut Trio Vatra Neamului, un tot întreg, format din trei voci, două instrumente și mult suflet!!  Trio Vatra Neamului pentru mine este o mare realizare, un copil al meu pe care-l iubesc, îl ocrotesc și căruia-i doresc tot binele din lume! 

Ofemeie:

– Ce înseamnă pentru Doina Boboc revenirea după 10 ani de străinătate la București, pe partea de carieră muzicală?

Doina:

– Anume din acest motiv, după o pauză de aproximativ zece ani cât am locuit în Italia, perioadă în care veneam ocazional acasă și ne reîntregeam ca trio de două, maxim trei ori pe an, am simțit nevoia stridentă de a reveni acasă, mai aproape de părinți și de fetele mele din Trio Vatra Neamului. Întrucât soțul meu este din România, am decis să ne stabilim la București. De ce anume aici? Pentru că ne dorim să cucerim și showbizul din România, or, aici sunt concentrate toate televiziunile și marii artiști.  Ne dorim să ne lărgim publicul, să-i încălzim sufletul prin cântecele noastre de „Floare albastră”. Și sunt sigură că vom reuși să deschidem uși atât în România, cât și peste hotare. 

Ofemeie:

– Nu ți-a oferit Italia posibilitatea de a-ți realiza visul de lansare în domeniul carierei muzicale, or, acesta a și fost motivul pentru care ai decis să revii?

Doina:

– Da, ai dreptate.E o minune pentru mine faptul că la București mă simt în locul potrivit mie, ceea ce nu puteam spune despre Italia. Acolo activitatea mea era total diferită și doar din când în când se organizau spectacole în Parohia Românească. De fapt, întotdeauna am știut că voi reveni mai aproape de acasă. Nu mi-am propus niciodată să prind rădăcini în Italia, chiar daca este o țară extraordinar de frumoasă pe care o ador. Referitor la București, cu toata încrederea confirm că și aici sunt multi oameni buni și sufletiști. Chiar din prima săptămână de ședere aici, Dumnezeu mi-a trimis în cale o doamnă directoare a unui liceu, care m-a angajat. Fac ore de muzică extra program. Aici mă simt iubită și prețuită de toți copilașii și de colegii de muncă, atât la liceu, cât și la câteva grădinițe particulare cu care colaborez. Mă încarc zilnic cu o doză mare de energie și bucurie. Nu mai zic despre tot felul de bilețele pe care le primesc de la copii, unde sunt desenată împreună cu cobza și-mi spun cât de mult mă iubesc. Ce să zic: dragostea copiilor nu se vinde și nu se cumpără. Ea este sinceră. Dacă le-ai cucerit inimile să știți că e pentru totdeauna. 

Ofemeie:

– Ce frumos! Doina povestește-ne despre colegele tale Victoria și Ana-Maria. Cum le vezi tu?

Doina: 

– Ce ține de surorile mele, una de suflet și alta de sânge pot să zic că sunt ambele foarte talentate și frumoase. Victoria este o violonista foarte iscusită, are și un stil rafinat de a ne completa cu vioara. Nu mai zic că este o gospodină desăvârșită care adoră să gătească. Apropo, îmi aduc aminte că repetițiile noastre de acum 14 ani începeau obligatoriu cu bunătăți gătite de Vica, deoarece cel mai des ne adunam la ea. Plus la toate este o „fabrică” producătoare de idei, atât muzicale cât și vestimentare, fapt pentru care îi mulțumesc! Este o profesoară de vioară de excepție, cu multa răbdare și dăruire, pentru care contează enorm rezultatul final. Este o mamă a trei copii (finuții mei talentați) foarte grijulie, foarte perseverentă, muncitoare și o persoană foarte bună la suflet pe care eu o iubesc. În toți acești ani am trecut prin foarte multe situații și bune și mai puțin, dar am rezistat la toate, pentru că prietenia noastră este verificată în timp – necondiționată de ceva anume și sinceră. Îmi doresc așa să mergem și în continuare, mână de mână toate trei, pentru un singur scop: muzică de suflet! Mai nou, Victoria a preluat  sub conducerea ei momentele organizatorice ale Trio-ului, cu alte cuvinte se ocupă direct de organizarea evenimentelor și de agenda noastră artistică.

Iar Ana-Maria, pe lângă faptul că-mi este soră ș-o iubesc enorm, mai este și colega mea de scenă de vreo  20 de ani. Pot sa zic că din toate trei, Ana-Maria deși este mezina noastră, este poate cea mai organizată și responsabilă. Ea e cea care reușește să învețe cel mai bine și mai repede toate versurile. E privighetoarea Trio-ului nostru, datorită vocii ei cristaline și duioase. Piesele și pasajele cele mai complicate de interpretat i le încredințăm întotdeauna ei. Este și artista noastră make up. Are grijă de imaginea noastră fizică, dar și de imaginea noastră pe rețelele sociale. Este mama nepoțeilor mei minunați și la fel ca și Vica este o gospodină foarte primitoare, cu multe idei culinare, foarte săritoare la nevoie și grijulie.

Ofemeie:

– Ascultându-vă, nu ne vine decât să vă invidiem în sensul bun al cuvântului pentru ceea ce sunteți și ce faceți. Ana-Maria ești mezina acestui trio minunat. Ce ne poți spune tu din viața ta privată? 

Ana-Maria: 

– Evident, familia este totul pentru mine! Părinții sunt cei care ne întăresc rădăcinile și ne dau puteri să păstrăm valorile! Copiii și soțul sunt cei care-mi dau aripi și mă motivează în fiecare zi să fiu versiunea de ieri îmbunătățită azi.

Ofemeie:

– Este Trio Vatra Neamului cariera muzicală la care ai visat?

Ana-Maria:

– Da, cu toată sinceritatea Trio Vatra Neamului este ceea ce mi-am dorit, chiar dacă m-aș fi putut integra și în alt domeniu cred. Oricum îi mulțumesc bunului Dumnezeu că a ales anume această cale pentru mine! Dacă as întoarce timpul înapoi tot Trio Vatra Neamului aș vrea să-mi fie ocupația de bază, doar că mi-aș dori să fim mai îndrăznețe și mai tupeiste! 

Ofemeie:

– Ți-a schimbat axa vieții proiectul muzical Trio Vatra Neamului?

Ana-Maria:

– Exact în perioada în care ne-am format aveam de ales între studii la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde intrasem la buget sau să rămân acasă și să continuam activitatea cu Trio. Pe atunci nu știam cât va dura și cât ne va ține împreună! Evident că am ales să rămân acasă!

Ofemeie:

– Din ce motiv ați făcut o pauză muzicală și care a fost motivul reunirii voastre?

Ana-Maria:

– Din motiv că Doina era tocmai în Italia am lipsit un pic de pe micile ecrane, dar nu și de la restaurantul Vatra Neamului. Acolo în toată această perioadă am activat alături de muzicieni buni de la noi din țară! Pauza bine simțită a fost pe timp de pandemie când toată lumea a avut de suferit! Însă acum când Doina a decis să se mute mai aproape de casă ne-am reunit forțele pentru a dărui emoții frumoase tuturor! 

Ofemeie:

– Povestește-ne despre colegele tale Victoria și Doina. 

Ana-Maria:

– Despre surorile mele pot să spun că sunt femei extraordinare! Atât pe plan profesional cât și personal știu să-și atingă scopurile! Sora mea Doina este are o energie aparte. Ea mereu atrage oamenii potriviți lângă ea! Are o familie frumoasă și minunată ! Iar Victoria este o gospodină deosebită și iarăși o fire organizatorică foarte bună ! Victoria are imaginația bogată, de aceea când ne creăm ținutele, ne bazăm pe intuiția ei! Țin foarte și foarte mult la ambele, sunt femei cu o voință ce-ar putea răsturna și munții și mă mândresc că dea lungul anilor toate ne-am învățat să ne combinam și să echilibram profesionalismul și personalul!

Ofemeie:

– Este muzica unicul vostru gen de activitate sau îl combinați cu alte job-uri?

Ana-Maria:

Am multe alte pasiuni pe lângă muzică! Iubesc arta machiajului și cu toate că sunt familiarizată cu asta mai mult de zece ani, am prins curaj de a activa abia acum cinci ani. Și da pe lângă cariera muzicală combinăm diferite activități pentru starea noastră de bine atât financiară, cât și pentru dezvoltarea noastră personală. 

Ofemeie:

– Care au fost cele mai mari provocări de-a lungul timpului legate de acest proiect muzical?

Ana-Maria: 

– Provocări am avut de tot felul! În prima perioadă, de exemplu, a fost o provocare pentru mine personal să mă adaptez în Trio. Fiind sora mai mică, o copiliță pe atunci de vreo 18-19 ani îmi era greu s-o împart pe Doina cu altcineva ! Apoi până ni s-au șlefuit caracterele, până ne-am obișnuit, pentru mine, cel puțin, a durat un pic ! Dar de fapt cea mai mare provocare pentru noi a fost distanța dintre noi și Doina! Nici acum nu e ușor, dar dorința noastră arzătoare pentru a ne reuni și de a crea și a pune în tot suflet și dăruire, depășește orice obstacol!

Ofemeie:

– Cât de des treceți Prutul?

Victoria:

– Am avut și peste Prut solicitări, dar în anul 2023 cu siguranță v-om fi mai des pe acolo ! 

Ofemeie:

– Odată cu revenirea Doinei mai aproape de Chișinău care sunt proiectele anului 2023?

Victoria: 

– În anul 2023 ne-am propus să avem cât mai multe ieșiri în afara țării! Mai avem și piese noi pe care neapărat le vom lansa! Cea mai noua producție a noastră este videoclipul la piesa „Satele Moldovei mele”.

Ofemeie:

– Care au fost cele mai răsunătoare colaborări pe care le-a avut Trio Vatra Neamului?

Ana-Maria:

– În arsenalul nostru cu amintiri și colaborări ne mândrim cu nume notorii de la noi din țară cât și de peste Prut ! Am avut marea onoare să le cântăm marilor Adrian Păunescu și Grigore Vieru. O colaborare deosebită am avut-o și cu marele actor Florin Piersic, pe care l-am cunoscut în cadrul concertului aniversar al marelui compozitor de la noi Eugen Doga. Am avut cea mai deosebită experiență în colaborarea cu orchestrele de muzică populară precum cea a fraților Stefăneț „Fluierașul” și cea mai contemporană orchestră „Moldovlasca” condusă de Veceslav Ștefanet și Dorin Buldumea! Pe lângă asta recent am avut cea mai năstrușnică colaborare cu Pașa Parfeni, năstrușnică zic deoarece ne-a invitat să-l susținem la Eurovision în calitate de back-vocaliste! Cel mai cunoscut și întrebat regizor de pe piață de acum, Roman Burlaca, a colaborat cu noi la primul nostru videoclip – piesa ”Mocirița cu trifoi”.

Ofemeie:

– Victoria, Doina și Ana-Maria vă mulțumim pentru acest interviu amplu dar atât de profund. Vă dorim succes în 2023 și vă așteptăm inclusiv în Franța, Italia, Germania etc, ca să ne alinați cu dorul muzicii voastre.

 

Dragă Femeie, dacă dorești ca și povestea ta să ajungă pe pagina noastră
⚜️Ne găsești pe Instagram https://instagram.com/o_femeie_com?utm_medium=copy_link
Facebook https://www.facebook.com/ofemeiedinparis
⚜️Pe site-ul : www.Ofemeie.com
⚜️Ne poți susține și cu o: donație aici https://www.gofundme.com/f/sustine-echipa-platforma-ofemeiecom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer